Sağlık

Ritim Bozukluğunda Ablasyon Tedavisi

Ritim Bozukluğunda Ablasyon Tedavisi yazımızda ritim bozukluğu bulunan kişilerin çarpıntılarının oluşmasını, ablasyon tedavisinin kimlere uygulanacağını, ablasyon tedavisinin nasıl uygulandığını, tedavi sürecini ve faydalarını yazdık.

Ritim Bozukluğunda Ablasyon Tedavisi

İnsan kalbi düzenli çalışan ve çok ritmik bir organdır. Kalbin ritmi bozulduğu zaman çarpıntı hissederiz. Ritim bozukluklarında ablasyon tedavisi kalpteki ritim bozukluklarını gidermek ve kalbin normal atmasını sağlamak için noktasal enerji uygulanarak yapılan bir operasyondur. Kalbimiz çok hızlı atabilir, düzensiz atabilir veya çok yavaş atabilir. Tüm bunların hepsine çarpıntı denmektedir. Bu çarpıntıların bir çoğuna ablasyon tedavisi uygulanabilmektedir.

Çıbanlar-Çarpıntı Giderici

Ablasyon Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Ablasyon tedavisinde herkes uygun adaydır. Kalbi düzensiz atanlar, daha önce kalp durması yaşayanlar, kalp yetmezliği bulunanlar, ilaç tedavisine direnç gösterenlere uygulanabilmektedir.

Yaz Aylarında Kalp

Ablasyon Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İlk olarak çarpıntının yeri tespit edilir. Kasık bölgesine lokal anestezi uygulanır. Kateterle damarlardan girilerek kalbe kadar ulaşılır. Kalpte bir takım ilaçlarla çarpıntı oluşturulur. Daha sonra sorunlu bölgenin yok edilme işlemi uygulanır. Ablasyon tedavisi 1,5 saatlik bir işlemdir. Ameliyatta herhangi bir acı ve sıkıntı durumu yaşanmamaktadır.

Kabız Yapıcılar-Kalp Kuvvetlendirici

Ablasyon Tedavisi Sonrası Süreç

Ablasyon tedavisini olan hasta ritim monitöründen ritimleri takip edilmektedir. Bu işlem hastanede yapılmaktadır. Kişi hastanede 1 gün kaldıktan sonra taburcu olabilmektedir. Çoğu hasta ilk gün taburcu olmaktadır. 1 hafta istirahat etmesi önerilmektedir. 1 ay sonrasında kişi kontrollerine gitmektedir. Ritim bozukluğunda kişinin ara sıra kontrollere gitmesi önemlidir.

Ablasyon Tedavisi Faydaları

Ablasyon tedavisi çarpıntının ortadan kalkmasını sağlar. Kalpte aritminin düzelmesi sonucu kişinin hayat kalitesi artar. Nefes darlığının ortadan kalkması, bazı çarpıntılarda hayati riskin ortadan kalkmasını da sağlar. Kalbin rahatsız edici atışları normal atmaya başlar. Kişi tedavi sonrasında normal yaşantısını hiç bir şey olmamış gibi devam etmektedir. Aşırı spordan uzak durulması önerilmektedir. Sağlıklı beslenmede tavsiye edilmektedir.

Ritim Bozukluğunda Ablasyon Tedavisi-Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir