Palyatif Bakım yazımızda palyatif bakımın ne olduğu, kimlere uygulandığı, palyatif bakımında neler yapıldığı, bakım ünitelerinin hangi amaçla kurulduğu ve palyatif bakımdan sonra neler yapıldığı ve en çok başvuranları yazdık.
Palyatif Bakım
Palyatif bakım ünitelerinde kanserli hastaların ve yakınlarının en rahat şekilde hissetmeleri sağlanır. Kanserli hastalara doktorlar tarafından destekler sağlanmaktadır. Kanserli hastalar en çok tedavileri bittikten sonra eve gönderildiklerinde Palyatif bakım ünitesine gelmektedirler. Hasta yakınları, hastanın ağırlarıyla, bulantı, kusma, halsizlik, beslenememe gibi problemlerle baş başa kaldıklarında ciddi panik yaşamaktadırlar. Bu durumları yaşayan hasta yakınları, hastasını uzman hekimlere teslim etmektedir. Palyatif bakımı yapan uzmanlar bu durumlarda sosyal, ruhsal ve hastalığın kabul edilmesinde yardımcı olmaktadır. Kanserli hastaların yanı sıra, felç geçiren hastalara, ağır bir ameliyat geçirenlere, burundan ve mideden beslenmek zorunda olanlara, solunum sıkıntısı olanlara destek verilmektedir. Pek çok hastalıkta destek sunulmaktadır.
Palyatif Bakımı
1989 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk olarak tanınmıştır. Tedavi edici yaklaşımların tükendiği ve son dönemlerde hastalara yapılan bir uygulamadır. Palyatif bakım da yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemlere karşı önlem alınarak hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini arttırmaktadır. Palyatif destek sunularak insanların sorunları azaltılması amaçlanmıştır. Başta hastada oluşan ağrılar olmak üzere ağrılara başlı oluşan semptomların tedavisinde ve daha sonrasında hastanın karşılaşabileceği sosyal ve ruhsal problemlere karşı destek sağlanma amacı taşımaktadır. Palyatif bakımda palyasyon yapılmaktadır.
Palyasyon Amacı
Palyasyon da amaç hastalığı tedavi etmek değildir. Hastalıkla birlikte gelen bir takım şikayetleri ortadan kaldırmaktır. Hastanın fiziksel ve ruhsal ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Bakım Aldıktan Sonra Yaşananlar
Palyatif bakım tedavisinden sonra genellikle hastaların fiziksel tedavi ihtiyacı olmaktadır. Bir diğer istek ise hasta yakınları hastalarını kendi evlerine götürmek istiyorlar. Bu durumlarda hastalar taburcu edilmektedir.
Palyatif Bakıma Başvuru
Palyatif bakıma başvururken hastanın ayrıntılı olarak Epikriz raporu çıkarılmalıdır. Hastanın hastalığı ile ilgili belgeleri kendinde veya yakınlarında bulunmalıdır. Bu aşamadan sonra hastanın Palyatif bakıma uygun olup olmadığı değerlendirilip karar verilmektedir.
En Çok Başvuranlar
Palyatif bakıma en çok başvuran hastalar, felç sonrası bakıma muhtaç durumdaki yaşlı hastalardır. Bir diğer başvuru ise ilerleyici nörolojik hastalığı olup da zamanla durumu daha da kötüye giden hastalardır. Hastanın ölümü kesinleşmiş ve zamanı geldiğinde vefat edeceği durumlarda da palyatif bakıma başvurulmaktadır. Hastanın kalan ömrünün daha iyi geçirilmesi için çalışılmaktadır. Bakım ünitelerinde ihtiyaç duyulan tüm uzman doktorlar bulunmaktadır. Hastanın ve yakınlarının konforu için gereken tüm işlemler yapılmaktadır.
Anestesi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Oya Çimen Budur’un videosundan yardım alınmıştır.