MS Hastalığı yazımızda Multpl Skleroz yani MS hastalığı ne olduğu, kimlerde görüldüğü, tedavi sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiği ve belirtilerinin neler olduğunu yazdık.
MS Hastalığı Nedir?
MS hastalığı (Multpl Skleroz) kişinin bağışıklı sisteminden kaynaklanan bir hastalıktır. Türkiye’de yaklaşık olarak 40.000 MS hastası bulunmaktadır. Beyin ve omurilikte çok sayıda plaka oluşabilmektedir. Kişinin kaslarını hareket ettirme kabiliyetini çok düşürmektedir. Merkezi sinir sisteminin birden çok bölgesini tutmaktadır. Beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinden çıkan sinir lifleri ve onları çevreleyen kılıfta bir hasarlanma meydana gelebiliyor. Merkezi sinir sisteminin neresi hasar gördüyse oradan kaynaklı MS rahatsızlığı görülmektedir.
MS Hastalığının Belirtileri
Kişinin kolunda, bacağında uyuşukluk, karıncalanma ve keçelenme gibi belirtileri olmaktadır. Bu belirtilerin 24 saatten uzun sürmesi MS hastalığının teşhisi için önemli belirtilerdendir. MS, görme bozukluklarına sebep olabilir. Görmede buğulaşma, renkleri net görememe, kısmi görememe gibi etkileri olabilir. Vücut uzuvlarında güçsüzlük oluşabilir. Yürüme bozuklukları, çift görme, dengesizlik, peltek konuşma bulguları bu hastalıkta gözlenmektedir. Bağırsak sorunları ve idrar kaçırma gibi sorunlarda MS hastalığının belirtileri arasındadır. Ms genetik olarak oluşmakta ve bazı durumlarda çevresel olarak da oluşabilmektedir. Genellikle 20-40 yaş aralığında MS hastalığını görüyoruz. Kadınlarda erkeklere göre 2,5 kat fazla MS görülmektedir. Beyaz tenli insanlarda daha çok görülmektedir.
MS Hastalığına Karşı Alınacak Önlemler
MS hastalığı özürlü (engelli) kalmanıza neden olabilir. Tam bir tedavisi bulunamamıştır. Son zamanlarda gelişen tedavilerle hastalık kontrol altına alınabilmiştir. MS hastalığı tedavi sürecinde başlangıç aşamasında hastalar eskiye göre kendilerini daha iyi hissetmektedir. MS ataklarının çok sık olması hastalığının tedavisinin daha zorlu geçeceğinin habercisi olmaktadır. D vitamini düşüklüğü MS hastalığının durumunu etkilemektedir. Sigara içen bir MS hastasının iyiye gitme ihtimali yoktur. Tedaviye başlayan kişi sigarayı bırakmak zorundadır. Aşırı tuz kullanımı da hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. Enfeksiyonlar ve yoğun stresli bir hayat da MS hastalığını kötü etkilemektedir. Norma MS’li hasta yaşamına devam edebilir fakat beslenmesine ve yaşamına dikkat etmesi gerekir. MS hastası olan kadın hamile kalabilir fakat hamilelik öncesinde doktoruna başvurarak planlı bir hamilelik dönemi geçirmesi gerekir. 29 Mayıs Dünya MS Günü olarak kutlanmaktadır.