Çocuk GelişimiKişisel GelişimPsikolojiYaşam

Psikolojik Yılmazlık ve Yılgınlık

Psikolojik Yılmazlık ve Yılgınlık yazımızda yılmazlığın ve yılgınlığın insanların hayatlarındaki önemini, çocuk yetiştirmede ve hayatın tüm kriz anlarında yılmazlığın insanlara katkısını ve hasta bir yaşlı adamın yılmazlık ve yılgınlık durumlarında göstermiş olduğu durumu yazdık.

Psikolojik Yılmazlık ve Yılgınlık

Hayat karşısında tüm canlılar yaşam mücadelesi verir. Bahçede bulanan otların büyümesi kolay olurken, kaldırım taşları arasındaki otların büyümesi bir o kadar zorludur. Bu zorluğa rağmen kaldırım taşları altından otlar büyümelerini sürdürürler. İnsanların hayatlarında da zorluklar ve kriz durumları sürekli yaşanır. İnsanın cüzdanını kaybetme durumu, onun için 1 hafta cüzdanın içindekilerle uğraşmasına neden olur. Ehliyet, ruhsat ve kimlik işleri başına dert olur. Hayatta birçok krizle karşılaşırız. Ağır hastalıklar krize neden olur. Ticaret ile uğraşanlar ağır krizlere maruz kalabilir.

Kriz karşısında elimizde 2 tane kavram bulunmaktadır. Bu kavramlar yılmazlık ve yılgınlıktır. İki durum birbirinin tersidir. Her iki durumda hangi yaşta olursanız olun geçerliliğini korur. Yabancılar gençlere yılmazlığı kazandırmak için zor sporlar yaptırmaktadır. Bunun amacı özgüven kazandırmak ve zorlu şartlarda yılmazlıklarını geliştirmektedir. Hayatta başlarına gelebilecek kriz anlarında yılmayıp, yeniden deneme özgüvenini kazanmış olurlar.

Çocuklarda Altını Islatma

Çocuk Yetiştirme Zorluğu

Erkek ve kadın evlendikten sonra çocuk sahibi olurlar. Çocukların büyümesi en büyük krizlerdendir. Çocuğun tüm sorunları ve hastalıkları anne ve babanın dertlenmesine sebep olur. Bebek kabız olduğunda kabızlığın geçmesi için uğraş verilir. Bebek yürümeye başladığı zaman, evde bulunan eşyalara çarpmaması için yakından takip edilir. Ağzına aldığı her şey takip edilir. Büyük bir koruma zamanı başlamış olur. Okul dönemleri ve ergenlik çağları da anne ve baba için kriz dönemlerinin oluşması demektir. Çocuk yetiştirirken özgürlükçü olmanın yanında kollayıcı da olmak gerekir. Çocuk yetiştirmeyi anne ve baba olmadan anlaması zordur.

Uzun Ömrün Şifresi Nedir

Yılmaz ve Yılgın Yaşlı Adamın Hastalığa Gösterdiği Tepki

Hayat çok karmaşıktır. Bu karmaşıklığa insan tam alıştım derken ölü verebilir. Fakat bazı kırılma anlarında hayat çok basit olabilmektedir. Hasta olan bir yaşlı adam, doktor muayenesinden sonra ölüm oranının %50-50 olduğunu öğrenir. Tedavisini olursa yarı yarıya yaşama ihtimali bulunmaktadır. Eğer adam yılgınsa tedaviyi kesmelerini ister ve ölümünü bekler. Bunun aksine yılmaz olan adam, %50 yaşama ihtimalinin peşinden koşar ve tedavisini olur. Yılgın adam hayattan kendini çekerek bütün gün hastalığı hakkında internet üzerinden bilgiler araştırır. Yılmaz olan adam ise doktorunun sözlerini dinler. Tedaviye devam ederek sağlığına kavuşmayı istiyor. Yılmaz adam hayatla irtibatını koparmayıp, isteği şeyleri yapıyor. Bu sayede enerjisini yükseltiyor ve pişmanlık duymuyor. Bu kişinin diğerine göre iyileşme ihtimali daha yüksektir.

Psikolojik yılmazlık, yaşam karşısında güçlü olmak, pes etmemek, vazgeçmemektir. Bu durum öğrenilebilmektedir. Nasıl stres, sıkıntı, depresyon öğreniliyorsa, yılmazlık ve yaşam enerjisi de öğrenilebilir.

Psikolojik Yılmazlık ve Yılgınlık-Klinik Psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen’in videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir