Polisiye Roman Merakı

Polisiye Roman

Polisiye Roman Merakı yazımızda yazılan polisiye dergiler ve romanların nasıl ilgi çektiği ve Türkiye’de yeni ortaya çıkan polisiye-edebiyat dergi yayınını yazdık.

Polisiye Roman
Sherlock

Polisiye Roman Heyecanı

Polisiye dizi ve filmler her zaman kişilere yaşanan suç ve ceza olayları ilgi çekici ve sürükleyici gelmiştir. Türkiye’de polisiye dergi ihtiyacı ortaya çıkmaya başlamıştır. Filmlerin de etkisiyle polisiye merakı basılan romanlarla karşılanmıştır, fakat dergi türüne de olan ilgi artmaya başlamıştır. İnsanlar polisiye roman ve dergi okumaktan memnun kalmaktadır.

Polisiye Roman
Filinta

İnsanlar Neden Polisiye Roman Okur?

Polisiye romanlarda suçluyu bulan bir dedektif her zaman vardır. Adaleti sağlayan kişi her zaman ortaya çıkmaktadır. Adalet duygusu öncelik olarak işlenir. Polisiye konulu yazının içine girdiğinizde size yaşattığı gerilim ve heyecan da sizi bu tür roman, dergi okumanıza iter. Filmlerde de bu etkiyi görsel ve işitsel olarak yaşarsınız. İnsan psikolojisinin hangi şekillere girebileceği, macera, kaçış, bitmeyen serüven ve sürekli bir olaylar dizisi sizleri bu türe çekmektedir. Polisiye romanlarda her zaman iyi dedektif kazanmaz. Katilin de kazandığı romanlar yazılmaktadır. Bu tür romanların da okuyucular tarafından yine heyecanlı okunduğunu görebiliriz. Polisiye romanlarda ana karakter dedektif olduğu için onun kazanıp kaybetmesi önemli noktadır. Araştırdığı vakayı çözüp de ölen dedektifler de vardır. Ama genellikle zafer iyi dedektifin yanında olur. Yazarın bakış açısına hangi millet den olduğuna göre yazdığı romanın sonucu değişmektedir.

Polisiye Roman
Osmanlı Polisiyesi

Polisiyenin Ortaya Çıkması

Polisiye konulu roman yazımları İngiltere ve Fransa’da ortaya çıkmıştır. 1800’lü yılların sonunda Osmanlı’da da polisiye romanı yazan yazarlar olmuştur. Osmanlı devletinin’de polisiye kaynakları zengindir. Bu polisiye romanlarının çıkma zamanlarında İngiltere ve Fransa’da askeri birliklerin kurulma yıllarıdır. Bu polis birliklerinden ilham alan yazarlar polisiye türünü çıkarmışlardır. Osmanlıda ki Polis teşkilatının kurulmasından 20 yıl kadar sonra polisiye türünde roman kitapları ortaya çıkmıştır. Okur-yazarlığın artmasıyla bu romanlara olan ilgiler de artmıştır. Bilimde olan gelişmelerin polisiye romanlarına da katkısı büyüktür. DNA incelemeleri, kan tahlilleri, parmak izleri v.s suçluyu bulmak için geliştirilen yöntemler zamanla daha teknolojik kullanımlara yerini bırakmıştır. Bilim adamlarının da bazıları roman yazmaya yönelmiştir. Bilimde kat ettiği gelişmeleri polisiye romanları yazarak göstermişlerdir.

Polisiye Romanlarının İçeriği

Polisiye romanlarda kullanılan bilimsel araştırmalar psikolojiye endekslidir. Diğer kullanılan bilim dalları yan elemandır. Polisiye türünün işlediği şeyler arayış ve merak konularıdır. Bitmek bilmeyen arayış ve heyecanına kapılan bir merak tutkusu okuyucuda romanı okuma isteği uyandırır. Ağırlıklı olarak suç üzerinden bu duygular işlenir. Geriye kalan tüm etkenler konuyu toparlamak için kullanılır.

Türkiye’de Polisiye Dergi ve Romanlara Olan İlgi

Son yıllarda gittikçe polisiye romanlara ve dergilere ilgi artmıştır. Filmler ve dizilerinde katkılarıyla popülaritesini arttırmıştır. 1980 yıllarından sonra artış olmuştur. Ondan önceki yıllarda ilgi gerektiği kadar yoktu. Dünyada popülerleşmesi Türkiye’yi de etkisi altına almış ve 2000 yıllarla birlikte polisiye roman tarzı oluşmuştur. Gerçek dünyada ne yaşanmışsa roman ve dergilerde de yaşanan olaylar konu edinilmiştir. Birbirleriyle bağlantılı olması polisiye konusuna olan ilgiyi arttıran en önemli özelliktir. Gerçek hayat da olan yerleri roman da okuyup kafanızda canlandıra biliyorsunuz. Hayal gücünüzü kullanmanıza büyük bir destek sağlamaktadır. Polisiye romanlarda hayatın da kendisi işlenmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir