Protein Tozları Sağlıklı Mı? yazımızda spor yapan kişilerin protein desteğini hazır gıdalar kullanarak almasını, protein tozunun kullanım alanlarını, günlük protein alım oranını ve sadece proteinle beslenmenin zararlarını yazdık.
Protein Tozları Kullanımı Artıyor
Şehir yaşamında artık her köşede bir tane spor salonu bulunmaktadır. Bu spor salonlarında çalışan insanlar hem zayıflama hemde yapılı bir vücut kazanmak için çalışmaktadır. Kas yapmak için gerekli olan proteini hazır protein tozlarından sağlayan kişilerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Bu tozlar besin destek ürünleri kategorisine girmektedir. Protein tozları sağlıklı insanlar için faydadan çok zarar getirmektedir. Hazır vitamin, mineral ve protein tozları insanların kimyasını bozmaktadır. Bu tür ürünler insanları sağlıklı yaşamdan ve sağlıklı beslenmeden uzak da tutmaktadır.
Protein Tozları Kullanım Alanları
Protein bizim yapı taşımızdır. Amino asitlerin birleşmesiyle oluşup insanı meydana getirmiştir. Hücrelerin çalışmasını sağlarlar ve vücudumuzda bulunan her sisteme girerler. Vücudumuzun da bu nedenle proteine ihtiyacı vardır. Normal bir insanın protein tozuna ihtiyacı yoktur. Bazı durumlarda hekimler tarafından protein içeren tozlar hastalara verilmektedir. Besin bozukluğu olanlara protein tozu desteği verilmektedir. Çok zayıf olanlara da protein tozu alımı tavsiye edilmektedir. Ağız yoluyla protein alamayanlara hasta ortamında protein tozu verilmektedir. Mide ameliyatlarından sonra hastalara protein tozu verilmektedir. Bunlar haricinde ağır spor yapanlarda protein ihtiyacı artmaktadır. Protein tozu bu aşamada dozunda alınabilmektedir. Yüksek miktarlarda alınırsa zararı dokunabilir.
Günlük Protein Alma Oranı
Profesyonel sporcuların protein tozuna ihtiyaç duyup duymadığı da önemlidir. Doğal yollarla alınabilecek protein varken protein tozu kullanmaya gerek var mı? Düzgün bir yemek listesi ile hiçbir spor yapan kişinin protein tozu kullanmasına gerek yoktur. Günlük protein kullanım oranı sporcu bir kişinin 1 kilosuna karşı 1,4-2 gram arası olması gerekiyor. 75 kiloluk bir sporcunun 150 gram kadar protein alması yeterli olacaktır. Kişinin protein ağırlıklı yiyeceği besinler özellikle yumurta, süt, et, baklagiller, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi gıdalar yeterli protein alımını sağlayacaktır.
Sadece Protein Ağırlıklı Beslenme
Protein tozu kullanan sporcular sadece protein tüketimi yapmaktadır. Bu durum insan sağlığına olumsuz etki yapmaktadır. Böbrekleri, karaciğeri ve kalbi bu tür tek tip beslenme yormaktadır. Ani kalp bozukluklarına sebebiyet vererek kişilerin ölümüne neden olmaktadır. Böbrek yetmezliği vakaları son yıllarda sporcularda fazlaca görülmektedir. Bunun nedeni de protein ağırlıklı beslenmelerin fazlalığıdır. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi verilerine göre sadece Amerika’da, her yıl 50.000 kişi besin takviyelerine bağlı olarak sağlık sorunları yaşamaktadır.
Protein Tozları Sağlıklı Mı?-Kaynak: Gögüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, Spor Hekimi Cem Ergenç ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez’in bulunduğu videodan yardım alınmıştır.