Meyve Yemek Şekeri Yükseltir mi? yazımızda taze olarak tüketilen meyvelerin sağlığa faydasını ve diyabet oluşmasını ne oranda engellediğini yazdık.
Meyve Yemek Şekeri Yükseltir mi? Taze Meyve Yemenin Şeker Hastalığına Faydası
Günlük taze meyve yemek diyabet riskini %12 oranında azaltıyor. Yeni yapılan araştırmaya göre; yüksek şeker içeriğinden dolayı sağlıksız olduğu yönündeki görüşleri çürütmektedir. Her gün yeteri kadar taze meyve yemek diyabet riskini azaltıyor ve şeker hastalığına yakalanma ihtimalinizi düşürmektedir. Yapılan çalışmalarda, yüksek şeker içeriğinden dolayı çok fazla meyve yemenin sağlıksız olduğuna dair korkular hafiflemektedir. Tabi ki oranını iyi ayarlamanız gerekir her şeyin fazlası zarar kuralını uygulayarak meyvenizi tüketmelisiniz.
Oxford Üniversitesi’nin Yapmış Olduğu Araştırma
Oxford Üniversitesi önderliğindeki bu çalışma da, tüketildikten sonra meyvelerin kan şekerini yükseltmediği tespit edildi. Bunun nedeni ise muhtemelen meyve içindeki glukoz ve fruktoz‘un doğal yollardan alınmasıydı. Öte yandan pasta ve işlenmiş gıdalardaki rafine edilmiş şekerlerden farklı olarak vücuda girdiği için vücuttaki kan şekeri oranını arttırmadı. Ayrıca sağlıklı lif ve vitaminler içerdiğinden her gün meyve yemek şeker hastalığı riskini azaltmaktadır. Vücudumuzun bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
Meyvelerden elma, portakal, armut ve çilek tüketmek kan şekerinin yükselmesi bakımından diğer meyvelere göre daha iyidir. Muz, üzüm ve tropikal meyvelerde ise kan şekeri hızlı bir şekilde artmaktadır.
Meyve Sularını İçmek Yerine Meyvenin Kendisini Yiyin
Oxford‘daki Dr. Huaidong Du başkanlığındaki kişiler; “Bu bulgular, taze meyve alımının diyabetin birincil ve ikincil korunmasında potansiyel olarak yararlı olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Diyabet 2 en tehlikeli şeker hastalığı türüdür ve vücudun yavaş yavaş çürümesine neden olur. O yüzden diyabet 2’den mümkün olduğunca uzak durmak ve önlemlerimizi almak zorundayız. Taze meyve tüketmenin sağlığa birçok faydası vardır ve diyabetli kişilerin bunları yememesi gerektiği bir efsanedir.
Bütün meyvelerdeki şeker türü, önlememiz gereken yapay olarak üretilmiş şekerlerden farklıdır. Daha fazla meyve ve sebze içeren sağlıklı, dengeli bir beslenmeyi yaşamımıza katmalıyız. Daha önce yapılan araştırmalarda, meyvenin şeker hastalığı riskini artırabileceği öne sürülmüştü ancak son araştırmadan elde edilen verilere, bunların meyve suyunu içen kişilerde etkisi olduğu belirlendi. Şekerlerin kan dolaşımına daha hızlı yayıldığı, meyve suları üzerine olan endişeler nedeniyle, Gıda Standartları Dairesi günde en fazla 150 ml’lik meyve suyu içilmesi tavsiyesinde bulundu, hiç içilmemesi daha iyidir.
Meyve Yemek Şekeri Yükseltir mi?