Prostat Kanseri Belirtileri ve Tedavisi yazımızda erkeklerin yaşlandığında kanser olma ihtimallerinin yükseldiği prostatın kansere doğru nasıl ilerlediğini, erken teşhisin önemini ve prostat ameliyatlarındaki robotik cerrahinin avantajlarını yazdık.
Prostat Kanseri Tanısı ve Teşhisi
Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanseri yayılmaya devam ediyor. Erkeklerde en sık görülen kanser türü olmakla beraber ölüme götürme sıralamasında akciğer kanserinden sonra gelmektedir. 60 yaş üzeri erkeklerde sıklıkla görülmeye başlanmıştır. Her 6 erkekten 1’i prostat rahatsızlığına yakalanmaktadır. Her 40 erkekten 1’ide prostat kanseri nedeniyle ölmektedir. Erken teşhis yapılması hastalığın tedavisinde önemli rol almaktadır. Psa (Prostat Spesifik Antijen) Parmakla Rektal muayenesi yapılarak kişinin prostatında kanser başlangıcı olup olmadığı kontrol edilir. Erkeğin prostatında belirli bir sayının üzerinde psa değeri göründüyse prostat kanseri şüphesi koyulur. Tedavinin başlangıcı bu teşhisi bağlı olarak başlar. Sonrasında kesin tanı koymak için hastaya biyopsi yapılır. Biyopsi ile prostat da bulunan kanserin derecesi öğrenilmiş olunur. Biyopsisinde kanser bulunan hastaya hemen tedavi başlanır.
Prostat kanseri erkeklerin yaşlılık dönemlerinde görülür ve buna yaşlılık hastalığı da denir. 55 ile 69 yaş arasındaki erkekleri psa seviyelerini öğrenmeleri ve herhangi bir artışa göre kanser olma ihtimaline karşı önlemlerini almaları önerilir. Kişinin seviyesi ciddi ise ameliyat edilir. Ameliyat edilen prostat erkeklerde başarı oranı oldukça yüksektir. En önemli kriter hastalığın erken teşhisidir.
Prostat Kanserine Yakalanma Nedenleri ve Kansere İyi Gelen Besinler
Genetik olarak prostat kanserine yakalanma oranınız azalır veya çoğalır. Zenci ırkında prostat kanseri fazla görülürken, uzak doğu ülkelerinde daha az görülmektedir. Genetiğin yanında çevresel faktörlerde çok önemlidir.
- Aşırı yağlı beslenmeler,
- Fazlaca hayvansal gıdalar tüketimi
- D vitamini eksikliği (güneş ışığını tam alamama) de sizde prostat kanserine yakalanma riskini artırıyor.
Domatesin fazlaca yenmesi prostat kanserini engelleyecektir. Genetiği değiştirilmemiş, GDO olmayan Soya fasülyesinin de tüketilmesi kanserden koruyacaktır.
Prostat Ameliyatları
Teknolojiyi kullanarak robotik cerrahi ameliyatlarda kullanılmaktadır. Dünyada artık hastalıkların tedavisinde robotik teknolojisi yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ülkemizde 35 tane robotik cerrahi sistemi vardır. Bu tedavi yönteminin giderek artması bekleniyor. Amerika da 2000 adet robotik cerrahi sistemi vardır. 3 boyutlu ve robotik el hareketleri çok iyi bir şekilde hasta ameliyat edilmektedir. Ameliyatı eden cerrah bu robot sayesinde çok rahat bir şekilde ameliyatını yapmaktadır.
Hasta dokular sağlam dokuların yanında çok iyi görüldüğü için bu teknoloji yardımıyla en iyi sonuç alınmaktadır. Kanserli dokunun çıkarılması esnasında sağlam dokulara bir zarar gelmemektedir.Ayrıca ameliyat sırasında hastada çok az kan kaybı yaşanır bu durum diğer cerrahi ameliyatlara göre bir avantajdır. Kesme yerleri de oldukça küçüktür. Robot sayesinde tam noktasından ameliyat edilmektedir. Ameliyat sonrası idrar tutamama ve cinsel bozukluklar neredeyse hiç yaşanmamaktadır. Hastalar ayrıca çok çabuk ayağa kalkıp normal hayatlarına devam edebilmektedir.