Sedef Hastalığı Nedir ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Sedef Hastalığı Nedir

Sedef Hastalığı Nedir ve Çözüm Yolları Nelerdir? yazımızda sedef hastalığının sebeplerini ve sedef hastalığının geçmesi için neler yapmanız gerektiğini yazdık.

Sedef Hastalığı
Sedef

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı (psoriasis); cilt de kızartı bununla birlikte kepeklenme oluşumuyla kendini gösteren bir hastalıktır. Sedef ismini üzerindeki kızarıklığın renginden alan hastalık türüdür. Bu hastalık kronik ve genetik özellikli bir hastalıktır. Bu hastalık sadece derinin üzerinde görülmez iç organlarımıza da etki eder. Zamanla deride kızarıklıklar ve kepeklenmeler le kendini gösterir.

Sara-Sedef

Hastalığa Yol Açan Nedenler Nelerdir?

Ailesinde sedef olan kişilerde bu hastalığın görülme olasılığı genetik kazanımlar dolayısıyla yüksektir. Diğer etkenler; stres, bazı ilaç kullanımları, güneş ışınlarının yan etkileri ve enfeksiyonlardır. Stres etkisi bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olur. Ani bir üzüntü, şok ve etkiler çöküntüyle birlikte vücut da ki bağışıklık sisteminin bozulmasına ve sedef hastalığının çıkmasına neden olur. Enfeksiyonlarda ise boğaz enfeksiyonları etki edebilir. Travmada bu hastalığın başlamasını tetikleyebilir. Aşırı kiloluk ve sigara kullanımı da hastalığa yol açan bir diğer etkenlerdir. Bu kötü alışkanlıklarda bağışıklık sistemini bozmakta ve hastalığa neden olmaktadır.

Görülme yerleri; kafa derisinde, dizlerde, dirseklerde, kuyruk sokumunda ve derinin her yerinde sedef hastalığı görülebilir. Şekillerinde değişiklik gösterir. Bazen nokta, bazen para şeklinde, bazen damla şeklinde görülür. Değişik şekillerde görülür. İleri safhalarda ise derinin tüm kısımlarında bu kızarıklıklar bulunur. Bu safhaya gelen hastalık da iç organlar da ciddi rahatsızlıklar oluşur ve bu süreç ölüme kadar gidebilir.

Sedef Hastalığı Teşhisi

Başlangıcı küçük bir sivilceyle başlar. Herhangi bir zamanda ortaya çıkma ihtimali herkes de vardır. Sedef hastalığı teşhisini önceden koyamazsınız. Genetik faktörler rol oynadığı için ne zaman geleceği belli olmaz. Gözle görülür olduğundan baktığımızda hemen teşhisi koyabiliriz. Bu durumda Uzman doktorlardan yardım almamız gerekir. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Halkımızda bulaşıcı özelliği vardır gibi bir tanımlama kalmıştır, fakat bu doğru değildir. Asla başka insanlara bulaşmaz. 20-30 ve 40-50’lili yaşlarda çok görülmektedir.

Sedef Hastalığı
Dermatolog

Sedef Hastalığının Psikolojiye Kötü Etkisi

Sedef hastası kişi diğer insanlara dokunamadığı için kendini kötü hisseder. Psikolojik olarak kötü durumlara kendini sokar. İş ve normal yaşamda kendini soyutlama dürtüsü ortaya çıkar. Toplumdan dışlanma duygusu ortaya çıkar. Bu da kişiyi olumsuz etkiler. Sedef hastaları bununla birlikte kendilerini toplumdan soyutlarlar. Evde hapis hayatı yaşarlar. Toplumunda bu hastalığa karşı bilinçlenmesi çok önemlidir. Kişide sedef hastalığı var diye ona yaklaşmamak yanlış bir davranıştır. Bulaşıcılığı olmadığı için normal davranılması gerekir. Sedef hastasının psikolojisini geçersiz nedenlerden bozmamalıyız. Sedef hastalığını tedavi edecek bölüm dermatoloji ve uzman olan kişi de dermatolog‘dur. Başka bir yere müracaat da bulunmayınız.

Tedavinin başlangıcında kremlerle tedavi edilir. Ağırlaşmış sedef hastalığında ise dermatolog eşliğinde ilaç kullanımı başlar. Tedavi yaşa boyu sürebilmektedir. Kaşıntıyı geçiren yumuşatıcılar ve kremler kullanabilirsiniz. Uzmanlara danışmadan kendi başınıza tedaviye başlamayın. Hastalığın ağırlaşmasına sebebiyet verebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir