Rus Petrolünü ve Gazını Kim Alıyor?

Petrol Ürünleri İhracatı

Rus Petrolünü ve Gazını Kim Alıyor?

Rus Petrolünü ve Gazını Kim Alıyor?

Batılı ülkeler alımları kısıtlayıp yaptırımlar uygularken, Hindistan ve Çin Rus petrolünün en büyük alıcıları haline geldi. AB ve Avustralya tarafından desteklenen büyük G7 ekonomilerinin Rus petrolünün satın alındığı fiyatı sınırlama planı, küresel piyasalarda belirsizlik yarattı. Ve büyük petrol üreticisi ülkeler üretimi kontrol ederek küresel fiyatları korumaya çalışırken, Rusya Asya’daki istekli alıcılara petrolünü indirimli olarak sunuyor.

Petrol Fiyatları Ekonomik Korkular

Asya’ya ne kadar Rus petrolü gidiyor?

Hindistan’ın Rus petrol ithalatı, yılın başında çok düşük bir seviyeden yükseldi ve Haziran ve Temmuz aylarında zirveye ulaştı ve bu seviyeleri Kasım ayına kadar büyük ölçüde korudu. Çin’in Rus petrolü alımları bu yıl dalgalandı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başladığı Şubat ayında düştü, ancak sonraki aylarda önemli ölçüde arttı.

Rusya, Ukrayna işgalinin ardından bu yıl Mart ayından bu yana petrolü indirimli fiyattan satıyor.

Mart ayında, Çin ve Hindistan’ın Rusya’dan yaptığı birleşik petrol ithalatı, 27 AB üye ülkesinden yapılan ithalatı geride bıraktı. Kasım sonundan itibaren, Hindistan’ın petrol alımlarında yeniden bir artış olmuş gibi görünüyor. Kpler’de bir petrol analisti olan Matt Smith, “Yüklemelerin AB 27 ülkelerine yönelmekten uzaklaşıp bunun yerine Hindistan’a yöneldiğinin bir işareti olabilir” diyor.

Uzmanlar, petrol arzının Aralık ayında aynı seviyelerde devam etmesi halinde Rusya’nın Hindistan’ın en büyük tek tedarikçisi haline gelebileceğini öne sürüyor.

Diğer ülkeler de iskontolu Rus ham petrolünden yararlandı – örneğin ciddi bir ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka. Pakistan, indirimli petrol satın almak için Rusya ile de müzakere ediyor, ancak henüz bir anlaşma yapılmadı.

Ucuz petrol Asya’ya akışı artırıyor – Rus Petrolünü Alanlar

Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’nın Ural ham petrolü için daha az alıcısı oldu, bazı yabancı hükümetler ve şirketler enerji ihracatından kaçınmaya karar verdi ve fiyatı düşmeye başladı. Bu yılın başlarında bir noktada, Rus Uralları ham petrolü, Brent ham petrolünden (küresel ölçüt) 30 dolardan fazla daha ucuzdu. İndirim, Eylül ayında daha ucuz olan varil başına 20$’a düştü, ancak Kasım ayındaki Brent ham petrolüne kıyasla yeniden artarak varil başına 33$‘a ulaştı.

Hindistan hükümeti, petrolü en ucuz olduğu yerden alması gerektiğini söyleyerek Rusya’dan yaptığı alımları savundu. ABD hükümeti bu alımları eleştirmişti, ancak artık Hindistan’ın indirimli Rus petrolü almaya devam edebileceğini kabul ettiği açıkça belirtilmiş durumda. AB, Ukrayna’nın işgaline tepki olarak Rus petrolünün deniz yoluyla ithalatını tamamen durdurdu.

Rusya’nın ihracatını varil başına 60 $ (57 €; 48 £) veya altında tutmaya yönelik G7 tavan fiyat planıyla birlikte, şu anda yürürlükte olan Kpler’den Matt Smith, “fiyat tavanının gevşek bir şekilde uygulanması, onu etkisiz hale getirebilir” diyor.

Ancak uzmanlar, Rus petrolünün tamamen yasaklanmasının daha fazla piyasa istikrarsızlığına ve olası petrol fiyat artışlarına (Moskova’nın bundan fayda sağlayabileceği) yol açabileceğine de işaret ediyor. Fiyat sınırının, zaten indirimli olarak Rus petrolü alan Hindistan ve Çin gibi ülkeler üzerinde nasıl bir etkisi olacağı henüz net değil.

Moskova, fiyat tavanları uygulamak için G7 hareketine katılan ülkelere satışı durduracağını söyledi. Ancak Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Maria Shagina, petrolü AB’den Asya’ya yönlendirmenin Rusya için “daha pahalı, zaman alıcı ve hantal” olacağını söylüyor.

Rusya’ya yönelik yaptırımların etkisi nedir?

Rus ham petrolünün fiyatı cazip olsa da, Hindistan rafinerileri, Rus bankalarına yönelik yaptırımların ödeme işlemlerini etkilemesi nedeniyle alımları finanse etmeye çalışırken bir zorlukla karşılaştı. Hindistan’ın değerlendirdiği seçeneklerden biri, Rusya’ya Hintli ihracatçıların ABD doları veya avro yerine ruble olarak ve ithalatın rupi olarak ödendiği yerel para birimlerine dayalı bir sistemdi. Bu işe yaramadı.

Bununla birlikte, Çin’in devlete ait petrol şirketleri, petrol alımlarını finanse etmek için giderek artan bir şekilde dolar yerine Çin renminbisini kullanıyor.

Asya’ya ne kadar Rus gazı gidiyor?

Hindistan’ın toplam gaz ihtiyacının yaklaşık %50’si yurt dışından geliyor – ancak Rusya’dan çok az olmak üzere çoğunlukla Körfez ülkelerinden geliyor.

Argus medyasında emtia endüstrisi uzmanı olan Antonio Peciccia, “Rus LNG’sinin [sıvılaştırılmış doğal gazın] Hindistan’a teslimatı nadirdir” diyor. “Bir önceki yıl yedi kargoya kıyasla bu yıl şimdiye kadar beş kargo olduğuna inanıyoruz.”

Çin, gazının çoğunu boru hattıyla Orta Asya’dan ithal ediyor. Şu anda Türkmenistan en büyük tedarikçidir. Ancak Sibirya’nın Gücü olarak bilinen yeni bir boru hattı bu on yılda tamamlandığında, Rusya Çin’in en büyük gaz tedarikçisi konumuna gelebilir. Çin’in LNG’sinin çoğu hala diğer ülkelerden gelmesine rağmen, bu yıl Rusya’dan yapılan LNG ithalatında gözle görülür bir artış oldu. Çin ayrıca Rus LNG’sini Kuzey Kutbu üzerinden deniz yoluyla taşımak için yeni anlaşmalar imzaladı.

Rus Petrolünü ve Gazını Kim Alıyor?-Kaynak: bbc

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir