SağlıkYaşam

Metabolizma

Metabolizma yazımızda metabolizmanın ne olduğu, nasıl bir çalışma sistemi olduğu, insanlarda ne gibi durumlarda farklılık gösterdiği, metabolizma hızlandırmanın yolları ve metabolizmanın yavaşlamasının oluşturduğu durumları yazdık.

Metabolizma Nedir?

Metabolizma, canlılarda yaşamın sürdürülmesi esnasında gerçekleşen tüm kimyasal tepkimelere denir. Tüm organizmaların büyüme, gelişme, ısı, hareket, üreme gibi yaşamsal etkinlikleri sürdürebilmek için dış çevreden bazı maddeleri ve enerjiyi alması gerekir. İnsanın enerji üretmesi gerekir, enerji üretemezse yaşayamaz. Tüm bu enerji üretme harcama işlemleri de metabolizmayı oluşturur. Herkesin metabolizması farklıdır. Alacağı yakıt da harcayacağı enerji de farklıdır. Kişi kendi metabolizmasına uygun besinler tüketmelidir. Aynı şekilde herkesin harcadığı enerji farklıdır. Kimisi 5 litre yakabilirken, kimisi 20 litrede yakabiliyor.

Futbolcu Menajeri Nasıl Olunur

Metabolizmayı Hızlandırma

Metabolizma cinsiyete ve yaşa göre değişmektedir. Genetik mirasınız da metabolizma hızınızı etkilemektedir. Kadın erkek metabolizması da birbirinden oldukça farklıdır. Metabolizmanın yavaşlaması ve hızlanmasını bir çok şey etkilemektedir. Bir erkeğin günde 2200, kadının 1800 kaloriye ihtiyacı vardır. Yapılan işe ve güce göre bu kalori ihtiyacı artmaktadır. Büyüme çağında olan bir kişi ile yaşlanan bir kişinin günlük alması gereken kalori miktarı çok farklılık göstermektedir. Metabolizmayı etkileyen bir çok faktör bulunmakta ve metabolizmayı hızlandırarak zayıf kalmanız mümkündür. Ortamların ve çevrelerin sıcaklıkları da metabolizmanın işleyişini etkilemektedir. Afrikalılar ve Kutuplarda yaşayanlar arasında metabolizmaları arasında farklar bulunmaktadır.

Yemek Kartı Kullanma

Metabolizmanın Her Bünyede Farklılık Göstermesi

Tüketilen gıdaların metabolizmaya katkısı da değişmektedir. Şeker ve et tüketiminde et protein olarak harcanırken, şeker yağ olarak vücutta depolanır. Metabolizmanın kilo durumuna etkisi vardır. Bazı insanlar çok az yemesine rağmen hemen şişmanlarlar. Bu tür yavaş metabolizmaya sahip insanlar biraz kısmetsizdir. Bazıları ise ne kadar çok yerse yesin aynı kilosunda kalır. Bu insanların da metabolizması da çok hızlı çalışır. Metabolizma da ne yediğinizde çok önemlidir.

Metabolik diyet yapmanıza gerek yoktur. Ne yediğinize ve ne kadar yediğinize dikkat edin ve egzersizlerinizi mutlaka yapın. Bol su içmek, etli gıdalar tüketmek metabolizmayı hızlandırmaktadır. Proteinli gıdaları tüketmeye özen gösterin. Kolay Kilo Verdiren Tavsiyeler yazımıza da göz atın. Bol bol yürüyüş yapmak metabolizmayı inanılmaz hızlandıracaktır. Diyet yapılmaması gerekir ve beslenme modellerinin kişiye özel uygulanması gerekir.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir