SağlıkYaşam

Oruç Tutmak Nasıl Sağlığımızı Güçlendiriyor?

Oruç Tutmak Nasıl Sağlığımızı Güçlendiriyor? yazımızda Ramazan ayında tutmuş olduğumuz orucun ruhsal ve bedensel sağlığımızı nasıl iyileştirdiğini, şeker hastalığı ve diğer hastalıkların iyileşmesinde nasıl etki ettiğini yazdık.

Oruç İbadeti

Oruç Tutmak Şeker Hastalığına İyi Geliyor

Orucu zamanlarına uyarak tutanlar sağlıklı oruç tutmuş olurlar. İftarını ve sahurunu tam saatlerinde yapmak işin püf noktasıdır. Gece 12’lerde yeyip de oruç tutanlar tam sağlıklı oruç tutmuş olmuyorlar. Sahura mutlaka kalkıp orucunuzu öyle tutmanız gerekiyor. Oruç ile mide ve tüm vücut dinlendiği için hastalıklardan da kurtulma şansınız oluyor. Pankreasınız daha az çalıştığı için şeker hastalığına bağlı ilaç kullanımı da azalmaktadır. Vücudunuz ne kadar az insülin üretirse o kadar sağlıklı olursunuz. Kan şekerinin yükselmesi bu yüzden önemlidir. İnsülini düşürmenin yolu pankreasınızı dinlendirmekten geçer. Ramazan dışındaki günlerde de bu uzun süre aç kalma beslenmesini uygularsanız sağlığınız yerine gelecektir. Şuanda popüler etkili beslenme metotlarında aralıklı kısa açlık kürleri yapılmaktadır. Sabah kahvaltısını sağlam yapıp bir daha 8 saat sonra tekrar güçlü bir yemek yiyorlar. Protein bazlı yemekler önem arz ediyor. Sonra bir daha sabaha sabah kahvaltısına kadar yemek yemeyerek sağlıklı bir beslenme metodu uyguluyorlar.

Oruç Tutmak
İftar

Orucun Ruhsal ve Fiziksel Yararı

Oruç tuttuğumuzda insülinin hakimiyetini kendi üzerimize alıyoruz. İstediğimiz kadar yemeği artık yiyemiyoruz ve sağlığımıza kavuşuyoruz. İlk 1 hafta da insülin yavaş yavaş devre dışı bırakılıyor ve glukagon devreye giriyor. Glukagon, pankreastaki Langerhans adacıklarının salgıladığı hormona verilen isimdir. Salgılanması sonucu kan glukoz düzeyinin düşmesiyle uyarılan glukagon, kan şekerini hızla arttırır. İnsülin hormonunun etkisine ters tepki gösterir. Glukagon tokluk hormonudur ve ramazan ayının 1 haftasından sonra iyice uzun süreli yememeye alışırız. Ayrıca şekerin düştüğü her noktada büyüme hormonu salgılanır. Küçükler büyürken, büyükler daha gençleşir. Hücreler kendilerini yenileyecek fırsatı bulurlar.

Orucun niyete bağlı olarak getirmiş olduğu mutluluk ve huzurda sizin daha iyi bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır. Ruhsal olarak da temizleneceksiniz. Tüm kötülüklerden uzak duran Müslüman ruhunu da arındırmış olacaktır. Ramazan ayında ruhun iyileştirilmesi ve doyurulması asıl amaç olmalıdır. Ruhunuz ne kadar sağlıklıysa sizde o kadar iyi olursunuz. Ramazan ayında daha az yiyerek vücudunuzda bulunan fazlalıklardan arınma ayı olmalıdır. Fazla kilolar ile çıkıyorsanız bu ayda siz yemeğe odaklanmışsınızdır. Kültürel ve sosyal aktiviteleri hatırlayarak onlarla birlikte ramazanı en iyi şekilde yaşamaya bakın.

Oruç Tutmak Nasıl Sağlığımızı Güçlendiriyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir