İçeriğe geç
Anasayfa » Sağlık » Safra Kesesi Nedir? Safra Kesesi Rahatsızlıkları Nelerdir?

Safra Kesesi Nedir? Safra Kesesi Rahatsızlıkları Nelerdir?

Safra Kesesi Nedir

Safra Kesesi Nedir? Safra Kesesi Rahatsızlıkları Nelerdir? yazımızda özellikle Ramazan ayında safra taşına bağlı olarak yaşanan iltihaplanmalar nedeniyle hastaneye başvuran kişi sayısı oldukça artmaktadır. Genel olarak safra kesesinin ne olduğu ve ne işe yaradığını yazdık.

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi, karaciğerin alt bölümüne yapışık olan safra salgısının depolandığı bir organdır. Karaciğerde üretilen safra burada depolanmaktadır. Aç olduğumuz zamanlarda sürekli olarak safra üretilmektedir. Yemek yediğimizde ise safra kesesinde biriken safralar çok hızlı bir şekilde oniki parmak bağırsağına gönderilip hazmı sağlamaktadır. Safranın içerisinde bulunan enzimler yemeklerin hazmedilmesine yardımcı olur.

Safra Kesesi Ameliyatı-Safra Kesesi Nerede

Safra Kesesi Nedir? Safra Kesesi Rahatsızlıkları Nelerdir?

Safra kesesi, safrayı biriktirirken en fazla görülen rahatsızlık safra taşlarıdır. Tortuyla başlayıp, çamur ve taş halini almaktadır. Safra yolları taşları ve iltihaplarda sıklıkla görülmektedir. Safra taşlarının 4f bulgusu bulunmaktadır. Kilolu, sarışın, 40 yaş üstü ve aile hikayesi (genetik) olan bayanlarda daha sık görülmektedir. Ağırlıklı safra taşları kolesterol taşlarıdır. Aşırı yağlı yiyeceklerle beslenenlerde, aşırı kilolularda, suyu az içenlerde daha çok görülür. Yeteri kadar su içilmezse safra sıvısında bulunan tortular birleşerek çamurları ve taşları oluşturabilmektedir. Sıvı alımının mutlaka yeterli düzeyde olması gerekir. Safranın sağlığı için de beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Dengeli beslenmek burada en önemli noktadır.

Safra Kesesi Ameliyatı-Safra Kesesi ağrısı

Safra Kesesi Rahatsızlıkları Belirtileri

Safra kesesi, safra salgısını depoladığı zaman yavaş bir şekilde çalışmaktadır. Genişleyip sıkışarak çalışan safra kesesinde herhangi bir taş oluştuğu zaman sıkışmasıyla birlikte ağrı oluşmaya başlar. Karnın sağ üst bölümünde bazen sırta vuran, bazen sırtın orta bölümüne vuran bir ağrı oluşur. Bulantı ve kusmalar olmaya başlar. Safranın her kasılmasında taşa bağlı olarak ağrı duyulur. Normalde yavaş çalışan safra kesesi, siz yağlı yiyecek yediğinizde hızlı çalışmaya başlar. Eğer safrada taş varsa daha fazla ağrıya ve safranın yapısında bozulmalara neden olur. Bu da iltihaplanma oluşturur. İltihaplanma sonucu da diğer semptomlar ortaya çıkar. Eğer ana safra kanalına yakın bir bölgede ise ya da safra kesesi tıkanmışsa sarılık oluşur. Safra yolları iltihapları oluşur. Geçmeyen ve gittikçe ağrıyan bir rahatsızlık meydana gelir. Safra kesesinde ağrı en önemli şikayettir.

Safra Kesesi Ameliyatı-Safra Kesesi taşları

Safra Taşlarının Kanala Düşmesi

Safra taşının büyüklüğü ve çokluğu önemlidir. Safra taşlarının durumuna göre iltihaplar ortaya çıkmaktadır. Safra kesesi taşlarının kanalı düşülmemesi için çalışılmaktadır. Cerrahi işlemde küçük taşlar öncelik arasındadır. Taşlar kanala düşerse pankreatit oluşabilir ve bu durumda ölümcül olabilmektedir. Safra kesesi içindeyken safra taşının çözümü sağlanmaktadır. Safra kanalının tıkanması ölümcül durumlara neden olmaktadır. Bu nedenle safra kanalının açık olması gerekir.

Safra Kesesi Rahatsızlıkları Teşhisi

Hasta muayene ile safra kesesi rahatsızlığı olup olmadığı anlaşılır. Safra kesesinde iltihap olup olmadığı da doktor muayenesi ile belirlenmektedir. İltihabın neyden kaynaklandığı ise ultrasonla öğrenilmektedir. İdrarın renginin çok sarı olması da belirtileri arasındadır. Taşa bağlı iltihap oluştuysa ameliyat çözümü devreye girmektedir.

Safra Kesesi Olmayınca Neler Yaşanır?

Safra kesesine dikiş atılamamaktadır. Bu yüzdende safra taşı alınacağı zaman safranın hepsi alınmaktadır. Safra kesesi, safra deposu olarak görev yaptığı için safra kesesi olmayınca safra depolanmamaktadır. Safra direkt karaciğerden oniki parmak bağırsağına akar. Safra kesesi alındıktan sonra hastaya 1-1,5 ay diyet yaptırılır. Safra kesesinin yokluğuna vücut bu sürede alışır. Safra kanalı genişleyerek safra kesesinin görevini üstlenir. Safra kesesinin yokluğuna vücut hızlı bir şekilde alışmaktadır. Başta diyet yapılmazsa, safra reflü ve safra gastriti rahatsızlıkları oluşur. Daha sonra kişi normal yeme düzenine geçer.

Safra Kesesi Nedir? Safra Kesesi Rahatsızlıkları Nelerdir?-Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ramazan Tarık Ünsal’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir