Meme Kanserinde Farkındalık yazımızda meme kanserinde görülen artış, meme kanserinin farkında olunması ve kadınların her yıl kontrole gitmeleri, erkeklerde meme kanseri, memede kitle oluşması ve kitle-kist ayırımını yazdık.
Meme Kanserinde Farkındalık-Meme Kanseri Artıyor
Meme kanseri kadınlarda en çok görülen 2.kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra en çok görülen meme kanseridir. Her 8 kadından 1’i meme kanserine yakalanmaktadır. Her yıl 45 bin yeni meme kanseri vakası oluşmaktadır. 10 kişi ise her yıl meme kanserinden ölmektedir.
Ekim Ayı Meme Kanserinde Farkındalık
Ekim ayında meme kanseri farkındalık ayı oluşturulmuştur. 1980 yılında Amerikan Kanser Derneği tarafından oluşturulmuştur. 1992 yılında meme kanserine dikkat çekmek için pembe kurdele takılmasını düzenlemişlerdir. Meme kanseri farkındalık ayının içeriğini yıllık meme kontrolleri oluşturmaktadır. Mamografi ve ultrason muayeneleri yapılması gerektiğini kadınlara hatırlatmaktadır. Kadınların 35 yaşından sonra yıllık takibe geçmesi önerilmektedir. Yıllık takipler ile memede kanser var ise büyümeden fark edilmesi sağlanır. Daha sonra tedavi yapılarak kişi sağlığına rahatça kavuşmaktadır. Uzun tarihli muayeneler kadınlarda eğer meme kanseri var ise tedavisinin zor olacağını ve kanserinin ilerleyeceğini gösterir.
Son yıllarda ülkemizde meme kanserine karşı önemli bir farkındalık gelişmiştir. Meme kanserinin çoğalması kadınların daha çok meme kontrollerine gitmesini sağlamıştır. Erken teşhisin önemini kavrayan kadınlar bunun faydasını görmektedir. Kadınların erkeklere göre doktora gitme duyarlılığı daha yüksek olduğu için önlemlerini almaktadırlar.
Erkeklerde meme kanseri
Erkeklerde meme kanseri oranı, 100 kadına 1 erkek meme kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde meme kanseri kadınlara göre daha risklidir. Çoğunluğu en geç evresinde doktora geldiği için memede bulunan kanser hücreleri ilerlemiş olmaktadır. Erkeklerde meme kanseri olduğunu anlamadığı için risk büyümektedir. Kadın ve erkekte meme kanseri evreleri aynıdır fakat erkek tedaviye daha geç başladığı için sonuçları daha olumsuz olmaktadır.
Memede Kitle Oluşması
Kadınlar ergenlikten sonra kendi memelerini gözlemlemelidir. Ayda bir kerede olsa değişiklik olup olmamasına dikkat etmelidir. Meme kanserinin en önemli belirtisi, memede oluşabilecek kitledir. Fakat memelerde kitle oluşması 6-7 yıl sürmektedir. Sadece kitle kontrolü kanseri öğrenmede yeterli değildir. Doktorlar bile 5 yıl boyunca memede kitle kontrolünü öğrenmektedir. Memelerde cilt çekintisi oluşması, meme başının içeriye doğru göçmesi, memelerde simetri var iken daha sonra simetrinin bozulması, ciltte kızarıklık, meme başında egzama benzeri yaralar oluşup geçmiyorsa, meme başında olan akıntılara da önem verilmelidir.
Memelerde sertlik ve koltuk altında şişlik var ise uzman bir doktora başvurulması gerekir. Kanser kitleleri genellikle ağrısız olmaktadır. Meme de ağrı var ise %90 kanser değilsinizdir. Kadınlar memelerinde kitle teşhis etmesi ve kitle bulması erken meme kanseri değildir. Erken meme kanseri teşhisi 5 mm çapa ulaşamamış olan meme kanseridir. Erken meme kanseri teşhisi görüntüleme araçları ile yapılabilmektedir.
Memelerde Oluşan Kitle ve Kist Ayırımı
Memelerde bulunan tüm kitlenin sadece %4’ü kanserdir. Kitle, içi doku ile dolu olan tümördür. Memelerde bulunan tümörlerin %95 kadar iyi huyludur. Geriye kalan %5’i kanserdir. Kist ise içi sıvı dolu bir sertliktir. Kist bir meme yapısıdır ve asla kansere dönüşmez. Kistin tek zararı meme muayenelerinde görüntülemelerde tümörlerin görülmesini bazı zamanlarda zorlaştırmaktadır.
Meme Kanseri Evreleri
Meme kanseri 4 evreden oluşmaktadır. Evreler kanserin yayılmasına göre artmaktadır.
Meme Kanserinde Farkındalık-Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağatay Çifter’in videosundan yardım alınmıştır.