Rusya, Japonya Yakınlarındaki Kuril Adasına Savunma Füze Sistemi Konuşlandırdı

Rusya Japonya Yakınlarındaki Kuril Adasına

Rusya, Japonya Yakınlarındaki Kuril Adasına Savunma Füze Sistemi Konuşlandırdı

Rusya, Japonya Yakınlarındaki Kuril Adasına Savunma Füze Sistemi Konuşlandırdı

Rusya savunma bakanlığı, Japonya ile Rusya’nın Kamçatka Yarımadası arasında uzanan stratejik konumdaki adalar zincirinin bir parçası olan kuzey Kuril adasına mobil kıyı savunma füze sistemleri konuşlandırdığını söyledi.

Japonya, Sovyet birliklerinin onları Japonya’dan ele geçirdiği İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar uzanan bir bölgesel anlaşmazlık olan Tokyo’nun Kuzey Toprakları olarak adlandırdığı Rusların elindeki güney Kuril adalarında hak iddia ediyor.

Rusya savunma bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 500 km’ye (310 mil) kadar uçuş menziline sahip füzelere sahip Rus Bastion sistemlerinin Paramushir adasında konuşlandırıldığını söyledi.

Açıklamada, “Pasifik Filosunun kıyı askerleri, bitişikteki su bölgesini ve boğaz bölgelerini kontrol etmek için 24 saat nöbet tutacak” denildi.

Bakanlık, Paramushir’de yıl boyunca hizmet, barınma, dinlenme ve personel için yiyecek sağlayan tesislerin bulunduğu bir askeri kamp kurulduğunu söyledi. Bakanlık yaptığı açıklamada, bu konuşlandırmanın, Rusya’nın Kuril sırtının orta kesimindeki Matua adasında Burç sistemlerini kurmasından bir yıl sonra geldiğini söyledi.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno Salı günü düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Rusya’nın askeri faaliyetlerini yakından izleyeceğini ve bunun Moskova’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte uzak doğu bölgelerinde yoğunlaştığını sözlerine ekledi. Rusya işgali “özel operasyon” olarak nitelendiriyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi, Eylül ayında yayınladığı bir raporda, Ukrayna’nın işgalinin gölgesinde kalan Moskova’nın Kuril Adaları’nı askerileştirmesinin “büyük ölçüde gözden kaçtığını” söyledi.

Rapora göre, “Rusya’nın varlığını güçlendirmeye yönelik adımları, adaların Rus-Japon ilişkilerinin geleceğinde zararlı bir rol oynamaya devam edeceğini ve Japonya ile ABD’nin Rusya’nın bölgedeki faaliyetlerine ilişkin istişareleri derinleştirmesi gerektiğini gösteriyor.” merkezin web sitesinde.

Moskova’nın “özel askeri operasyon” olarak adlandırdığı olayda Ukrayna’ya on binlerce asker gönderdikten sonra Japonya, Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamak için Batılı müttefiklerine katıldı. Ukrayna ve müttefikleri, Rusya’nın nedensiz bir savaş başlattığını söylüyor.

Rusya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Japonya’nın yaptırımları nedeniyle Japonya ile barış anlaşması müzakerelerinden çekildi ve tartışmalı Kuril Adaları ile ilgili ortak ekonomik projeleri dondurdu.

Kaynak: reuters

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir