Miyom Nedir? Miyomun Belirtileri ve Tedavisi yazımızda kızların ne zaman jinekoloğa gitmesi gerektiğini, miyomların nasıl bir hastalık olduğunu, miyom belirtilerini ve tedavisini yazdık.
Jinekoloğa Ne Zaman Gidilmeli?
Genç kızların ergenlik döneminde uzman doktorlara birkaç kez görünmesi önerilmektedir. Beklenmeyen adet düzensizliklerinde mutlaka Jinekolog uzmanına görünmeleri gerekir. Bu şekilde kızlarda herhangi bir problem olup olmadığı görülebilir. Ülkemizde ise genel olarak jinekoloğa evlenmeden önce, hamilelik döneminde veya hastalık varsa son anlarda gidilir.
Miyom Nedir?
Türkiye’de her iki kadından birinde miyom bulunmaktadır. Miyom büyümedikçe veya herhangi bir probleme neden olmadıkça doktora başvurulmamaktadır. Miyomlar, rahimde bulunan iyi huylu kas tümörleridir. Kadınlarda %40-50 oranında görülebiliyor. Miyomların büyümesine östrojen hormonun neden olduğu bilinmektedir. Beslenme, genetik v.s bütün problemler buna neden olabilmektedir. Miyomlar çok nadiren kötü huylu olabilirler. Miyomu olan kadınlar belirli periyotlarla ultrasona çağrılarak takip edilebilmektedir. Miyomlar takip edilerek tedavisi yapılmaktadır.
Miyomun Belirtileri
Miyomu nerede olduğu ve ne kadar büyüdüğü belirlemektedir. Bir takım miyomlar karın içerisine doğru büyürken, bazıları sadece kas tabakasında sınırlı kalırlar ve bazıları da rahim iç tabakasında büyürler. Miyomlar yerleştikleri yere göre neden oldukları problemler farklılık gösterir. Özellikle rahim büyüdüğü zaman, miyom rahimde değilse kasık ağrısına neden olur. Uzun süreli kronik ağrılar oluşur. Rahim içine doğru büyüyen miyomlar da bu ağrılar daha fazla görülür. Diğer durumlarda da ağrılar görülebilmektedir. Adet düzensizlikleri ortaya çıkabilir veya uzun süreli kanamalar ortaya çıkabilir. Nadir de olsa gebelik ile ilgili problemlere de neden olabilmektedir. Büyük miyomlar bağırsağa baskı yaparak kabızlık, hazımsızlık şikayetlerine neden olabilmektedir. İdrara baskı yaparak sık idrara çıkma, idrar yapamama ve idrar yolu enfeksiyonları gibi sorunlara yol açabilir. Bu tür sorunların çözümü için tedaviye başlanır.
Miyom Tedavisi
Miyomların ilaçla tedavisi yoktur, mutlaka ameliyat ile tedavi edilmelidir. Miyom ameliyatından sonra 6-12 ay kadar gebe kalmak isteyenlerden beklenmesi istenir. Ameliyat; laparoskopik, histeroskopik veya açık ameliyat şeklinde yapılabilir, hastanın durumuna göre değişir. Kişiye göre ameliyat türü tercih edilmektedir. Rahim içerisine doğru büyüyen miyomlar ve polipler alınabilir. Polipler, küçük ve genellikle iyi huylu tümöral oluşumlardır.
Miyom Nedir? Miyomun Belirtileri ve Tedavisi-Op. Dr. Serdinç Özdoğan’ın videosundan yardım alınmıştır.