Ekonomi ve ParaNasıl YapılırTarım ve HayvancılıkYaşam

Müstahsil Markalar Projesi İle Çiftçinin Katma Değerli Ürünler Satması

Müstahsil Markalar Projesi İle Çiftçinin Katma Değerli Ürünler Satması yazımızda süt üreticisinin sütünü satarken aracılardan uzakta ve sütünü işleyerek katma değerli süt ürünleri satmasının yolunu ve önemini yazdık.

Müstahsil Markalar Projesi

Müstahsil markalar ile çiftçiler kendi üretmiş oldukları ürünleri katma değerli ürünler haline getirebilmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi hem yetiştiricinin ürününü değerlendirmek, hem Ankaralılara sağlıklı ve lezzetli ürünleri arz etmek, hem de geleneksel ürünlerimizi yeni kuşaklara aktarmak için, Ankara’da yetiştirici örgütleri işbirliği yaparak Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin tüm tarımsal ürünlerini kucaklayan bir projedir. Türkiye’de model olacak bu proje, gıda tüketiminde yeni bir dönemin de kapısını aralayacaktır.

Hayvancılığın Sorunları

Katma Değerli Süt Ürünleri Üretmenin Önemi

Süt üreten üretici, sütten peynir ve diğer ürünleri yaparak kendi başına daha fazla değer yaparak kazancını arttırabilecektir. Süt üreticileri, sütünü eder fiyata satamadığı için zarar etmektedir. Sütü üretirken ki maliyetleri üreticiyi çok zorlamaktadır ve işletmesini kapatmak durumunda kalmaktadır. Süt üreticisi, sütünü toptan işletmelere sattığında çiğ sütü 1.40 liradan satmaktadır. Bu fiyat süt üreticisinin tamamen zarar etmesine neden olmaktadır.

Sütü peynir yapsa güzel kazanç elde edebilir, fakat üretim izni olmadığı için sütü aracılara vermek zorunda kalıyor. Aracılar ise sütü düşük fiyata alıyor ayrıca parayı peşin olarak ödeyen çok az aracı bulunmaktadır. Genellikle üreticinin parasını vadeli bir şekilde vermektedirler. Sürekli aracıların değişmesi de üreticinin parasının onlarda kalmasına neden olmaktadır.

Müstahsil markalar projesi ile süt üreticisi kilosunu 1.40 TL’den satamadığı sütü, peynir yaparak 1 kilosunu 30 liraya satabildi. 1 kilo peynir 5 kilo sütten elde ediliyor ve sütün kilosunu işleyerek 6 liraya satmış oldu. Katma değerli ürünün böyle bir kar oranı bulunmaktadır. Süt üreticisinin paketleme izni olduğu için, bu peyniri şarküteriye 30 liraya sattı. Şarküteride peyniri 35 Liraya sattı. Marketlerde aynı peynirin kilosu 45-65 lira arasında değişmektedir. Müstahsil markalar projesi ile yetiştirici hak ettiği parayı kazanıyor, tek satış noktası da iyi para kazanıyor. Böylelikle tüketici de katma değerli ürünü daha ucuza almış oluyor. Bir tarafta 35 liraya peynir, diğer tarafta aynı kalitede en az 45 liraya marketlerden alınan peynir bulunmaktadır. Bu durum Türkiye’de aracıların ve pazarlamanın maliyetinin ne durumda olduğunu gösteren fiyat farkıdır.

Yeni Çiğ Süt Satışı

Süt Fiyatında Asıl Maliyetler

Süt satışında çiğ süt fiyatları asıl maliyeti oluşturmamaktadır. Lojistik ve pazarlamaya yapılan harcamalar, sanayicinin asıl maliyetini oluşturmaktadır. Çiğ süt fiyatlarının en son 1,53 liraya çıkarılması da süt üreticini kurtarmamaktadır. Çiğ sütten para kazanmayan çitçiler, anaç hayvanlarını birbir kesim hanelere götürerek işlerini bırakmışlardır. Çiftçilerin katma değerli ürünler üretememesi ve asıl parayı aracı kurumların kazanması çiftçilerin bu işten çekilmesine neden olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir