Anasayfa » Sağlık » Parkinson Hastalığı

Parkinson Hastalığı

Parkinson Hastalığı Nedir

Parkinson Hastalığı yazımızda parkinsonun ne olduğu, kimlerin parkinson hastalığına yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu, hastalığının belirtilerinin neler olduğunu ve yapılan tedavilerin neler olduğunu yazdık.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı, beyin hücrelerinde kayıplar oluşmasıyla zamanla oluşan bir hastalıktır. Hastalığı James Parkinson bulmuştur. Hafıza zayıflaması ve vücutta titreme gibi belirtileri vardır. Parkinson, alzheimer hastalığından sonra en sık görülen beyinsel hastalıktır. Yaşlanma ile birlikte toplumda sıkça görülmektedir. Parkinson hastalığının oluşmasında bir çok neden vardır. Genetik nedenlerin yanı sıra yaşlanmaya bağlı çevresel faktörlerde etki etmektedir. Parkinson hastalığı başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.

Parkinson Hastalığı Belirtileri
Parkinson Hastası

Parkinson Belirtileri Nelerdir?

Temel olarak hareketlerde yavaşlama ve gözle görülür bir şekilde titreme oluştuğunda anlaşılır. Yürürken yavaşlama, koku duyusunda azalma, hareketlerde eksiklik, uyku bozuklukları başlangıcı olmaktadır. Parkinson normalde 60 yaşını geçtikten sonra başlamaktadır. Fakat ülkemizde daha genç yaşlarda bu hastalığa yakalanan hastalarda vardır. Genellikle erkeklerde görülmektedir. Genç yaşta oluşan parkinson hastalarının nedeni akraba evliliklerinden kaynaklıdır. Yaşlı insanların hareketlerinde yavaşlama olması onların parkinson hastası olma ihtimalini güçlendirmektedir. Bu nedenle en yakın zamanda doktora başvurup tedavisine başlaması gerekir. Hastaların Nöroloji uzmanına başvurması bu tanı için gerekmektedir.

Parkinson Hastalığı Tedavisi

Parkinson Hastalığının Tedavisi

Parkinson hastalığında ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır. İlaç dışı tedavi olarak da egzersizler verilmektedir. İlk olarak ilaç tedavisi verilmektedir. Hastalık ilerlerse cerrahi tedaviye geçilmektedir. Bu süreçler belirli bir algoritma düzeni içerisinde geçmektedir. Parkinson hastalığının geçmesinde ve iyiye gitmesinde yapılan egzersizlerin ve hareketlerin büyük katkısı vardır. Hareketli bir tedavi uygulanarak kişinin kaslarının sağlamlaştırılması, eklemlerin esnekliği, denge, duruş ve yürüyüş problemlerini giderme sağlanır. Fiziksel aktivitenin hastalığın tedavisinde büyük etkisi vardır. İleri evrelerde parkinson hastalarının yaşam kalitesi kötüleştiği için mutlaka tedaviye alınması gerekir. İyileştirilebildiği için hastaların tedaviye mutlaka başlamaları gerekir. Kimse yaşlılığında hareketlerini kontrol edemeden yaşamak istemez.

Cerrahi tedavisi hastaların sadece %10’una uygulanmaktadır. İlaç tedavisi ve egzersiz tedavisi genel olarak uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi gören hastaların hastalığı tamamen düzelmemektedir sadece ileri gitmiş hastalığın normal seviyelere çekilmesi sağlanır. Yine ilaç tedavisi görmeye devam ederler.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir