Morgan Stanley: Rolex, Patek Philippe ve Audemars Piguet Saatlerinin Fiyatları Düşmeye Devam Edecek
Morgan Stanley: Rolex, Patek Philippe ve Audemars Piguet Saatlerinin Fiyatları Düşmeye Devam Edecek
Lüks saatler için ikinci el piyasası son birkaç yıldır büyük bir boğa koşusu yaşadı. Ancak Morgan Stanley tarafından gerçek zamanlı saat pazarı satışlarını izleyen WatchCharts‘ın verilerini kullanan yakın tarihli bir rapora göre, en iyi lüks markaların en çok aranan saatlerinin fiyatları önemli ölçüde düştü.
En popüler Rolex modellerinin fiyatları Nisan ayındaki zirveden bu yana %21 düştü. Patek Philippe için en popüler referansların fiyatları %19 düştü. Morgan Stanley, “İkinci el saat satıcılarının ve bireysel saat yatırımcılarının stoklarını boşaltmasının bir sonucu olarak, ikincil saat piyasasında yıldan bugüne saat envanterinde önemli bir artış fark ettik” diye yazdı. Düşüş trendi burada kalabilir. “Satılık mevcut saat envanteri ve kötüleşen makro zemin göz önüne alındığında, ikinci el fiyatlarının her çeyrekte daha da daralmasını bekliyoruz.”
Çoğu finansal varlık durgunluk içindeyken ve uzakta beliren bir durgunlukla, duyarlılığın ne zaman değişeceğini söylemek zor. Ancak somut varlıklar arıyorsanız, bugünün pazar ortamında bile birkaç tanesi dikkate alınmaya değer.
Emlak
Gayrimenkul son zamanlarda popüler bir varlık sınıfı oldu – belki de enflasyona karşı iyi bilinen bir önlem olduğu için. Hammadde ve işçilik fiyatları arttıkça, yeni mülklerin inşa edilmesi daha pahalıdır. Bu da mevcut gayrimenkulün fiyatını yükseltiyor. İyi seçilmiş mülkler, sadece fiyat takdirinden daha fazlasını sağlayabilir.
Yatırımcılar ayrıca düzenli bir kira geliri akışı elde ederler. Elbette hepimiz pasif gelir toplama fikrinden hoşlansak da ev sahibi olmanın, sızdıran muslukları tamir etmek ve zorlu kiracılarla uğraşmak gibi güçlükleri de var. Ancak emlak yatırımına başlamak için ev sahibi olmanıza gerek yok. Bir emlak kralı olmaya başlamanızı sağlayabilecek çok sayıda gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) ve kitlesel fonlama platformu vardır.
Tarım Arazisi
Zengin seçkinler, kayıtlı tarihin başlangıcından beri tarım arazileri biriktirdiler. Bugün, Bloomberg’e göre 114 milyar dolarlık net servetiyle dünyanın en zengin dördüncü kişisi olan Bill Gates, ABD’deki en büyük özel tarım arazisi sahibidir. Cazibesini görmek için bir MBA’e ihtiyacınız yok: Tarım arazisi özünde değerlidir ve borsadaki iniş çıkışlarla çok az ilişkisi vardır. Ve bir durgunlukta bile, insanların hala yemek yemesi gerekiyor.
1992 ile 2020 arasında, ABD tarım arazileri yılda ortalama %11 getiri sağladı. Aynı zaman diliminde S&P 500 yılda yalnızca %8 getiri sağladı. Çiftçilik hakkında hiçbir şey bilmiyor olsanız bile, tarım arazilerine yatırım yapmak da bu günlerde daha erişilebilir hale geliyor.
Kaynak: moneywise