Nasıl YapılırTarım ve Hayvancılık

Muz Yetiştirme Koşulları

Muz Yetiştirme Koşulları yazımızda tropikal meyvelerin ülkemizde pahalı olması ve üretiminin az olması, muz ağacından farklı ürünler yapılması ve muzun yetiştirilme koşullarını ve büyümesini yazdık.

Tropikal Meyveleri Sevdik

Muz, ülkemizde en çok sevilen ve en yaygın olan tropikal meyvedir. Muzu sevmeyen neredeyse yoktur. Günümüzde yerli muz olmasına rağmen çoğunlukla ithal muz tüketilmektedir. Muzun fiyatı da ithal edildiği ve üretimi yeterli olmadığı için eskiye göre artmaya başlamıştır. Ülkemizin Alanya ilçesinde yerel halk, muz liflerini kullanarak elbise, ayakkabı, takı ve hediyelik eşyalar üretmektedir. Muzun her kısmından faydalanmaktadırlar. Muz hasadından sonra muzun yetiştiği gövde kökünden kesilir. Daha sonra presleme ile lifleri ayılır. Lifler daha sonra kurutularak sağlam ipler haline getirilmektedir.

Ülkemizde klasik meyvelerin yanında tropikal meyvelere de olan ilgi artmaya başlamıştır. Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde çeşitli tropikal meyveler yetiştirilmektedir. Muz ile başlayan tropikal meyveler serüveni 36’ya yakın çeşidi ile devam etmektedir. Üretimin az olması ve ülke topraklarına adaptasyonları nedeniyle şuanda fiyatları pahalıdır, fakat bir çok yerde az da olsa ithal meyveler görülmektedir.

Diz Ağrıları Oluşumu

Muz Yetiştirme-Muz Ağacının Büyümesi

Muz ağacı, tohum olarak dikilmemektedir. Fidan olarak dikilir ve muz büyüdükçe yaprakları genişler. Belirli büyüklüğe ulaştığında muz ağacının ortasından tomurcuk çıkar. Alanyalılar bu tomurcuğa hevenk veya dal demektedir. Tomurcuğun çıkmasını “muz doğurdu” olarak tanımlamaktadırlar. Her muz ağacı bir defa tomurcuk verir. Muz ağacı her sene meyve vermez. Tomurcuk veren ağacın sadece yaprakları kesilir. Bir süre sonra bu kısım ölmeye başlar ve alttan çıkan yeni fidan ondan beslenerek büyür.

Muzun yetişmesinde iklim, sıcaklık, ışık ve nem çok önemlidir. Bu unsurlar her yerde olmadığı için bölgesel olarak yetiştirilmektedir. Ortalama sıcaklığın 26-27 derece olması gerekir. Güneş ışığı muzun yetişmesinde gereklidir. Nem miktarının %60’ın altına inmemesi gerekir. Yağış miktarının ise aylık bazda 120-150 mm olmalıdır. Bölgede yağmur yağmıyorsa, muz ağaçlarının sulanması gerekir. Şiddetli rüzgarlar muz ağaçlarının yerinden çıkmasına veya devrilmesine neden olur. Muz kumlu, hafif alkali ve killi topraklarda daha hızlı yetişmektedir.

Muz Yetiştirme Koşulları-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir