Nasıl Kilo Vermeliyiz? yazımızda yağdan ve kastan kilo verme hakkında bilgilendirme, beden kitle indeksi, vücut yağ oranı, bel çevresi ve üst bölge yağlanması hakkında yazdık.
Nasıl Kilo Vermeliyiz?-Yağdan Kilo Vermek
Vücudumuz 7000 kaloriyi aldığı zaman 1 kilo alır, 7000 kalori harcadığı zamanda 1 kilo verir. Düz hesap olarak kalori az alıp daha çok hareket edersek kilo veririz. Bu verilen kiloların yağdan mı yoksa kastan mı gittiği asıl önemli olandır. Giden kiloların yağdan gitmesi gerekir. İnsanda bulunan yağ hücreleri inanılmaz bir şekilde genişleyebilir. Genişleyemeselerdi eğer, 200-300 kiloluk insanlar ortaya çıkamazdı. Bu şekilde yağ hücreleri sürekli büyüyebiliyor. Yağdan kilo vermek hiç de kolay değilir. Yağlardan kilo vermek için sağlıklı beslenmeniz gerekiyor. Güne sabah erken başlamak, günlük ortalama 10 bin adım atmak, aşırı karbonhidrat almamak, sürekli kahvaltıda poğaça ve börek gibi yiyecekler yememek, öğünleri sürekli fast foodla geçiştirmemek gerekir. Yağdan kilo aldığınızda vücudunuzda aşırı bir yumuşaklık hissetmeye başlarsınız. Kollarda ve bel bölgesindeki yağlanmalarla kendisini gösterir. Yağlı olup olmadığınızı kolunuzun arkasına bakarak anlayabilirsiniz.
Nasıl Kilo Vermeliyiz?-Kastan Kilo Vermek
Kilonuzu kastan vermemelisiniz. Kastan kilo vermek iyi bir şey değildir. Kişi spor yapmayınca ve yeterli protein almayınca kas kaybına uğramaktadır. Bu şekilde kas yıkılması oluşur. Burada kas yıkılmasının şiddetinin az olması gerekir. Kişi diyet yaparken kas kaybı yaşamazsa yüzü de çökmez, bitkin bir halde de olmaz. Kişi aksine yağdan zayıfladığı için iyi gözükür. Kişi eğer kilo verdiği halde tipi çok kötü gözüküyorsa bu durum kas kaybının aşırı olduğunun göstergesidir. Kastan mı yoksa yağdan mı kilo verdiğinizi anlamak için, mezurayla yağlı bölgelerinizi diyet yapmadan ve sonrasında ölçün. Eğer buralarda sıkılaşma ve daralma varsa yağdan gitmiştir.
Beden Kitle İndeksi
Beden kitle indeksi 18,5 ile 25 arasıdır. 18,5 altı zayıf, 18,5-25 arası normal, 25 üstü şişman olarak kabul edilir. 29’dan sonra obezite olarak görülür. Kişi 18,5 ile 25 arasında kendisini daha iyi gördüğü haliyle sabit tutabilir. Beden kitle indeksi boyunuzu metre cinsinden kendisiyle çarpıp kilonuza bölmenizle bulunur. Boyu 1,63 cm ve kilosu 52 olan birisi için; 52 / 1,63 x 1,63= 19.6 Bununla birlikte tek başına beden kitle indeksi çok da sağlıklı değildir. Örneğin kişinin çok kasları vardır ve bu nedenle vücut ağırlığı fazla olabilir. Bunun yanında yağları olmamasına rağmen kilolu olduğu için beden kitle indeksi yüksek çıkacaktır. Burada vücut yağ oranı devreye giriyor.
Vücut Yağ Oranının Kişileri Etkilemesi
Bu kişinin zayıflamasına gerek yok çünkü yağ oranı çok düşük kas oranı çok yüksek. Tam tersi kişinin beden kitle indeksi 20’lerde ve normalde sağlıklı görünebilir fakat kişinin vücut yağ oranı yağdan yöne çok yüksek, kastan yana ise çok düşük olabiliyor. Bu kişiye sağlıklı diyemeyiz. Yağ oranı obezite ile yarışabiliyor. Kişi kendisinden mutsuzsa eğer bu onun vücut yağ oranının bozukluğundan kaynaklıdır.
Bel Çevresi Uzunluğu
Bel çevresinde fazlalıkları olanlar zayıf olsa bile bu bölgeleri geniş ve sarkmış olabiliyor. Bu durum sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam yüzündendir. Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre bel çevresi uzunluğu erkeklerde 92, kadınlarda 88 cm göbek deliği çevresi sınır kabul edilmektedir. Göbek ne kadar büyürse iç organlarınızın yağlanma oranı o kadar çoğalır.
Üst Bölge Yağlanması
Üst bölgemizde olan karaciğer, böbrek, kalp ve diğer organların yağlanma durumudur. Özellikle karaciğer yağlanmasından şikayetçi olan çok kişi vardır. Sağlıklı beslenerek üst bölge yağlanmasından kurtulabilirsiniz. Üst bölge yağlanmasıyla karşı karşıyaysanız bir çok hastalık sizi bekliyor olacaktır. İnsülin direnci, şeker hastalığı, hipertansiyon, felç, kalp damar rahatsızlıklarının pek çoğu üst bölge yağlanmasıyla ilgilidir.
Nasıl Kilo Vermeliyiz?-Diyetisyen Merve Bilge Atalay’ın videosundan yardım alınmıştır.