Sağlık

Ses Hastalıkları, Ses Kısıklığının Nedeni ve Tedavisi

Ses Hastalıkları, Ses Kısıklığının Nedeni ve Tedavisi yazımızda ses hastalıklarının nasıl oluştuğu, sesin oluşma aşaması, ses kısıklığının nedeni ve ses tellerine iyi gelen besinleri yazdık.

Ses Hastalıkları Oluşumu

Çıkardığımız sesler bizim duygu durumumuzu yansıtır ayrıca iletişim kurmamızı sağlar. Sesini kullanarak iş yapanlar için ses hastalıkları ciddi durumlar oluşturmaktadır. İnsanların ses telleri çok hassas yaratılmışlardır. En ufak bir hastalıkta kendilerini belli etmektedirler. Kişinin vücudunda bir problem olduğunda ses telleri hemen kendilerini göstererek hastalığın çözümü için kişiyi uyarmaktadır. Hastalığın çözümü için ses telleri burada önemli rol üstlenmektedir. Ses yapısı 2 tane kıvrımdan oluşur. Sağ ve sol ses telleri “v” şeklinde açılıp kapanmaktadır. Bunlar birbirlerine titreşerek çalışmaktadır. Bu organların üzerinde en ufak bir problem olduğunda çalışmalarında sorunlar yaşanmaktadır. Soğuk algınlığı, bakteriyel rahatsızlıklar, enfeksiyonlar, mantarlar, polipler ve nodüller gibi olumsuz durumlar seste kendini hemen belli etmektedir.

Ses Estetiği

Sesin Oluşması

Sağlıklı ses çevreye zarar vermeyen ve dinleyen kişiyi rahatsız etmeyen sestir. Sağlıksız ses tam tersi kişiyi ve çevresini rahatsız eden hastalıklı sestir. Çatallanan, boğuk çıkan, kısık çıkan veya hiç çıkmayan ses hastalığın habercisidir. Sesin oluşmasında 3 temel organ rol oynamaktadır. İlki akciğerlerdir. Akciğerler aşağıdan yukarıya doğru hava göndermektedir. Hava gelince karşısında “v” şeklinde ses teli çıkmaktadır. Hava gelince ses teli kapanıyor ve aşağıdan gelen hava sayesinde ses telleri kapanıp açılmaya başlıyor. Bu kapanıp açılma işlemi 1 saniyede 140’dan başlayıp 300-400 frekanslara kadar titreşmektedir. Kadınların titreşim kuvveti erkeklerden daha fazladır. Ses ham şeklini almaktadır. Ham olarak ses işlenip 3.basamağa çıkmaktadır. 3. basamakta dil kökü, boğaz, yutak, sinüsler, burunda bir yankılanma oluşur. Buradan sonra sesin son hali meydana gelmiş olur.

Ses Estetiği

Ses Hastalıkları-Ses Kısıklığı

Toplumlarda en çok görülen rahatsızlıklar arasında ses kısıklığı en önlerdedir. Ses kısıklığı ses teli üzerinde bir problemin olduğunu haber vermektedir. Ses kısıklığı bir hastalık değildir, hastalığın habercisidir. Üst yolunum rahatsızlığı da ses kısıklığı yapabilirken bir gırtlak kanseri de ses kısıklığı yapabilmektedir. Genellikle larenjit (üst yolunum rahatsızlıkları) ses kısıklığında görülmektedir. Bu tür rahatsızlıklarda ses tellerinin dinlendirilmesi ses kısıklığını iyileştirmektedir. Bol sıvı tüketimi, sigara içilmemesi gibi öneriler seslerin dinlenmesini sağlamaktadır. Diğer en çok görülen ses kısıklığı ise sesin aşırı kullanılmasına bağlıdır. Aşırı bağırmak ses tellerini yıpratmaktadır. Ses tellerine antrenman yaptırmadan alışık olmadığı biçimde zorlanırsa ses kısıklığına yol açar.

Sara-Ses estetiği

Seste Nodül Oluşması

Ses tellerinde nodül oluşması ağırlıkla kadınlarda görülmektedir. Ses tellerinde nodül oluşması için ses tellerinin 3-5 ay gibi bir sürede kötü kullanılması vardır. Ses tellerini aşırı kullanma ve alışık olmadığı seviyelerde kullanma zamanda nodüllerin oluşmasına neden olacaktır. Bunun olmaması için sigara tüketimini, aşırı kahve tüketimini, fazla ses kullanımını yapmamak gerekir. İşi konuşma ile olanlarda ses antrenmanlarını yaptıktan sonra sesini kullanmalıdır.

Su İçmenin Ses Tellerine Faydası

Ses telleri suyu çok sevmektedir. Kişi bol su içtiğinde bedenindeki sululuk oranını arttırmaktadır. Direkt ses tellerine su gitmemektedir. Su içmenin her şeye faydası olduğu gibi ses tellerine de ciddi faydaları bulunmaktadır. Ses tellerinin kaygan bir şekilde çalışmasını sağlayan tükürük bezlerini su beslemektedir. Bu bölgede bol sıvı olması ses tellerinin güzel çalışmasını ve sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Ses telleri vücuttan sıvı atan ilaçları ve besinleri sevmezler. Bol kahve içenler bolca su içmelidir. Kahve vücuttan aşırı sıvı atmaktadır. Bol kahve tüketimini mide asidinin artmasına neden olur. Kahve reflü de yapar. Seslerinde problemler yaşayanlar ses tellerini dinlendirmeli ve bolca sıvı tüketmelidir.

Ses Hastalıkları, Ses Kısıklığının Nedeni ve Tedavisi-Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Elad Azizli’nin videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir