Otofaji Nedir? yazımızda Japon Bilim İnsanı Yoshinori Ohsumi’nin yapmış olduğu çalışma ile aç kalınarak otofaji adı verilen savunma mekanizmasının yenilendiğini, tıp ödülünün verilişini, Otofaji ve Kanser ilişkisini yazdık.
Otofaji Nobel İlişkisi
3 gün boyunca aç kalmak vücudun savunma mekanizmasını yenilemektedir. Yapılan araştırma sonucu olarak, özellikle savunma mekanizması hasar görmüş kanser hastalarının tedavisinde umut verici bir gelişme olarak görülmektedir. 2016 Nobel Tıp Ödülü Japon Bilim İnsanı Yoshinori Ohsumi’ye verilmiştir. Yoshinori bu ödülü, açlık sayesinde hücrenin kendi kendini yediğini ve gereksiz parçaları atarak, otofaji denilen savunma mekanizmasını nasıl yenilediğini ortaya çıkartarak almıştır. Yoshinori bir hücre biyoloğudur. Hücrelerle yakın ilgili olduğu için hücrenin kendi içeriğini nasıl ayrıştırdığını anlayabilmiştir ve bizimde anlamamızı sağlamıştır. Otofaji ismi verilen yöntemle hücreler içlerinden gereksiz maddelerden kurtulmaktadır. Hücreler atık maddeleri özelleşmiş otofagozom denilen keselerin içinde biriktirmektedir. Daha sonra bu atıklar, lizozom enzimleriyle parçalanmaktadır. Bu çalışma sayesinde otofajiden sorumlu genler ortaya çıkarıldı.
Otofaji Nedir? Mekanizması Nasıl İşler?
Otofaji bütün canlıların sahip olduğu bir mekanizmadır. Otofaji mekanizması açlık durumunda daha fazla çalışmaktadır. Açlık durumunda dışarıdan vücuda besin girmediği için hücreler enerji üretimini kendi içindeki maddeleri kullanarak gerçekleştirir. Bu işlem sırasında hücreler öncelik olarak atık maddeleri ve yabancı mikroorganizmaları kullanır. Uzun sürecek açlık vücuttaki şeker ve yağların kullanılmasını da sağlayacaktır. 3 gün oruç sonrası vücudun bağışıklık sisteminde yeni akyuvarlar oluşmaktadır. Açlık vücuttaki kök hücrelerde bir bölgeyi aktif hale getirerek vücudun bağışıklık sisteminin kendini yenilemesini sağlamaktadır.
Otofaji ve Kanser
Otofaji konusunda yapılan bir çalışmada, katılımcılardan 6 ay süresince 2 ile 4 gün aralıksız oruç tutmaları istenmiştir. Oruçların sonunda, yaşlanma ve tümör oluşumunu arttıran maddelerin azaldığı görülmüştür. 72 saatlik oruçların aynı zamanda kemoterapinin zararlı etkilerini azalttığı da gözlemlenmiştir. Uzun süre açlık, savunma mekanizmasını yeniliyor, fakat bu tip bir açlık uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu uygulama ayrıca kronik hastalığı bulunan kişilerde istenmeyen sonuçlar yaşatabilmektedir. Oruç tutmak vücudumuz için çok faydalıdır.
Otofaji Nedir?-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.