Öğrencilerin Yazılı Kitaplardan Daha İyi Öğrenmesi yazımızda teknolojinin iyice hayatımıza girmesiyle eğitim hayatında yazılı ve basılı kitaplar yerine dijital kitaplarla eğitim verilmesini, dijital ve basılı kitaplar arasındaki farkları yazdık.
Eğitimde Dijitalleşme
Teknoloji çağında oluşumuz eskiden yapılan birçok şeyi değiştirmiştir. Eğitim sektöründe de teknolojik yenilikler eski alışkanlıkları hızla değiştirmeye başladı. Artık öğretmenler öğrencilerine teknolojiyi kullanabilecekleri ödevler vererek tam anlamıyla her şeylerini teknolojiye bağlamalarına neden olmaktadır. Okul kitapları, defterler teknolojik olmaya başladı. Ekranda olan kitaplar daha renkli olmasının yanında öğreticilik konusunda daha etkili oluyor mu?
Ders Öğrenme Teknolojik Aletlerle Yapılıyor
Günümüz öğrencilerinin her yanını akıllı telefonlar, tabletler ve e-kitap okuyucu gibi teknolojik aletler çevirmiştir. Okullarda sınıf teknolojilerine yatırım yapılmaktadır. Okullar yenilik olarak öğrencilerine tablet v.b teknolojik aletler dağıtıyor. Öğrenciler bu aletlerle elektronik ders kitaplarına da erişebiliyor. Öğrenciler daha küçük yaştan eğitimi teknolojik aletlerle öğrenmesi daha iyi öğreneceği anlamına geldiğini düşündürtebilir. Fakat yapılan araştırmalara göre durum farklıdır. Geçtiğimiz yıllarda Amerika’da yapılan araştırmada genç okurların %47’sinin bilgisayardan, %32’sinin e-kitaptan, %21’inin tabletlerden ve %9’luk kısmınında cep telefonlarından kitap okuduğu belirlenmiştir. Fransa’da buna benzer yapılan araştırmada da gençlerin vakitlerini neyle ve nasıl geçirdikleri öğrenilmiştir. Araştırmaya göre Fransız gençlerin 3,5 saat TV ve bilgisayar başında oldukları, kağıt kitapla 10 dakika kadar oldukları belirlenmiştir.
Dijital ve Basılı Kaynaklar Arasındaki Farklar-Öğrencilerin Yazılı Kitaplardan Daha İyi Öğrenmesi
Öğrenme ve metni kavrama konularında çalışmalar yürüten aynı iki araştırmacı, dijital ve basılı kaynaklardan okumanın farklarını bulmaya çalışmışlar. Bir sayfadan uzun yazıları okuyan öğrencilerin, basılı kaynaklardan okudukları bilgileri elektronik ortamdan okudukları bilgilere kıyasla daha iyi anladıklarını görmüşler.
Bu araştırmacıların bir diğer araştırmasına göre, öğrencilere biri dijital diğeri de basılı olmak üzere iki paragraf okutuldu ve üç görev verildi. Metinlerin ana fikrini tasvir etme, yazılarda bahsedilen kilit noktaları listeleme ve metinle ilgili hatırlayabildiklerini söyle görevleri verildi. Araştırmanın sonucunda basılı ve dijital içerikler arasında ilginç farklar olduğu görüldü.
Sonuca göre; öğrencilerin büyük bir kısmı dijital metinleri okumayı tercih etti. Öğrencilerin kavrama kabiliyetlerinin basılı metinlerde daha iyi olduğu anlaşıldı. Metnin ana fikri gibi genel soruları cevaplarken iki türde de bir farka rastlanmamıştır. Daha özel sorularda ise basılı içerikleri kavrama öğrencilerin daha iyi olduğu gözlendi. Öğrenciler basılı kaynaklardan daha iyi kavrayabiliyor.
Öğrencilerin Yazılı Kitaplardan Daha İyi Öğrenmesi-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.