Mersin’in Ekonomik Kalkınma Planları yazımızda Mersin kentinin ekonomisi, artan nüfusu, işsizlik sorunu, kentsel dönüşümün önemi ve bilişim merkezinin açılmasını yazdık.
Mersin’in Ekonomik Önemi
Mersin, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli stratejik noktalarından birisi konumundadır. Mersin’in ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ile yapılmaktadır. Tarımın yanında sanayi tesisleri, lojistik gücü ve ihracatı da ekonomik gücü sağlamaktadır. Mersin Türkiye’nin ihracat hacmi bakımından en büyük limanına sahiptir. Mersin’de 2 tane organize sanayi bulunmaktadır. 3 tane daha organize sanayi bölgesi yapılması için çalışmalar devam etmektedir. Yeni açılacak OSB’lerin istihdama büyük katkı sağlaması bekleniyor. Mersin’de şuanda 300 binin üzerinde Suriyeli yaşamaktadır. Mersin hızlı bir şekilde göç almaya devam etmektedir. 30 yıl içerinden Mersin’in nüfusu 30 katına çıkmıştır. 1965 yılında nüfus 28 bin iken şuanda Mersin merkez nüfusu 1 milyonun üzerine çıkmıştır. Mersin’in toplam nüfusu ise 1 milyon 785 bindir. Suriyeliler de eklendiği zaman %20 oranında nüfus artmaktadır.
Mersin’in Ekonomik En Büyük Problemi
İşsizlik oranı ciddi oranda yüksektir. Doğudan ve Güneydoğudan Mersin’e gelen vatandaşların iş bulamaması bu işsizliğin artmasına neden olmuştur. Mersin belediyesinin yetkilerinin arttırılması işsizliğin önüne geçilmesi için etkili bir yöntem olacaktır. Mersin’in de en büyük sorunu %20’leri geçen işsizlik problemidir. Mersin’e yatırım yapacak kişilerin yatırımları bakanlıklar tarafından yavaş ele alındığı için yatırımlar çok yavaş ilerlemektedir. İşsizliğin azaltılması için yatırımların bolca yapılması gerekiyor. Devletin yatırımcıya destek olması ve işlerini hızlandırması, Mersin’in kalkınmasını sağlayacaktır.
Mersin’de enerji ihtiyacını karşılamak için güneş ve rüzgar sistemleri kurulması için belediyenin yatırımcılara büyük desteği bulunmaktadır. Bolca güneş alan bir yer olan Mersin, güneş enerjisi üretmek için ideal bir konum olarak göze çarpmaktadır. Güneş enerjisi üretmek için yatırım yapacaklara Mersin belediyesi desteklerini sunmaktadır.
Kentsel Dönüşüm
Mersin merkezde 400 bin civarında bina bulunmaktadır ve bu binaların %30 kadarı kentsel dönüşüm çerçevesinde yeniden yapılmaya uygun binalardır. Kaçak yapılaşmanın fazla olduğu ilde kentsel dönüşüm yapılması zorunlu hale gelmiştir. Kentsel dönüşüm TOKİ ile başlayacaktır. Büyük bir etki oluşturması bekleniyor. Kentsel dönüşüm için hem özel sektör hemde devletin katkısı beklenmektedir.
Bilişim Merkezi
Mersin’in eski otogar bölgesinde bilişim merkezi açılması düşünülmektedir. Öğrenilen bilgileri pratiğe dönüştürecek ve teknoloji üreteceklerin bu merkezde rahatlıkla çalışması planlanmaktadır. Bilişim merkezindeki gençler, bilimsel gerçekleri kullanarak kendilerine yeni ufuklar belirleyecekler ve şehrin kalkınması için çalışacaklardır. Mersin Büyük Şehir Belediyesi, bilişim merkezinin geliştirilmesi için TÜBİTAK’a başvurmuştur. TÜBİTAK desteğiyle projenin hayata geçirilmesi planlanmaktadır.