Nasıl YapılırSağlıkYaşam

Robotik Fizik Tedaviler

Robotik Fizik Tedaviler yazımızda robot teknolojisinin fizik tedavilerde kullanılmasını, hangi hastalıklarda kullanıldığını ve yaz aylarında dikkat edilmesi gereken fizik aktivitelerini yazdık.

Robotik Fizik Tedaviler-Robotik Rehabilitasyon

Son yıllarda fizik tedavide büyük ilerlemeler olmuştur. Bu yeniliklerin işe yaraması için doğru hasta, doğru malzeme ve doğru teknikle uygulama başarılı bir fizik tedavinin kriterleridir. Doktorların koyduğu doğru tanı ve tedavi yöntemi hastanın iyileşmesinde en büyük etkendir. Eski zamanlarda bir hasta felç olduğunda doktorlar bir şey yapamaz ve artık kişi felç olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalırdı Günümüz teknolojileriyle hastalara robot teknoloji uygulanarak felçlilerin normale dönmesi sağlanmaktadır. Robotik tedaviler hastane uygulamalarının her alanına yavaş yavaş girmeye başladı. Sanak gerçeklik ve uzay yürüyüşü gibi ileri teknoloji çözümleri fizik tedavilerinde kullanılmaya başlandı.

Robotik Fizik Tedaviler-Robotik Tedavi
Prof. Dr. Engin ÇAKAR

Robotik Fizik Tedaviler-Felçli Hastaya Robotik Tedavi Uygulama

Felç geçiren bir hastaya başlarda gelen değerlendirme yapılmaktadır. Daha sonra hasta robotik yatağa yatırılarak tedavisine başlanır. Hastada pasif yürüme egzersizleri yapılmaya başlanır. Kalıcı bir sorun olması engellenmeye çalışılır. Eklemlerde kısıtlılık gelişmesi engellenir. Yatak yarasına engel olunmaya çalışılır. Hareketsizliğe bağlı damarda iltihabın oluşması engellenir. Robotik yatak, hastanın daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Hasta gövdesini kendi dik tutmaya başlayınca aktif yürütme robotuna alınır. Bu robot ile hasta yapabildiğini kendi yapıyor, yapamadığı hareketleri robot yardım ederek yapabiliyor.

Sana gerçeklik gözlüğü takılarak, hasta bir sana ortamda hareketlerini daha iyi bir motivasyonla yapmaktadır. Bir oyun içerinde hasta, oyuncu olarak felçli olan uzvunu oyuna göre hareket ettirerek gelişmesini sağlamaktadır. Bu işlem tekrar tekrar yapılarak beyne emir gönderiliyor ve uzvun yapması gereken işlevi hatırlatılıyor. Yeniden öğretme uygulaması hastalara uygulanmaktadır. Yer çekimsiz yürüme bandı da robotik tedavide uygulanmaktadır. Bu ortamda aynı ayda yer çekimsiz yürüyüş yapma hissi sağlanmaktadır. Bu ortamda hastanın %80 ağırlı alınmış oluyor ve hasta %20’lik bir ağırlıkla yürümeye çalışmaktadır. Böylelikle tam ağırlıkta olmasa bile hastanın yürümesi sağlanmaktadır. Zamanla bu %80’lik oran hastanın yürüme kabiliyetine göre düşürülmektedir.

Robotik Fizik Tedaviler Yürüme Bandı
Yer çekimsiz yürüme bandı

Robotik Tedavi Hangi Durumlarda Uygulanıyor?

Nörolojik hastalıklara robotik rehabilitasyon uygulanmaktadır. Beyin damar tıkanıklığı, beyin kanamasına bağlı inmeler(felç), beyin hasarı, fonksiyonel bozuklukları, konuşma ve yutma bozuklukları, omurilik hasarı, trafik kazalarında oluşan beyin ve omurilik hasarları en sık uygulanılan robotik tedavilerdir. Alzaymır, parkinson, ms hastalığında bu tedavilerden faydanılmaktadır.

Yazın Alınacak Önlemler

Yaz mevsimi olduğu için denizde balıklama atlamaya dikkat edilmesi gerekiyor. Balıklama atlarken omurilik zedelenmesi çokça yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra beyin hasarına da yol açmaktadır. Denizde şaka yapmamaya dikkat edin. Şaka ile deniz kazalarının çok olduğu ve hastanelerin bu tür vakalarla dolu olduğunu bilmelisiniz. Yaz meyvelerini toplamak için ağaca çıkıldığı zaman çok dikkatli meyve toplanması gerekir. Ağaçtan düşüp felç kalan ve kemiklerini sakatlayan çok kişi vardır. Küçük önlemler alarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Robotik Fizik Tedaviler-Prof. Dr. Engin ÇAKAR-MEMORIAL ŞİŞLİ HASTANESİ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon & Algoloji & Elektrodiagnostik Nöroloji Uzmanı Başkanı’nın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir