Sağlık

Perinatoloji Bilim Dalı ve Riskli Gebelik Takibi

Perinatoloji Bilim Dalı ve Riskli Gebelik Takibi yazımızda Perinatolojinin ne olduğu, Perinatoloji bilim dalının ne iş yaptığı, Perinatoloji Uzmanlarının görevi, riskli gebelik durumları ve riskli gebelik takibini yazdık.

Perinatoloji Bilim Dalı

Perinatoloji, yüksek riskli gebelik alanıdır. Yüksek riskli gebelikte ise anne ve bebek açısından gebelik esnasında oluşabilecek problemlerle uğraşan bilim dalıdır. 1970 yıllarının sonlarından itibaren dünyada kabul edilen bir daldır. 1980’li yılların başında da ülkemizde perinatoloji çalışmaları başlamıştır. İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi‘nde ilk çalışmalar yapılmıştır. Ultrason teknolojisinin gelişmesi, bir çok bebeğe ait patolojinin anne karnında tanınabilir olması son 15 yılda tanınmasını sağlamıştır.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Perinatoloji Uzmanı

Perinatoloji uzmanı olan kişi öncelikle kadın doğum uzmanıdır. Kadın doğum uzmanı olduktan sonra doktorlar uzmanlıklarını perinatoloji uzmanı olarak yapabilmektedir. ÖSYM’nin yaptığı sınavı kazanarak perinatoloji uzmanı olan doktorlar, ardından 3 yıl boyunca yan dal asistanlığı yaparak tam anlamıyla uzman olurlar. 2 yıl da zorunlu hizmet yaptıktan sonra perinatoloji uzmanı olarak çalışmaktadırlar. Perinatolog unvanını alan doktorlar, sadece riskli gebeliği takip etmezler. Çünkü riskli gebelikler, tüm gebeliklerin sadece %5’ini oluşturmaktadır. Perinatoloji uzmanı normal gebeliği de takip eder. Doğum yaptırma görevi de vardır. Sezeryan doğum yaptırma yetkinliği de bulunmaktadır. Bebekte bir problem varsa, gelişme geriliği varsa bu tür durumlarda mutlaka perinatoloji uzmanına danışılmalıdır.

Perinatoloji uzmanları gebeliğin riskli durumlarında danışman olarak görev yapabilirler. Karar vermeye yardımcı olurlar. Anne de ve bebekte oluşan ciddi rahatsızlıklarda bebeğin doğumuyla ilgili kararları perinatoloji uzmanları alırlar. Bebeğin erken veya geç doğmasına da karar verirler. En iyi seçimi tecrübeleriyle verirler. Perinatoloji, “Gebeliğin riskli döneminde karar verebilme uzmanlığıdır” diyebiliriz. Diğer tüm işlemleri normal kadın doğumcular yapmaktadır. Özellikle plasental yapışma bozukluklarında tekrarlayan sezeryanlarda, plasentanın gelerek eski sezeryan yerine yapışıp annenin hayatını tehdit edici boyutlar alabilmektedir. Bu durumlarda ya bu konuda tecrübeli cerrahi uzmanlarına ya da perinatoloji uzmanlarına gebenin yönlendirilmesi gerekir.

Hamilelerde Şeker Yükleme

Riskli Gebelik Durumları

Riskli gebeliğe iki açıdan bakılmalıdır. Anne ve bebek açısından bakılmalıdır. Plasenta da bebeğin eşi olarak görülmektedir. Plasenta, bebeğin anne karnında beslenmesini sağlayan yapıdır. Bebek açısından riskli durumlar; bebekte herhangi bir anomali olması durumu (12. ve 20. hafta ultrasonlarında saptanabilmektedir). Bebekte kalp hastalığı olup olmadığı, böbrek hastalığı olup olmadığı, vücutta herhangi bir organda problem olup olmadığına bakılır. Bu tür durumları olan bebeklerin özel gelişmiş merkezlerde doğması gerekir. Anne kısmında ise annenin sistemik hastalığı varsa (diyabet, tansiyon, bağ dokusu hastalıkları), annenin hayatını tehlikeye sokabilecek durumlarda riskli gebelik oluşmaktadır.

Gebelik Öncesi

Riskli Gebelik Takibi

Gebeliklerde ilk 3 ayda doktorlar gebeleri görmektedir. Daha sonra 3-4 haftada bir doktorlar gebeleri muayene etmektedir. Riskli gebeliklerde veya çoğul gebeliklerde bu sıklık artmaktadır. 2 haftada 1 olan takiplerin yanında, haftada 2 kere dahi doktorun gebeyi takip etmesi durumları ortaya çıkabilmektedir. Saptanan patolojiye göre riskli gebelik takibinden farklılıklar oluşmaktadır.

Perinatoloji Bilim Dalı ve Riskli Gebelik Takibi-Perinatoloji Uzmanı Op. Dr. Barış Büke’nin videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir