Sağlık

Retina Hastalıkları Sarı Nokta Tedavisi

Retina Hastalıkları Sarı Nokta Tedavisi yazımızda retinanın ne işe yaradığı, hangi hastalıkların retinada oluştuğu, sarı nokta hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri ve Amsler Grid Testini yazdık.

Retina

Retina, damar ve sinirlerden oluşan gözün ışığı aldıktan sonra görmeyi sağlayacak şekilde beyne ileten sinir lifidir. İnsanların görmesini sağlayan temel parçadır. Retina değiştirilebilir bir göz parçası değildir. Kornea veya lens gibi değiştirilemez. Günümüz şartlarında retina değiştirilememektedir.

Retina Hastalıkları

Damarlar ve sinirleri ilgilendiren ayrıca retinanın arka tarafında bulunan ışığın yorumlanıp iletilmesi sağlayan ve sinir lifi hücresinin yaşamasını sağlayan hücrelerde oluşan hastalıkların hepsi retina hastalıkları olarak kabul edilmektedir. Retinada oluşan rahatsızlıklar görmeyi olumsuz etkilemektedir. Rahatsızlıkların belirtilerini bakalım. Düz çizgileri eğik olarak görmeye başlarsınız. Düz hatlar yamuk gitmeye başar veya ara ara kesikler halinde görürsünüz. Sarı nokta rahatsızlığında bu tür rahatsızlıklar görülebilmektedir. İnsanın gözüne baktığınızda çevresini görememe gibi durumlarda oluşmaktadır.

Damar tıkanıklıklarında tıkalı alan yeterince beslenemediği için ışığı yorumlayıp beyne iletemediğinden görme alanının bir kısmında kayıplar meydana gelir. Görme sinirlerinden gelen rahatsızlıkların başlangıcı görme alanlarında oluşan eksikliklerle kendini belli ederler. Bir bütün halinde göremez ve yarım şeklinde görebilirler. Görme alanı kaybı yavaş ilerlemektedir. Retina rahatsızlıklarını kişi kendisi fark edebilir ve tedavisi için göz doktoruna erkenden başvurabilir.

Retina Hastalıkları Sarı Nokta

Retina Hastalıkları Erken Teşhis ve Göz Sağlığı

Kişi göz doktoruna başvurduğu zaman, doktor bir takım kontrollerden kişiyi geçirir. Gözlüğe ihtiyacı var mı, gözünde tembellik var mı, anneden gelen bir retina problemi var mı gibi soruların cevaplarını almak için göz muayenesi yapılır. Yetişkin grubunda olanların yıl da bir kere göz muayenesini olması gerekir. Ailesinde 40 yaş üstü olanlar da retina sorunu, sarı nokta sorunu, göz tansiyonu sorunu olanlar var ise göz muayenesini aksatmaması gerekir. Genlerinden gelen bir göz rahatsızlığı oluşabilir. Erken tedavi ile bu tür rahatsızlıklar rahatlıkla geçebilmektedir. 50 yaş üstü kişilerde retina ve göz hastalıkları daha sık yaşanmaktadır.

Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri

Görüntülerin kırık görülmesi sarı nokta hastalığının belirtilerindendir. Dümdüz olan şeyleri kırık görme durumu hastalığın belirtisidir. Masanın düz kenarını kırık görme örnek olarak verilebilir. Kırık, çatallaşmış şekilde görme sarı nokta hastalığının başlangıcıdır. Sarı nokta hastalığı tedavi edilebilmektedir. Hastanın doktora erken gelmesiyle uygulanacak tedavilerin etkisi artmaktadır. İyileşme imkanı bir hayli yükseltilmiş olur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte sarı nokta hastalığı derinleşmektedir. 50 yaşında normal iken 70 yaşlarında ilerlemiş olarak görülmektedir. Bu tür göz hastalığına yaşa bağlı sarı nokta hastalığı denilmektedir. Sarı nokta hastalığını şeker hastalığı, damar tıkanıklığı, retinanın ön tarafında bulunan jelin kaybolması da etkilemektedir. Hastalıkların çıkış noktasına göre tedavilerinde değişiklik görülmektedir.

Retina Hastalıkları Sarı Nokta

Sarı Nokta Hastalığında Tedavi Yöntemleri

Sarı nokta hastalığında tedavi 2 şekilde yapılmaktadır. İlkinde hücre yenileme problemiyle oluşan rahatsızlıklardır. Bu türde hastaya vitamin verilir ve tedavisi yapılır. Hastalığın ilerlemesinin önüne geçilir. Vücudun diğer soruları var ise onların düzeltilmesi tavsiye edilir ve kişi sağlığına kavuşturulur. Diğer çeşidinde ise kişi yaşa bağlı olarak problem yaşamaktadır. Gözde kanama ve ödem oluşur. Burada kişinin gözüne iğne yapılarak kanama ve ödeme karşı önlem alınır. Bu iğneler belli zaman aralıklarında yapılmaktadır. Etkisi geçici olduğu için sürekli iğne tedavisi yapılır. En az 3 kere enjeksiyon yapılır ardından hasta kontrolden geçirilir ve iyileştiyse iğne yapma işlemi bitirilir. Hastalık tekrar edebildiği için kontrolleri sürekli yapılmak zorundadır. Sarı nokta hastalığında çok büyük kanamalar yok ise iğne tedavisi yapılarak iyileşme sağlanır eğer kanamalar çok ise ameliyat ile tedavi edilir.

Retina Hastalıkları Tedavisi-Amsler Grid
Amsler Grid Testi

Amsler Grid Testi

Düz çizgilerden oluşan küçük karelerin oluşturduğu bir testtir. Düz göremeyenler bu test ile farkındalıklarını artırmaktadır. Gözünüzde bir sorun olup olmadığını bu test ile kontrol edebilirsiniz. 40 yaş üzeri herkesin bu testi uygulamasını tavsiye ederiz.

Uygulama şekli aşağıdaki aşamaları sırası ile yapınız.

  • Normalde okumak için kullandığınız gözlük yada kontaktlens varsa takarak kontrole başlayın.
  • Bir gözünüzü elinizle kapatın ve açık olan gözle tam ortadaki noktaya odaklanın. Görselde yer alan büyük karenin her 4 köşesini de görüp görmediğinize dikkat edin. Her iki gözünüz için ayrı ayrı uygulamayı tekrarlayın.
  • Eğer her köşeyi göremiyor yada çizgilerde dalgalanma, kırılma, bulanıklık görüyorsanız, sizde yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalığı belirtileri olabilir. En kısa zamanda Retina Hastalıkları uzmanı bir göz doktoruna başvurunuz.

Retina Hastalıkları Sarı Nokta Tedavisi-Doç. Dr. Yaprak Banu Ünver-Göz Hastalıkları Uzmanının videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir