Reflünün Oluşma Nedenleri ve Tedavi Yöntemi

Reflünün Oluşma Nedenleri ve Tedavi Yöntemi yazımızda reflünün neden oluştuğu, kimlerde daha sık görüldüğü, reflüye karşı neler yapılabileceği ve mide fıtığının tedavisini yazdık.

Reflünün Oluşma Nedenleri

Yemek borusu ile mide arasında valv mekanizması bulunmaktadır. Bu mekanizma yemeklerin mideye gelmesini sağlıyor ve kapanarak yemeklerin yemek borusuna geri gitmesini engelliyor. Midenin içi asit ve hava ile dolarsa valv mekanizması geçici olarak açılarak asitin ve havanın dışarıya geğirme olarak atılmasını sağlıyor. Reflü hastalığının en büyük nedeni mide ile yemek borusu arasındaki valv mekanizmasının bozulmasıdır. Reflü günümüzde artan bir rahatsızlık olarak gözlenmektedir. Aşırı kilolu olma durumunda daha sık gözlenmektedir. Zayıf olan insanlarda da görülmektedir. Beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak reflü hastalığı meydana gelmektedir. Kişi zayıf olsa bile bir öğünde fazla yeyip ardından sigara içerse o kişide reflü oluşabilir. Aşırı kilolu olan kişilerde ise fazla olan yağlardan salgılanan bir takım kimyasallar valv mekanizmasının gevşemesine neden olur ve bu durum kişide kronik reflüye neden olur. Yemek borusu ve mide arasındaki kas dokusunun gevşememesi gerekiyor.

Reflünün Oluşma Nedenleri
Reflü Oluşma

Reflünün Oluşmaması İçin Yapılacaklar

Midenin yapısı ile yemek borusunun yapısı farklıdır. Yemek borusunun yapısı yassı epidel dokudan oluşurken midede asit salgılayan bir doku vardır. Midede asit olmasına rağmen herhangi bir yaralanma olmuyor. Yemek borusu ise asitlere karşı koruma altında değildir. İnsanlar, beynin göndermiş olduğu doygunluk hissini dikkate alsalar, reflü hastalığı meydana gelmeyecektir. Midenin kaldırabileceğinden fazla yemek yemek bu tür rahatsızlıklara neden olmaktadır. Beyinden gelen uyarıları dikkate alan kişiler sağlıklı yaşamaktadır. Genetik olarak da insanların reflü hastalığına yatkınlığı da söz konusudur. Gereğinden fazla beslenmek sağlık açısından olumsuzluklar yaşatmaktadır. Her istediğini yemek insanın hasta olmasına neden olacaktır. Günde 2 öğün yemek insanın sağlıklı olması için yapacağı en iyi beslenme şeklidir.

Mide Fıtığı

Reflü ilerlemesinde midenin bir kısmı göğüs boşluğuna doğru ilerliyor. Buna mide fıtığı denmektedir. Bu durumda o bölgenin sıkılaştırılması gerekiyor. Endoskopik yöntemler ile bu bölge sıkılaştırılarak mide fıtığı sorunu çözülmektedir.

Reflünün Oluşma Nedenleri ve Tedavi Yöntemi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir