PsikolojiYaşam

Rüya Görmenin İnsanı Rahatlatması

Rüya Görmenin İnsanı Rahatlatması yazımızda insanların uyuma sırasında rüya görmesinin olumlu etkisini, kabusların neden olduğunu, rüyaların çeşitlerini ve cep telefonunun uykusuzluğa etkisini yazdık.

Rüya Görmenin İnsanı Rahatlatması Durumu

İnsanların gece uykusu gelmeyip gündüzleri uykusunun gelmesi genellikle kaçma psikolojisinden kaynaklıdır. İnsan kaçarken ya yemeğe kendisini verir yada uyumaya gider. Gündüz aşırı uyuma isteği olanlar ise nöroloji uzmanına görünmelidir. İnsanlar gördüğü rüyaların %90’ınını unuturlar. %10 kısmını hatırlar veya hiç hatırlamazlar. İnsanların rüya görmesi onları rahatlatır. Hiç rüya görmeyenler ise yaşamlarında rahatlayamazlar. Özellikle uykusunda horlayanlar, horladıkları anlarda rüya göremezler. Çok horlayan insanların uyku bozukluğu oluğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Rüya görmek psikolojik olarak insanı rahatlatır. Rüyada hiç görmediğiniz yüzler görmezsiniz. Bilinç altınızda olan şeyler rüyanızda karşınıza çıkar. Bilinç altı asla yeni yüzler üretemez. Kabus görmekte psikolojik sıkıntılara delil niteliğindedir. Ayda bir kere kabus görmek normal karşılanmaktadır. Ama hafta bir aynı kabusları görüyorsanız, bu durum psikolojik sorunun bir göstergesidir.

Ramazanda Sahurun Önemi

Rüya Görme Çeşitleri

Rüyaların birkaç çeşidi bulunmaktadır. Psikolojik rüyalar bunlar arasına girmektedir. Bilinç altına bastırdığınız yaşamdaki kişileri ve olayları rüyalarda sembolik olarak görürsünüz. Rüyaların hepsi bu yüzden yorumlanmaz. Bazı rüyalar psikolojik olduğu için yorumlarda sallamaya olur. Fizyolojik kaynaklı rüyalarda bir yeriniz ağrıyorsa rüyanızda orasına yönelik rüyalar çıkar. Kimyasal kaynaklı rüyalar da ise alınan bazı ilaçlar nedeniyle kabuslar görülmeye neden olur. Antibiyotikler ve bazı bitkisel çaylar kabuslara neden olmaktadır. Uyarıcı rüya çeşidi ise ileri ki zamanlarda olacak şeyler hakkında fikirler veren rüyalardır. Her 10 tane rüyadan 1 tanesi uyarıcı rüya kategorisine girmektedir.

Cep Telefonu Uykusuzluk Sorunu

Cep Telefonunun Uykusuzluğa Etkisi

Bir insan 1 yılda ortalama 1460 tane rüya görmektedir. Rüyaların %4 kadarını insanlar siyah beyaz renklerle görmektedir. Bilinç altı, anıları karartarak kişiye göstermektedir. Bunun nedeni ise bilinç altının uzaklaşmak istediği anıları karartmak istemesinden geçmektedir. İnsanlar kötü rüyalar gördüklerinde bilinç altı uyarılar vermektedir. Bu nedenle de insanların uykusu kaçar. Harvard Üniversitesinde yapılan çalışmaya göre; insanların uykusuzluk çekmesindeki en büyük etken cep telefonudur. Özellikle kişi yatağa uyumak için girdiği zaman elinde cep telefonu var ise onunla meşgul olur ve uykusu gelmez. Özellikle cep telefonun ekranının yaydığı ışık nedeniyle uyuma refleksi bozulur.

Cep telefonunuz siz yatarken yanınızdan en az 3 metre uzak da olmalıdır. Yalnız cep telefonu değil tüm elektronik cihazlar aynı etkiye neden olmaktadır. Yanınızda elektronik cihazlar bulunup ta uyuduğunuzda beyninizin uyku merkezi zarar görmektedir. Ciddi dikkat eksikliği, hatırlama güçlüğü, sınavlarda hatalar ve öğrenme sorunlarına yol açmaktadır. Okuduğunu anlayamama sorunununa da ciddi oranda etki etmektedir. Dikkat eksikliğinin en büyük nedeni uykusuzluktur.

Rüya Görmenin İnsanı Rahatlatması-Dr. Zafer Akıncı’nın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir