MutfakSağlıkYaşam

Orta Asya Türklerinden Gelen Lezzet Tarhana Çorbası

Orta Asya Türklerinden Gelen Lezzet Tarhana Çorbası yazımızda beslenmenize mutlaka eklemeniz gereken şifa kaynağı olan tarhanayı yazdık.

Orta Asya Türklerinden Gelen Lezzet Tarhana Çorbası

Tarhana çorbası özellikle kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerindendir. Çorbanın tarihi Orta Asya Türklerine kadar uzanmaktadır. Orta Asya’dan göç eden Türkler sayesinde Anadolu, Orta Doğu, Macaristan ve Finlandiya gibi ülkelerde de tanınmış ve sevilmiştir. Çok geniş bir coğrafyada tanınmıştır. Tarhana çorbası, yoğurt ve çeşitli sebzelerin değişik tahıllardan elde edilen unlarla karıştırılıp fermente edilmesi sonucu yapılır. Fermente sonucu oluşan laktik asit sebebiyle hafif ekşimsi bir tada sahiptir.

Fesleğenli Tarhana Çorbası Yapımı

Tarhana Nasıl Yapılır?

“Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.” demiş atalarımız. Tarhanada da aynı durum geçerlidir. İnsanlar çevrelerindeki malzemelere göre çeşitli tarhana tarifleri üretmişlerdir. Kimileri kendi bölgelerinin dağlarındaki zor bulunan bir otu eklemiş, kimileri en sevdiği baharatları eklemiş. Bu sayede ortaya çeşitli tarhanalar çıkmıştır. Tarhana buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aromatik bitkisel ürünler kullanılarak yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi sonucu elde edilir. Yoğurma sürecinden sonra yapılan fermentasyon süresine bağlı olarak tadı da değişiklik gösterir. Fermentasyon sonrasında tarhana kimi yörelerde dondurularak muhafaza edilirken pek çok yörede kurutulup öğütülerek toz haline getirilir. Bazı yörelerde ise kurutulduktan sonra cips haline getirilerek saklanır. Bazı yörelerde de fermente edilmeden dondurularak saklanır. Bağırsak florasının sağlığı açısından düşünüldüğünde, hamuru fermente edilerek hazırlanan tarhana daha faydalıdır.

Bebek Tarhanası Yapımı

Tarhana Çorbası Şifa Kaynağı

Tarhana çorbasında bulunan bakteriler ve mantarlar sayesinde probiyotik besinler arasında yer almaktadır. Probiyotikler bağırsaklarımızın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bağırsak florasının güçlenmesine yardımcı olur. Probiyotik besinler, belirli miktarlarda alındığında bağırsak florasını dengeleyen ve insan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalarca zengin besinlerdir. Tarhananın içinde pek çok organik asit, serbest amino asit, mineral ve bolca B vitamini bulunur. Tarhananın mayalanma sürecinde ortamdaki protein, karbonhidrat ve yağ gibi besinler bakteriler tarafından ön sindirime uğratılır. Bu da tarhananın kolay sindirilmesini ve besleyici özelliğinin fazla olmasını sağlar. Atasözünde “Çay iç damı dolaş, tarhana iç dağı dolaş” sözü tarhananın önemini vurgulamaktadır. Tarhana çorbası besin değerinin yanında, glisemik indeksinin düşük olması sayesinde kan şekerini hızlı yükseltmez. Bu nedenle şeker hastaları ve diyet yapanlar için ideal yemektir.

Orta Asya Türklerinden Gelen Lezzet Tarhana Çorbası-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir