Oruç Çeşitleri

Oruç İbadeti

Oruç Çeşitleri yazımızda oruç ibadetinin ilk insan ve ilk Peygamber olan Hazreti Adem’den buyana uygulandığını, dinimizde hangi oruçların olduğunu ve açlıkla yapılan tedaviyi yazdık.

Oruç İbadeti

Oruç ibadeti, Hazreti Adem (a.s.)’dan itibaren bütün peygamberlerin şeriatında olan bir ibadettir. Hazreti İsa (a.s.) ve ümmetleri, senenin tamamında oruç tutarlardı. Davut (a.s.) ve ümmetlerinin bir gün oruç tutup bir gün oruç tutmadığını bilinmektedir. Dinimizin gereği olarak da biz Müslümanlar Ramazan-ı Şerif orucu ve nafile oruçlar sayesinde hem ruhumuzu, hem de vücudumuzu dinlendirip aynı zamanda da temizlemekteyiz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) gerek yaşantısıyla gerekse Hadis-i şerifleriyle sağlıklı hayatın reçetesini bizlere vermektedir. “Oruç tut sıhhat bul.” hadis-i de bunu anlatmaktadır.

Oruç Tutmak
İftar

Oruç Çeşitleri

Oruç ibadeti dinimizde farz, vacip ve sünnet olarak yapılmaktadır. Ayrıca oruç tutmak şifa ve tedavi sağlamaktadır. Dinimizde yer alan oruçlar şöyledir.

Üç Aylar Orucu

Üç aylar orucu Ramazan-ı Şerif ayından sonra tutulan oruçların en faziletlisidir. Recep ve Şaban aylarında tutulan bu oruçlar sünnettir.

Ramazan-ı Şerif Orucu

Oruçların en faziletlisidir ve farz bir ibadettir.

Şevval Orucu

Ramazan-ı Şerif ayından sonraki ay Şevval ayıdır. Şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehaptır. Bu oruçların Ramazan Bayramından sonra peş peşe tutulması daha faziletli olmakla birlikte, ay içerisinde aralıklı olarak tutmak da mümkündür.

Aşure Orucu

Muharrem ayının 9 ve 10. veya 10 ve 11. günleri oruç tutmak sünnettir. Bu oruca Aşure orucu denilir.

Her Aydan Üç Gün Oruç

Her kameri ayın 13,14 ve 15. günü tutulan oruçlar menduptur. Bu günlere eyyâm-ı- bîyz denir.

Pazartesi-Perşembe Orucu

Her hafta pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak sünnettir.

Davut Orucu

Davut (a.s.)’ın yaptığı gibi, bir gün oruç tutup bir gün iftar etmek de menduptur. Bu tarz tutulan oruca savm-ı Davud denir.

Zilhicce Orucu

Zilhicce ayının ilk 9 gününde oruç tutmak müstehaptır. Zilhicce ayının 10.günü kurban bayramının ilk günüdür.

Sağlıklı Oruç

Açlıkla Tedavi

1920’li yıllardan beridir açlıkla tedavi uygulanmaktadır. 36 saat, 72 saat ve 10 günlük periyotlar şeklinde uygulanmaktadır. Yenilen gıdalar, solunan hava, kullanılan ilaçlar v.s vücudumuzda çok fazla kirliliğe neden olmaktadır. Vücut temizliği için yılda iki kez açlık diyetini uygulayanlar vardır. Uzun süreli açlıklar sayesinde vücut, glikoz ve yağ depolarını kullanmak zorunda kalır. Bu esnada beyaz kan hücrelerinin önemli bir bölümü de yok edilir. Bu durum yeni akyuvar oluşumunu hızlandırır. Bağışıklık sistemi böylece tamamıyla yenilenir. Sağlık için oruç tutmaya özen gösterin.

Ramazan’ı Şerif Başlangıcı 16 Mayıs 2018 Çarşamba’dır. Ramazan Bayramı 15-16-17 Haziran 2018 Cuma, Cumartesi ve Pazar’dır.

Oruç Çeşitleri-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir