Romatizmal Ağrılar Neden Olur? yazımızda romatizmalar ağrıların eskiye göre neden daha çok arttığını ve alınması gereken tedbirleri yazdık.
Romatizmal Ağrılar Neden Olur?
Eskiden babaannelerden, anneannelerden çokça duyulan romatizmal ağrılar, günümüzde her yaşta görülmeye başlandı. Kadınlar artık 45-50’li yaşlarında, erkekler ise 55-60’lı yaşlarında romatizmal ağrıları çekmeye başladı. Diz, kalça, sırt, bel ağrıları çok erken yaşlarda çekiliyor. Bunun olmasının ilk sebebi, etleri kemiklerden ayırmaya başladık. Yani, gıdalarla vücuda alınan kolajen neredeyse sıfırlanmıştır. Sulu et, kemikli et yemekleri eskiye göre daha az yenilmektedir. Tüketilen etler ise sadece kastan oluşuyor. Kemikli etler tüketilmediği için vücuda kolajende girmiyor. İkinci hata ise sakatat tüketimi azaldı veya artık ağzınıza hiç almıyorsunuz. Sakatatlarda da fazlaca kolajen bulunmaktadır. Üçüncü hata da, olması gerekenden fazla vücuda kilo yüklenilmesidir. Siz ne kadar fazla kilo alırsanız, dizlerinize o kadar fazla yük binecektir ve siz hareket ettikçe dizlerinizin canı çıkacaktır. Bu durumda size sürekli diz ağrısı olarak geri döner. Bele, dize ve kalçaya bu şekilde sürekli yük biniyor. Mutlaka fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerekir. Bunların yanında yanlış ve bilmeden yapılan egzersizlerde romatizmal ağrılara neden olmaktadır.
Romatizmal Ağrılara Tedbir Almak
Romatizmal ağrılarınızın nedeni kolajen eksikliği ise doğal tip 2 kolajen takviyelerinden yararlanmalısınız. Dana gibi hayvanlardan, balık ve yumurta kabuğundan elde edilen kolajenlerden faydalanabilirsiniz. Eklem kıkırdaklarını oluşturan yapı; ciltteki tip 1 ve tip 3 kolajeninden ayrı olarak, tip 2 kolajeninden oluşuyor. Makul miktarda tip 2 kolajen takviyesi aldığınızda kıkırdak hücreleriniz kendi ihtiyacı olan kolajeni üretecektir. Cilt için alınan tip 1 kolajen %75 cilt için çalışırken, %25 oranında dizdeki eklemler için çalışır. Diz için alınan tip 2 kolajende %75 diz için çalışır, %25 cilt için çalışır.
Glikoz amino glikanlar eklemlerdeki kıkırdak yapısının esas maddeleridir. Bu maddeler hazır olarak deniz hayvanlarının kıkırdaklarından elde edilmektedir. Türkçesi Glukozamin sülfat’tır. Kolajenle birlikte bu maddede alınmalıdır. Günlük 750 mg, ileri vakalarda 1500 mg’a kadar alınmalıdır. Kişiler bunları bir uzmana danışarak almalıdır. Romatolog, dahiliyeci, aile hekimi veya ortopedistten yardım alabilirsiniz.
Gıda Takviyeleri
Vişne suyu ve zerdeçalın ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Romatizmal hastalıklarda da ağrı kesici özellikleri bulunur. Zerdeçalın en iyi kullanımı: 1 tatlı kaşığı veya 1 çay kaşığı zerdeçalı, çeyrek çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı zeytinyağını yoğurtla karıştırarak tüketin. İsteyenler salatada veya çorbada kullanabilir. Çok kaliteli zerdeçal hapları da işe yaramaktadır. Ülkemizde bu kalitede haplar yoktur. Bu eklemlerin en önemli yağı omega 3‘tür. Omega 3 bakımından zengin besinlerle beslenmek ağrılara iyi gelecektir.
Romatizmal Ağrılar Neden Olur?-Prof. Dr. Osman Müftüoğlu‘nun videosundan yardım alınmıştır.