Minerva Yazılım ve Ülke Yazılımının Durumu yazımızda son 10 yılın ülke yazılım analizi, minerva yazılımın kurulması ve yazılım alanında ki hedeflerini yazdık.
Yazılım Sektörünün Hedefi
Ülkemizin yazılım sektöründeki hedefi önümüzdeki yıllarda dünyadaki yazılımlardan %5 pay almaktır. Yazılımın ülkeye katma değeri çok fazladır. Yerli yazılım sektörünün 10 yıllık hedefi 250 milyar dolarlık ihracattır. Bu ihracat hedefi gerçekleşirse ülkemiz yazılım alanında başarıyı yakalamış olacaktır. Devlet tarafından yazılımcılara destekler sürüyor ve daha da fazla desteklenmesi halinde dünya ile rekabet edebilecek hale geleceğiz. 10 yıl içinde 1 milyon kişinin istihdam edilme hedefi var bu hedef gelişen teknoloji ve yazılıma duyulan ihtiyaç doğrultusunda gerekli olan sayıdır. Şuan da yazılım sektörümüz ayağa kalkmaya çalışıyor fakat ileri de gelişme konusunda gelişmiş ülkeleri yakalayabiliriz.
Minerva Yazılım
Minerva yazılım ilk 1980 yılında bilgisayar ve donanımlarını satma yönünde kurulmuştur. Zeki Küçükbardakçı tarafından kurulmuştur. Ülkede çok fazla bilgisayar satıldığını gören Zeki bey, bu işin yazılım tarafına geçmeyi düşünmüş. 1987 yılında yazılıma ağırlık vermeye başlamışlar. Başlangıçta makine satarken gerek duyulan yazılımları başka firmalar tarafından temin edip hem kendi makinelerine yüklüyorlar hemde müşterilerine almış oldukları yazılımları satıyorlardı. Bu yazılım satma işinde bir çok aksilikler olunca kendi yazılımlarını yapmaya karar vermişler. 1988 yılında kendi yazılımlarını üretmeye başlamışlar. İlk olarak uluslararası danışmanlık firmaları ile iş ortaklıkları yapmaya başlamışlar. 1993 yılından itibaren Minerva yazılımın merkezi İstanbul’dadır.
Zeki bey, Türkiye’de ki yazılımın başlangıcı Muhasebe tabanlıdır diyor ve Amerika’da ise yazılımın tabanı üretim planlama olmuştur. 90’ların sonunda ihtiyaç duyulan yazılım projelerinin büyümesiyle internet tabanlı yazılımlara ihtiyaç duyuldu. Bununla birlikte iş yönetim sistemleri gelişmeye başladı. 2000 yılından itibaren bulut teknolojisi ihtiyacı oluşmaya başladı. Bu nedenle Minerva yazılım internet tabanlı bulut teknolojisine yöneldi. Müşteriler kendileri yatırım yapmadan Minerva yazılım şirketinin serverlarını kullanarak işlerini halletmeyi tercih etti. Bu yöntem daha tasarrufluydu. Günümüzde de cloud (bulut) teknolojisi oldukça popülerdir. Müşteriler artık verilerini bulut teknolojisi ile uzaktan serverlara bağlanarak yönetmeye başlamıştı. Veri merkezleri çok popüler hale gelmişti.
Uluslararası Yazılım Yazmanın Önemi
Bu gelişmelerden sonra Minerva yazılım dünya pazarına açılmaya karar vermiş. Kendi çevresindeki ihtiyaçlara çözüm bulan Türk yazılımcılar, dünya ortamına çıktıklarında kendi yazılımlarının oralarda iş görmediğini görmüştür. Çünkü yazılımın ihtiyacı kendi çevresindeki ihtiyaçları gidermekteydi uluslararası ihtiyaçlara uygun bir şekli yoktu. Bu sorunu çözmek için Minerva şirketi çalışmalara başlamış. Uluslararası başarı gösterebilmek için evrensel düşünebilmek ve o yönde eğitim almak gerekiyordu. Türk yazılımının en büyük sorunu yazılım yazarken ülkeye göre yapması ve dünya piyasasını düşünmemesidir. Global ihtiyaçlara yönelik yazılımlar yazılmaya başlandığında ülkemiz yazılım sektöründe ilerleyecektir. Şirket şuanda 60’ın üzerinde modül ile çalışmaktadır. Satış, pazarlama, dağıtım, envanter yönetimi, insan kaynakları, finans, sağlık sektörü, crm v.b konularda çalışmaktadır. Dünya çapında yazılım şirketi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Ülkemizin yazılım üretmeye fazlaca ihtiyacı vardır.
Web site: www.minerva.com.tr