Meşhur Rize Simidi

Meşhur Rize Simidi Hakkında

Meşhur Rize Simidi yazımızda yeşil ve mavinin buluştuğu çay şehri olan Rize’nin bir başka güzelliği olan sade Rize simidinin Rize’de ve diğer şehirlerde sevilmesini yazdık.

Sadeliğin Tadı Meşhur Rize Simidi

Simit, Türkiye’nin her yöresinde benzer malzemeden ama farklı lezzetlerde bulunuyor. İzmir’in gevreği ve Rize’nin kerkeli bunlar içinde dikkat çekici bir şekilde ayrılıyor. Rize’ye ilk gelenler un, tuz, su ve biraz mayayla yapılan son derece sade Rize simidini alıcı olmayan gözlerle incelerler. Etraftaki insanların çayın yanında iştahla ve sürekli yediğini gördükçe dayanamayıp tadına bakarlar. İlk başta hiç de rağbet edilecek gibi gelmez fakat sonrasında tazesine hiç doyum olmaz. İnsanlar Rize’den ayrılırken mutlaka büyük bir valizin içinde simitlerle ayrılırlar.

Meşhur Rize Simidi Kale Fırın
Kale Fırın

Kale Simit

Rize’de Rize simidini yıllardır üreten bir simitçi olan Kale Simit bulunmaktadır. Günde 10 bin simit üretiyorlar. Rize simidi dökülmez, saçılmaz, tazesi ayrı, bayatı ayrı güzel, kilo aldırmaz ve çayın yanında ayrılmaz. Kale Simit’te sadece Rize simidi yapılmaktadır.

Fırında Rize Simidinin Yapılma İşlemi

Rize simidi un, tuz, su ve az da maya ile hazırlanıyor. Hamur fırının arka tarafında yoğurma işlemi yapılıyor. Bunun için baklavalık un kullanılıyor ve yoğurma işlemi makinelerle yapılıyor. 1-2 saat dinlenen hamur elde yuvarlanarak simit haline getiriliyor. Çam ya da kestane ağacından yapılan ve adına “pasa” denilen tahtaların üzerinde bir süre dinlendiriliyor. Bundan sonra 1-2 dakika kadar kaynar suda makarna gibi haşlanıyor. Böylece sıkı bir dokuya sahip olan simit bekledikçe kendini biraz daha koruyor. Simitlerde hiç susam kullanılmıyor. Sıcak sudan çıkarılan haşlanmış simitler dinlendirilip pekmez suyuna batırılıyor. Bu pekmez kokulu siyah üzüm pekmezidir. Soğuk olan bu pekmez yarı yarıya suyla karıştırılmıştır. Simidin üzerindeki pekmez kuruduktan sonra simitler fırına verilir. Simit üretiminin her aşaması özel işçilik ve ustalık gerektiren simitlerin kıvamını tutturmak zordur. Buradan düzenli olarak İstanbul ve Bursa gibi birçok şehre simit gönderilmektedir.

İnsanların un, tuz, su ve mayaya Rize usulüyle sade ve zarif dokunuşu, ortaya bekledikçe lezzeti artan bir simit çıkartmış oldu.

Meşhur Rize Simidi-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir