Orman Denince Akla Gelen Meşeler yazımızda Anadolu’nun orman denilince akla gelen ilk ağacının önemini, toplam ağaçlara oranını, meşe türlerini ve meşenin kullanıldığı alanları yazdık.
Orman Denince Akla Gelen Anadolu’nun Ağacı Meşeler
Meşe ağacı, kökü ve gövdesi ile birlikte güçlü bir ağaç olarak bilinmektedir. Ormana kök saldığı zaman oradan kolay kolay uzaklaştırma ihtimaliniz yoktur. Anadolu ve diğer Türk Devletlerinde ormanlık alanlara meşelik veya meşelik denilir. Meşe ağaçları ormanların ana maddesi olarak kabul edilir. Derinlere kök saldıkları için bulundukları yeri sağlamlaştırırlar. Bulunduğu yerden de kolay kolay sökülemez. Meşe ağaçları kesildikleri, zarar gördükleri yerlerden daha fazla sayıda sürgün verirler. Yaşamış olduğu tehditlere karşı daha da fazla sürgün vererek toprağına sahip çıkarlar.
Meşelerin Toplam Ağaç Sayısına Oranı
Meşe ağaçları uzun yıllardan beri ormanların kesilmesinde en fazla zarar gören ağaçlardır. Anadolu’nun topraklarını her türlü afetten hala korumaktadırlar. Meşe kökleri 100-200 sürgünleri ise 10-20 yaşlarında olmak üzere hala ülkemizde çok sayıda meşe ağacı bulunmaktadır. Orman alanlarına çoğunlukla meşelik denilmesinin nedeni de her zaman var olmasıdır. Ülkemizin ormanlarının %26,5’ini meşe ağaçları oluşturmaktadır. Türkiye’nin en güzel meşe ormanları İstanbul Belgrad Ormanı’ndan Bulgaristan sınırına kadar olan bölgede bulunmaktadır. Meşe ormanlarının güzelliğini görmek isteyenler mutlaka Belgrad Ormanı’nı görmeye gitmelidir.
Meşe Türleri
Meşe türleri içinden Doğu Karadeniz Meşesi ve Kasnak Meşesi Türkiye’ye özgü, endemik ağaç türündendir. Meşe türlerinin çoğu çalı ve ağaççık şeklindedir. Kerestelik odun üretebilme özelliğine sahip meşeler sapsız meşe, saplı meşe, Macar meşesi, Istranca Meşesi, Saçlı meşe ve Kasnak meşesi’dir. Ülkemizde toplamda 17 değişik meşe türü bulunmaktadır. Odunu beyazımsı olanlara Ak meşeler, odunu koyu renkli olanlara kırmızı meşeler, yaprağını dökmeyen meşelere her dem yeşil meşe olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır.
Meşeler gövdesinden, odun özelliklerinden palamutlarından ve yapraklarından ayırt edilebilmektedir. Saplı meşe, Sapsız meşe, Macar meşesi, Tüylü meşe, Istranca Meşesi, Doğu Karadeniz meşesi, Kasnak meşesi, Mazı meşesi ve İspir meşesi ak meşeler grubunda yer almaktadır. Türk meşesi, Palamut meşesi, İran Palamut meşesi, Makedonya meşesi ve Lübnan meşesi kırmızı meşe ağaçları grubunda yer almıştır. Pırnal meşesi, Boz Pırnal meşesi ve Kermes meşesi her dem yeşil meşe ağaçları grubunda yer almıştır.
Orman Denince Akla Gelen Meşeler Kullanım Alanları
Mobilya sektörü dışında, meşelerin meyvesi olan palamuttan kahve yapılmaktadır. Doğadaki hayvanların en önemli yiyeceği palamuttur. Meşe yaprakları kurutulmuş halde hayvanlar yemesi için ot ve saman olarak kullanılmaktadır. Meşelerin pelitleri, yaprakları ve kabukları ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Mantar meşesi de birçok sektörde kullanılmaktadır.
Orman Denince Akla Gelen Meşeler-İnsan ve Hayat dergisinden yardım alınmıştır.