Omega’nın Önemi ve Omega Dengesinin Sağlanması

Omega'nın Önemi

Omega’nın Önemi ve Omega Dengesinin Sağlanması yazımızda omega yağ gruplarının vücudumuz için önemini, omega 3’ün hayvansal kaynaklardan daha fazla alınması gerektiğini, omega 3 ve omega 6 dengesinin kurulmasını ve omega beslenmesini yazdık.

Omega’nın Önemi

Omega grubundaki yağ asitlerinin tıbbi ismi çoklu doymamış yağ asitleridir. Yağ asitleri doyan ve doymayan olarak ikiye ayrılmaktadır. Doyan yağlar oda ısısında katı halde olanlardır. Doymamış yağlarda sıvı olanlardır. Çoklu doymamış yağ asitleri çok işimize yaramaktadır. Bu grupta da omega yağ asitleri işimize çok yaramaktadır. Bu yağların önemli bir kısmı doğada bitkisel kaynaklı olanlar, bir kısmı da hayvansal kaynaklıdır.

İnsan vücuduna gereken öncelikli omega çeşidi omega 3‘tür. İki tane omega 3 vardır. Docosa Hexaenoic Acid (DHA) ve Eicosa Pentaenoic Acid (EPA)’dir. Bu ikili göz, beyin, sinir sistemi, kalp, damar, bağışıklık ve diğer tüm sistemlerin işini düzgün yapabilmesi için vazgeçilmez yağ asitleridir. İnsan vücudu bu ikiliyi kendisi yapamamaktadır. Omega’nın önemi burada anlaşılmaktadır. Bu ikiliyi almak için hayvanların ürettiği omega 3’leri almak veya bitkisel omega 3’leri alarak vücutta biriken hayvansal omega 3’lerle karıştıracaktır. Bitkisel omega 3’lerin hayvansal omega 3’lere çevrilme işlemi %5-8 arasındadır. Bu yüzden insanların doğadan hayvanlar aracılığıyla bol miktarda hayvansal omega 3 alması gerekiyor.

Et, süt, yumurta, inek, balık, tavuk hayvansal omega 3’lere iyi örnektir. Bu hayvan ve hayvan ürünlerinin de doğal ortamında yetişmesi alacağımız omega 3’ün değerini yükseltecektir. Hayvanlar yeterince ot yiyemediği zaman vücutlarında omega 3 çevirme işlemi azalmaktadır. Bizde onları ve ürünlerini yediğimizde aldığımız omega 3 değeri çok düşmektedir. Günümüzde fabrika üretimi yaygın olduğu için hayvanlarında doğal beslenme şansı azalmaktadır.

Dünyanın En Garip İnek Irkları Belçika Mavisi
Belçika Mavisi

Omega 3 ve Omega 6 Dengesi

Ayrıca omega 3 ve omega 6 arasında bir denge vardır. Omega 6 yağları iltihap oluştururken, omega 3 yağları iltihabı durdurmaktadır. Omega 3 yağları kanı pıhtılaştırırken, omega 6 yağları kanı sulandırmaktadır. Omega 6 kanser hücrelerinin çoğalmasına neden olurken, omega 3 çoğalmamasını sağlamaktadır. Vücudumuzda iltihap gerekmektedir. Vücuda batan bir kıymık, oluşacak iltihap ile atılmaktadır. Anlayacağımız üzere bu iki omega çeşidi vücudumuzda dengeli bir şekilde olmalıdır.

Omega 3’ü az aldığımızda omega 6 zehirlenmesi meydana gelebilmektedir. Yemeklerde kullanılan bitkisel yağlar ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamuk yağında bolca omega 6 yağ asidi bulunmaktadır. Mutfakta bolca bu yağlar ile yemekler yapıldığı için vücudumuza da bolca omega 6 girmektedir. Bu nedenle de omega 3 ve omega 6 dengesi bozulmaya başlamıştır. Omega 6 takviyesi almanıza gerek yoktur. Omega 9 zeytinyağıdır. Omega 9 kapsüllü takviye de almanıza gerek yoktur. Zeytinyağını yemeklerde kullanmanız yeterli olacaktır.

Canan Karatay Tavsiyesi Zeytinyağı

Omega İçerikli Beslenme Tavsiyeleri

Omega 6’nın daha az alındığı ve omega 3’ün daha fazla alındığı bir beslenme şekli ile beslenilmelidir. Yağ ihtiyacının 4/3’ü zeytinyağından alınmalıdır. Geri kalan kısmı ise tereyağından almamız gerekir. Zeytinyağı ve tereyağı ülkemizde diğer yağlara göre oldukça pahalıdır. Her geçen günde bu ikisinin fiyatları iyice artmaktadır. Bu nedenle aralara diğer sıvı yağları ekleyebilirsiniz. Mümkün olduğunca omega 3 zengini yağlı balık yenilmelidir. Balık ne kadar yağlı olursa o kadar omega 3 içerir. Soğuk su balığı tercih edilmelidir. Nar çekirdeği yağında omega 5, omega 7 şifa kaynaklarıdır. Omega’nın önemi anlaşıldığına göre daha fazla balık yemeye özen göstermek gerekir.

Omega’nın Önemi ve Omega Dengesinin Sağlanması-Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.

“Omega’nın Önemi ve Omega Dengesinin Sağlanması” için 1 yorum

  1. Sayın hocam OMEGA3 OMEGA6-9 dengesinin sağlanmasına ve Omega testine yönelik projemizi dinlemeniz bize mutluluk verecektir. İyi çalışmalar sağlıklı günler dilerim.

    [email protected]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir