Çocuk GelişimiSağlıkYaşam

Mevsim Geçişlerinde Çocuk Sağlığı

Mevsim Geçişlerinde Çocuk Sağlığı yazımızda baharın gelmesiyle başlayan hastalıklar ve alerjilere karşı alınacak önlemleri ve mevsim geçişinin olumsuz etkisinden korunmak için beslenme düzenini yazdık.

Mevsim Geçişlerinde Çocuk Sağlığı

Mevsim geçişleri yetişkinleri etkilediğinden fazla çocukları etkilemektedir. Mevsim geçişlerinde doğanın florası da değişmektedir. Özellikle bahar aylarında atmosferde negatif elektronlar artıyor ve bu da insanlarda bahar yorgunluğuna neden olmaktadır. Aynı durum çocuklarda da yaşanmaktadır. Bahar yorgunluğu, ders başarısında düşüşler, dikkat dağınıklığı yaşanmaktadır.

Mevsim geçişlerinde özellikle yağışlı dönemlerde giyim tarzlarına dikkat etmek gerekir. Çocukları çok giydirmekten kaçınmak gerekir. Terletmek üşütmek kadar tehlikeli bir durumdur. Enfeksiyonlar sıcağı sevmektedir. Mevsim geçişlerinde alerjiler çok etkilidir. Alerjisi olan çocukların neye alerjisi olduğu bilinmeli ve ona göre giydirilmelidir. Ev tozuna karşı dikkatli olmak gerekir. Odanın havalandırılması gerekir. Polen alerjisi olan çocuk da ise havalandırma sabahları yapılmamalıdır. Sabahları polenler çoğalır, bu yüzden havalandırma öğleye doğru yapılmalıdır. Dışarı çıkarken gözlük takılması, alerjenlerin göze girmesini engelleyecektir. Burna gelen alerjenler bol su ile yıkandıklarında etkisini yitirecektir. Çocuklar eve geldiklerinde ellerini mutlaka yıkamaları gerekir. Yemekten önce ve sonra eller yıkanmalıdır. Çocuklar aşırı el yıkamadan da uzak tutulmalıdır.

Canan Karatay ile Sağlık-Yorgunluk

Mevsim Geçişlerinde Çocuklarda Beslenme Düzeni

Çocukların beslenmesi dengeli ve yeterli olmalıdır. Çocuğun büyümesini sağlayacak, sağlığını koruyacak, bağışıklık sistemini dengeleyecek bir beslenme sağlanması yeterli olacaktır. Mevsim geçişlerinde enfeksiyon riski biraz daha arttığı için bağışıklık sistemini dengeleyecek besinler verilmesi gerekir. Çocuklara kahvaltıda mutlaka yumurta, bal ve süt verin. Yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini içeren besinler, probiyotik ve prebiyotik içeren gıdalar, güneşten D vitaminini yeterli seviyede almak bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekir. Kış aylarında açık havaya çıkan çocuklar hasta olmamaktadır. Kapalı alanlarda duran çocuklar daha fazla hasta olmaktadır. Kuru ve nemsiz hava çocuk sağlığını olumsuz etkileyebilir. Kış aylarında evlerin çok sıcak olmamasını sağlayın.

Mevsim Geçişlerinde Çocuk Sağlığı-Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Başkan’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir