Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalı? yazımızda Ramazan ayının ne zaman başladığı, iftar ve sahurlar sofralarında nelere dikkat etmeliyiz ve sağlıklı beslenme hakkında yazdık.
Ramazan Ayında Beslenme
26 Mayıs 2017 tarihinde başlayacak olan Ramazan ayını sağlıkla geçirmek en büyük amacımız olacaktır. Sahurda omlet yapabilirsiniz, peynir ve zeytini eksik etmeyin, protein olarak et koyabilirsiniz, bolca çay içebilirsiniz, çayınız mutlaka şekersiz olsun. Zeytinyağı ve tereyağınıda sofranızdan eksik etmeyin. Ceviz ve fındıkta tüketebilirsiniz. Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. Günde 2 öğün yemeyi Ramazan ayıyla birlikte yaşam biçimi haline getirirseniz, vücudunuz sağlıklı kalacaktır.
İftar Sofrası
İftar sofralarınıza şekerli ve gazlı içecekler koymayınız. Hele ki orucunuzu kola ile açmayın. Zeytin, çorba, su, hurma, tuz gibi güzelim yiyecekler ile açabilirsiniz. Çorba olarak mercimek, paça, tarhana içebilirsiniz. Ana yemek olarak kuru fasulye, nohut, bulgur pilavı yiyilerek tokluk kazanılabilir. Ekmek yerine ufak bir pide dilimi tüketebilirsiniz. İftar sofrasında bolca su içmeyi unutmayın. Şekerli içecekleri boğazınızdan geçirmeyin. Maden suyu içmenizde fayda vardır. Baklava ve börek yiyebilirsiniz fakat az olması şartıyla tüketmeniz gerekir. Baklavada şeker ve karbonhidrat, böreklerde de karbonhidrat olduğu için pek de vücudumuz için yararlı değillerdir. Etli yemekleri bolca yiyebilirsiniz. İçecek olarak ev yapı komposto yapabilirsiniz içerisinde şeker olmayacak haliyle içilirse size yararı olacaktır.
İftar sofralarında yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde ve fazlaca besin almaktır. Beynimiz vücudumuza doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Bu nedenle çok hızlı yemek yendiği zaman fazla kilo alımı oluşur. Bu da sizin sağlığınız açısından hiç de iyi bir durum olmaz. Ramazanı kilo alarak bitirebilirsiniz. Kontrollü ve dengeli yemekte fayda var.
İftar Sofrasından Sonra
İftardan sonrada kuruyemiş yiyebilirsiniz. Meyve yemeyi sınırlandırmalısınız. Akşamları meyve yemek sıkıntılı bir durumdur, fakat tek porsiyonluk bir meyve size yetecektir. Bol bol ceviz ve zeytin yiyin ve hayatınızdan eksik etmeyin. İftar yemeğinden sonra hareket etmeyin unutmayın. Teravih namazına giderek yediğiniz yemekleri eritebilirsiniz.
Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?