Sağlık

Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir?

Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir? yazımızda Presbiyopi göz rahatsızlığının oluşma nedeni, şimdiye kadarki yapılan yöntemler, son kesin çözüm yöntemini ve göz ameliyatını yazdık.

Presbiyopi Nedir?

Presbiyopi, zamanla birlikte insanların yakını görememe durumudur. İnsanlar 45 yaş ve üzerlerine geldiklerinde yavaş yavaş yazıları ve diğer şeyleri yakından baktığında görememeye ve bulanık bir şekilde görmeye başlar. Bu durum fizyolojik bir rahatsızlıktır ve en kısa çözümü yakın gözlüğü kullanmaktır. 45 yaşında başlayan yakını görememe gözlük numarası 1 iken, 60 yaşına kadar 3 dereceyi bulmaktadır. Yakını göremeyenler gözlüksüz bir zaman sonra yakınında bulunan yazıları göremezler. Kontakt lensler gözlerde yakını görmek için kullanılmaktadır, fakat günümüzde bu yöntem önerilmemektedir. Kontakt lenslerin iyi bakılması gerekiyor ve belirli bir zaman sonra gözler yabancı cisim olarak bu lensleri algılayarak sorun oluşturmaktadır.

Diğer yöntem lazer tedavisidir. Lazer ile kornea tabakası yeniden şekillendirilmektedir. Lazer tedavisi daha çok gözde uzağı görememe sorunlarında kullanılmaktadır. Alternatif olarak yakını görememe de de kullanılmaktadır.

Akıllı Lensler-Trifokal Mercek

Trifokal Lenslerin Uygulanması

Günümüzde presbiyopi rahatsızlığında 3 odaklı mercekler kullanılmaktadır. Trifokal lensler olarak adlandırılmaktadır. 3 odaklı mercekler ile tek bir mercek sayesinde yakını görememe sorunu çözülebilmektedir. Yakının yanında bu mercek ile uzağı görememe sorunu da çözülebilmektedir. Trifokal lensler katarakt ameliyatında kullanılmaktadır. Katarakt ameliyatında 2 mm’lik bir yerden gözün içerisine girilmektedir. Göz bebeği ameliyatta büyütülmektedir. Gözün doğal merceğinin üzerine bir pencere açılmakta, katarakt yıkanıp temizlenmektedir. Katarakt boşaltılan cebin içerisine istenilen mercek yerleştirilir. Mercek buraya yerleştirildiğinde istenilen açıda durmaktadır. Hastanın göz sorununa göre mercek yerleştirilir.

Hasta ile ameliyattan daha önce bu durumlar görüşülür ve çözüme kavuşturulacak göz sorunu belirlenir. Kişiye özel bir tedavi yöntemidir. Ameliyatın süresi 6-7 dakika sürmektedir. Ameliyat öncesi doktorun çalışması ise 1-2 saati bulmaktadır. Tedavisinden sonra uzak, yakın, ara yakın, astigmat gibi diğer göz rahatsızlıkları bir daha yaşanmayacaktır. Kişinin bir daha gözlük takmasına gerek kalmayacaktır. Teknolojinin her geçen gün gelişmesi sağlık hizmetlerinde de yeniliklerin oluşmasını sağlamaktadır. Bugün imkansız gibi duran hastalıkların tedavisi, ileri ki yıllarda yapılabilmektedir. 15-20 yıl içerisinde kendiliğinden açılıp kapanabilen merceklerin yapılması tahmin ediliyor. Tedaviyi olan hastalar mutlu olmaktadır.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bozkurt Şener’in videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir