Sağlıklı Oruç Tutma yazımızda oruç tutmanın sağlığımız açısından faydalarını, sahur ve iftarda nasıl yemek yememiz gerektiğini yazdık.
Sağlıklı Oruç Tutma-Oruç Tutmanın Faydaları
Oruç tutmak hem farzlardandır, hem de tedavi edici boyutları olan sağlık mucizesidir. Oruç sağlığımızı kazanmamızı sağlar. Vücudun kendini toparlamasını sağlar. Hem ruhsal olarak hemde bedensel olarak iyileşmemizi sağlar. Oruç tutmak bedenimizin ihtiyacıdır. Bedeninizin ihtiyacını gidermez iseniz sıkıntılar oluşur. Sağlıklı bir kişi için oruç zinde kalma vesilesidir. Oruç tutarken hem dini niyetimizi sağlamlaştırırız hemde az yeme niyetimizi güçlendiririz. Az yemek sağlık açısından çok yararlıdır.
Sağlıklı bir oruç tutma süreci sahurda yediklerimizle başlar. Sahurda yedikleriniz kahvaltıda yedikleriniz gibi olmalıdır. Aşırıya kaçmak iyi değildir. Sahuru sağlam yapmak tüm günlük açlık ve susuzluğa karşı yapılacak en iyi yöntemdir.
Sahur menünüzde proteinli gıdalar olmalıdır. Peynir, yumurta, fındık, fıstık, ceviz, yoğurt, taze meyve, tahıl ekmeği, zeytin, zeytinyağı, domates, salatalık, bal, doğal tereyağı ve kavurma gibi gıdalar sahuru sağlam yapmanızı sağlar. Suyu da bolca içmeyi unutmayın. Çay içiyorsanız şekersiz için. Çay uykusuzluk yapacağı için tavsiye edilmez.
İftar Sofraları Nasıl Olmalı?
İftar sofralarının da abartılmaması gerekir. Bol yemek yemek insanın doğasına aykırıdır. İftarı su ve çorba ile açmak en iyi başlangıçtır. Ramazanın temel gıdası olan pidede tam bir karbonhidrat kaynağıdır. Pideyi de olabildiğince az tüketmeniz gerekir. Diğer Ramazan ayının gıdası hurmada da kararında tüketim olmalıdır. Hurmada çok fazla şeker ve güçlü bir karbonhidrat vardır. Hurmadan da 3 tane kadar yemeniz yararlı olacaktır. İftar yemeğinde de protein bazlı yemekler ve sağlıklı yağlı yemekler tercih edilmelidir. Sebzeli yemeklerinde tüketilmesi gerekir. Tatlılarda ise sütlü olan tatlılar, kuru yemişi bol olan tatlılar tercih edilmelidir. Yemeği yerken hızlı yemekten kaçınılması gerekir. Fazla çiğneyerek yavaş bir yemek sağlık açısından çok faydalıdır. Sizin fazla yemenizi de engelleyecektir. Ramazan ayında su tüketimini de unutmamanız gerekir. Su tüketimini iftar ile sahur aralığında iyi ayarlayın. Su ihtiyacını şekerli, gazlı içecekler ile gidermeyin. Suyu sade su olarak tüketmeniz çok önemlidir. Hareket etmeyi de unutmayın.