Ölmeden Önce Evlatlarınıza Mal Taksimi Yapmayın

Ölmeden Önce Evlatlarınıza Mal Konut

Ölmeden Önce Evlatlarınıza Mal Taksimi Yapmayın yazımızda mallarınızı ölmeden evlatlarınıza vermeyin. Bu tutum evlatlarınız da büyük bir değişeme neden olabilir. Kimin nasıl olduğunu Allah’tan başkası bilemez. Nasıl bir değişim yaşayacağını kestiremezsiniz. Kötü anlamda da değişme ihtimali yüksektir. Paranın tatlı oluşu insanı kandırabilir. Evlatlarınıza ölmeden önce malı miras vermeyin.

Ölmeden Önce Evladına Miras Bırakan Kişinin Hikayesi

Bir kişinin birden fazla şirketi vardı. Ve bu kişi şirketleri toplayıp holding yapmak istedi. Adam holdingi tek oğlunun üzerine yapmak istemişti. Çünkü öldüğünde miras vergisi ödemesini istememiş oğlunun. Adam bütün holdingi oğlunun üzerine yapmış. Daha sonra oğlu bir trafik kazasında ölmüş. Ve adamın oğluna verdiği miras karısına kalmış. Fakat oğlunun karısı kayın pederiyle kavgalıymış. Önceden yaşanan olaylar neticesinde kavgaları devam etmiş. Kadın da kayın pederine bir kuruş bile vermemiş.  Neyin ne olacağı belli olmaz ona göre davranın.

Ölmeden Önce Evlatlarınıza Mal
Kuran-ı Kerim

Miras Hakkında Kutsal Kitabımız Kuran-ı Kerim’de Ne Yazıyor?

“Allah size çocuklarınızla ilgili olarak şunu öneriyor: Erkek için, iki dişinin payı kadar. İkiden fazla kadın iseler ölenin bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer çocuk sadece bir kadınsa, mirasın yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, geriye bıraktığından ana-babanın her biri için altıda bir hisse olacaktır. Ölenin çocuğu yoksa ve kendisine ana-babası mirasçı olmuşsa bu durumda anasına üçte bir düşer. Eğer kardeşleri varsa, anasının payı, yapacağı vasiyetten ve borcundan arta kalanın altıda biridir. Babalarınız var, oğullarınız var. Siz bunlardan hangisinin yarar bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. Allah’tan bir buyruğu önemseyin. Hiç kuşkusuz Allah her şeyi bilir, tüm hikmetlerin sahibidir’ (Nisa Suresi, 4/11)

Ölmeden Önce Evlatlarınıza Mal Taksimi
Miras dengesi

”Zevcelerinizin geriye bıraktığının yarısı sizindir, eğer onların çocuğu yoksa. Eğer onların çocuğu varsa, vasiyet ettikleri ve borçları ödendikten sonra geriye bıraktıklarının dörtte biri sizindir. Eğer sizin çocuğunuz yoksa bıraktığınızın dörtte biri zevcelerinizindir. Eğer sizin çocuğunuz varsa bu durumda, yaptığınız vasiyet ve borcunuz ödendikten sonra geriye kalanın sekizde biri zevcelerinizindir. Eğer miras bırakan erkek veya kadının ana-babası ve çocuğu yok da erkek kardeşi veya kız kardeşi varsa, bu kardeşlerden her birine altıda bir düşer. Kardeşler bundan fazla ise bu takdirde onlar, yapılmış bulunan vasiyet ve borç ödendikten sonra üçte bire ortaktırlar. Kimseye zarar verilmemelidir. Allah’tan bir öneridir bu. Allah Alîm’dir, Halîm’dir.” (Nisa Suresi, 4/12)

”Fetva istiyorlar senden. De ki: “Allah size, ana-babasız ve çocuksuz kişi hakkında şöyle fetva veriyor: ‘Çocuğu olmayan, bir kız kardeşi bulunan kişi öldüğünde, onun terekesinin yarısı kız kardeşindir. Böyle bir kişi, çocuğu olmayan kız kardeşi öldüğünde, onun terekesinin tamamına mirasçı olur. Eğer ölenin iki kız kardeşi varsa terekenin üçte ikisi onlarındır. Eğer mirasçılar, kadın-erkek, birçok kardeşlerse bu durumda erkek kardeşe, iki kız kardeşin payı kadar verilir.’ Allah size açık-seçik bildiriyor ki sapmayasınız. Allah, her şeyi gereğince bilmektedir.’‘ (Nisa Suresi, 4/176)

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir