Özel Hastaneler yazımızda sağlık turizminin canlandırılmasına özel hastanelerin katkısını, yeni açıklanan sağlık uygulama tebliğinin özel hastanelere olan zararını yazdık.
Özel Hastaneler ve Sağlık Turizmi
Sağlık turizminden 2023 yılına özel beklenti 20 milyar TL’idi. Fakat bu beklenti gerçekleşecek gibi gözükmüyor. Özel hastanelere burada büyük görevler düşmektedir. Bu miktarın çoğunluğu özel hastaneler tarafından kazanılması bekleniyor. Özel hastanelerin SGK ile anlaşması gereği hastanın hizmet bedelinin bir bölümünü devlet karşılıyor. Fakat ameliyatlar da kullanılan bazı ilaçların ücretini devlet karşılamıyor. Bu ücretler hastaneler tarafından ödenmek zorunda kalıyor. Bu nedenle de kaliteli malzemelerle ameliyat olma şansı yok oluyor. Eskiden ödenen ücretler şimdilerde ödenmemeye başlandı.
Yurt dışından sağlık hizmeti görmek için ülkemize gelen hastalar, kendi ülkemizde yapılmayan ameliyatlar için tedirginlik duyabilir. Bu maliyetlerin karşılanmaması nedeniyle özel hastanelerde ameliyat sayısı azalır ve doktorların tecrübesinde azalma yaşanır. Yabancıların ülkemize sağlık için gelme nedeni olan kaliteli doktorlar ve hastane bakımı yavaştan yok olmaya başlar. 20 milyar TL’lik sağlık kazancına ulaşmak böylelikle imkansız olur.
Devlet Hastanelerine İlgiyi Artırma
Özel hastanelerde yapılan hizmetler ve harcamalar devlet sistemlerinde fazla gözükmektedir ve bunun önüne geçebilmek için devlet özel hastanelere böylece kısıtlama getirmiştir. Devlet ve üniversite hastanelerine de hasta çekebilmek için ayarlamalar yapılmaktadır. Özek hastanelerde hizmet gören hastalar bunun ücretini ödemektedir. Tüm özel hastanelerde ücretlerin fiyatları pahalıdır. Güzel bir konaklama hizmeti vermektedirler. Devlet, özele olan fazla ilgi nedeniyle yeni düzenleme getirerek halkın devlet ve üniversite hastanelerini kullanmasını da amaçlamıştır. Özel hastaneler tedavi masraflarının %60’ını devletten almakta %40’ını kendisi karşılamaktadır. Bu ücreti de hastalarından almaktadır.
Sağlık Uygulama Tebliği
Yeni sağlık uygulama tebliği açıklanarak özel hastanelerin hakları biraz daha kısıtlanmıştır. Bunun aksine özel hastanelerde verilen kaliteli hizmetler sağlık hizmetlerinin kaliteli olmasını sağlıyor. Devlet hastanelerinde yeteri kadar olmayan kalite özel hastaneler aracılığıyla kapatılmaktadır. Bunun karşılığı olan fiyatları istemesi en doğal hakkı olmaktadır. Bunun önünü devletin kapatmaması gerekir. Daha fazla destek yapılmalı ve vatandaşın sağlık hizmet kalitesi artmalıdır. Ne kadar kaliteli bir sağlık hizmeti verilirse o kadar yabancı hasta ülkemizde tedavi olmak ister. Ülke ekonomisine de büyük bir katkı olmuş olur. Özel hastanelerin devlete maliyeti kamu ve üniversite hastanelerinin yarısı kadardır. Yeni yapılmaya başlanılan şehir hastanelerinin de maliyetleri bir o kadar daha fazla olması bekleniyor
Kamu hastaneleri sağlık malzemelerini özel hastanelerden daha pahalı temin etmektedir. Bu nedenle sağlık masrafları özele göre 2 katı kadardır. Sut (sağlık uygulama tebliğ) fiyatları 12 yıldır hiç artmamıştır ve devlet hastanelerinin oranı daha fazla olmuştur. Üniversite hastaneleri de bu ücretlerden az yararlanmaktadır. Çoğu büyük sıkıntılar içerisindedir. Sağlık sektöründe özel hastanelerin de bu ücretler karşısında çok büyük sıkıntısı vardır. Maliyetlerini karşılama da zorlanmaktadırlar. Yeni düzenlemelerin yapılmasıyla daha iyi bir hale gelmesi bekleniyor. Bu düzenlemelerin yapılmaması durumunda özel hastaneler yavaş yavaş kapanmaya başlayacaktır.