Sağlık

Omuz Ağrısı

Omuz Ağrısı yazımızda omuz ağrılarını oluşturan durumlar, omuz çıkması, donuk omuzun nedenleri, donuk omuz tanısı, omuz sıkışması ve tedavisini yazdık.

Omuz Ağrısı-Omuz Çıkmaları

Omuz ağrıları 2 ana başlıkta toplanmaktadır. Birincisi omuzlarda oluşan çıkmalar, diğer ise omuzlarda oluşan sıkışmalar ve yırtıklardır. Ellerimiz ile yapmış olduğumuz tüm işlerde omuzun katkısı bulunmaktadır. Omuzun hareket kabiliyetinin fazla olması bu tür el işlerini ve diğer hareketleri yapabilmemizi sağlamaktadır. Omuz ekleminde yuva ve baş bulunmaktadır. Bunların çok geniş hareket aralığı kazanabilmesi için yapısı biraz daha gevşektir. Bu mekanizmanın işlemesi ve omuzun yerinde çıkmaması için ekstra bir çok mekanizma daha bulunmaktadır. Omuz çıkmaları bu yüzden çok rahat oluşmaktadır. Omuzların çıkmasının en büyük nedenleri sıkı bir darbe alınması ve esnek olan omuzun ilk çıkan yer olmasıdır. Omuz genç yaşta çıktıysa, tekrarlama olasılığı çok yüksektir. Omuzda bulunan labrum yapısı bozulduğu için omuzu tutam yapılar bozulmaktadır. Bu kişilerde en ufak bir omuz zorlanmasında omuz çıkması yaşanmaktadır.

Omuz Ağrısı-Omuz Sıkışması

Donuk Omuz Nedenleri

Donuk omuzun altındaki mekanizma tam olarak belirlenememiştir. Omuzların kullanılmaması ile oluşmaktadır. Kişi omuzunu yırtık ve ağrısı olduğu zaman uzun süre kullanmadığında donuk omuz rahatsızlığıyla karşılaşmaktadır. Hareket alanının kısa tutulmasıyla hasta ağrılardan kurtuluyor ve omuzun hareket alanını azaltmaya başlıyor. Bu omuz kullanmama yavaş yavaş omuzun hareketlerini kısıtlamasına yol açıyor. Omuzu çevreleyen kapsüller yavaş yavaş kalınlaşmaya başlıyor. Hastaların psikolojik yapısının kötü olması ve evhamlı olması da donuk omuz oluşmasını hızlandırmaktadır. Donuk omuz olunduğu hareket kısıtlığından ve ağrıların oluşmasından anlaşılmaktadır. Omuzda ağrıların sık sık olması ve omuzu kullanamama en büyük belirtisidir. Havaların soğuması ve hava basıncının artması omuz ağrılarını arttırıcı bir etkendir.

Omuz Ağrısı-Donuk Omuz Tedavisi
Donuk Omuz Tedavisi

Donuk Omuz Tanısı

Donuk omuz tanısı koymada, hasta muayeneye gittiğinde şikayetleri dinlenir. Daha sonra doktor hastayı muayene eder. MR veya röntgen çekilerek omuz kas dokularının kalınlığı öğrenilir. Daha sonra donuk omuz rahatsızlığı tanısı konur.

Omuz Sıkışması

Omuz sıkışması nedeniyle donuk omuz oluşma riski bulunmaktadır. Omuz kemikleri çok geniş hareket ederken, omuzların üzerinde bulunan kirişler kolun indirilip kaldırılmasını sağlar. Bu kirişler kemiklerin arasına sıkışmaktadır. Omuz sıkışması da bu nedenle olmaktadır. Bu ikisi arasında su yastıkçıkları bulunmaktadır. Çok faaliyet yapma ve zamanla bu su yastıkçıkları görev görmemeyi başlıyor. Bu durumda da omuz sıkışması yaşanmaktadır.

Omuz Çıkması Tedavisi

Artroskopik ameliyat omuz çıkmalarında tercih edilmektedir. Omuzda çok küçük kesikler açılarak kapalı ameliyat yapılabilmektedir. Bu delikten küçük bir kamera ile girip, eklemdeki ana sorun görülebilmektedir. Olduğu yerde tedavi edilen omuzda iyileşme dönemi daha hızlı olmaktadır. Artroskopik ameliyat sonrası hastanın iyileşmesi 5 hafta sürmektedir.

Omuz Ağrısı-Fizik Tedavinin Kullanılması

Öncelikle omuz yırtığının durumu belirlenmelidir. Omuz yırtıkların da ameliyat yapılmadan önce tamir edilmesi sorunu çözebilmektedir. Tam yırtık olmayan, basit sıkışmalar ve donuk omuz sorunlarında ameliyat dışı tedaviler öncelikli olarak yapılmalıdır. İlaç, buz ve egzersiz tedavi yapılması önerilmektedir. Omuz hastalarının %90 kadarı ameliyatsız tedavi olabilmektedir. Özellikle doktor gözetiminde fizik tedaviler omuz ağrılarını gidermede çok işe yaramaktadır.

Omuz Ağrısı-Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mahir Mahiroğuları’nın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir