Haber

Rusya, Türkiye’den Suriye’ye Yardım Teslimatları Konusunda Başka Bir BM Mücadelesine Hazırlanıyor

Rusya, Türkiye’den Suriye‘ye Yardım Teslimatları Konusunda Başka Bir BM Mücadelesine Hazırlanıyor

Rusya, Türkiye’den Suriye’ye Yardım Teslimatları Konusunda Başka Bir BM Mücadelesine Hazırlanıyor

Rusya, Çarşamba günü, BM Güvenlik Konseyi‘nin Türkiye‘den Suriye‘nin kuzeybatısındaki yaklaşık 4 milyon kişiye 10 Ocak’ta sona erecek olan insani yardım sevkiyatı onayını yenileyip yenilemeyeceği konusunda yeni bir mücadele için zemin hazırladı.

2014 yılından bu yana Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bir bölgeye gıda, ilaç ve barınak dahil olmak üzere yardım ulaştıran operasyona Suriye makamları onay vermediği için 15 üyeli konseyin izni gerekiyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bu ay Güvenlik Konseyi’ne Türkiye’den yardım erişiminin “milyonlarca insan için bir cankurtaran halatı” olduğunu ve onayın yenilenmesinin kritik, “ahlaki ve insani bir zorunluluk” olduğunu söyledi.

2011’de başlayan iç savaşta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekleyen Rusya, BM operasyonunun Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini savunuyor. Ülke içinden daha fazla yardım yapılması gerektiğini söyleyerek, muhalefetin gıda ve diğer yardımların hükümetin kontrolü altına gireceği korkusunu artırıyor.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia konseye, “Açıkçası, Suriye’deki insani durum, sınır ötesi mekanizmaların genişletilmesiyle ilgili tartışma için elverişli olmayan bir bağlam oluşturuyor” dedi.

“Bunun nedeni, sıradan Suriyelilere yardıma karşı olmamız değil… Biz daha çok dünya toplumundan yanayız, ayrım gözetmeden, siyasallaştırmadan tüm Suriyelilere yardım ediyoruz” dedi.

Guterres, konseye sunduğu raporda, Suriye içinden yapılan yardım teslimatlarının “büyük Birleşmiş Milletler sınır ötesi operasyonunun boyutunun veya kapsamının yerini alamayacağını” söyledi.

Guterres, “Birleşmiş Milletler’in ülkenin kuzeybatısına sınır ötesi erişimi olmazsa açlık artacak, milyonlar barınma yardımını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak ve suya erişim azalacak” dedi.

Nebenzia, Rusya’nın Türkiye’den Suriye’ye yardım ulaştırılmasından başka bir alternatif olmadığına “ikna olmadığını” söyledi.

2014 yılında Güvenlik Konseyi, Irak, Ürdün ve Türkiye’deki iki noktadan Suriye’nin muhalefet kontrolündeki bölgelerine yardım sevkiyatına izin verdi. Ancak veto yetkileri olan Rusya ve Çin, bunu sadece bir Türkiye sınır noktasına kadar indirdi.

Kaynak: reuters

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir