Marketlerin İnsanların Daha Fazla Alışveriş Yapması İçin Uyguladıkları Taktikler yazımızda günümüzde insanların hemen hemen her şeyini marketlerden almasıyla birlikte, marketlerin insanların daha fazla alışveriş yapması için uyguladıkları stratejileri yazdık.
Marketlerin İnsanların Daha Fazla Alışveriş Yapması Üzerine Stratejileri
Bir markete girdiğiniz andan itibaren, karşınızda özenle sınıflanmış, istiflenmiş ve her biri tarafınızdan sepete atılmaya hazır yüzlerce ürün, onlarca renk ve çeşit içinde, insan beyninin algısının bozulmaması için, güçlü temellere dayalı bir şuur gereklidir. Marketlerdeki uyaranlar, insanı girdiği anda tesiri altına alır ve alışveriş amacının dışına çıkılmasını sağlar. Markete “şunu alacağım” diye girip, sadece hedeflediği ürünü alıp çıkmayı başaran kaç kişi vardır? Hiç olmazsa elinizde hesapta olmayan fazladan bir ürün kasaya yaklaşırsınız. Bu sebepsiz gelişen sonuç değildir. Size, ihtiyacınız olmayan ürünler aldıran, aklınızda olmayan harcamalar yaptıran bazı etkenler vardır. Pazarlamanın gizli hileleri de denebilir bunlara. Biz 5 tanesine bakalım.
Market Kapıları
Marketlerin çoğunda giriş ve çıkış kapısı aynı değildir. Aynı olmadığı gibi de yan yana da bulunmazlar. Üstelik bu kapılar otomatiktir ve giriş kapısı içerden, çıkış kapısı dışardan açılmaz. Harika bir mühendislik ve pazarlama taktiğidir. Markete girdiğiniz zaman, tüm marketi gezmeden dışarı çıkamazsınız. Küçük marketlerde bu uygulama genelde yoktur. İhtiyacınız olan ürün, giriş kapısının hemen yakınında bile olsa, kasaya ve dolayısıyla çıkışa gidebilmeniz için bütün marketi dolanmanız gerekir. Bu dolanma esnasında da bütün alışveriş uyaranları beyninize hücum eder. Marketlerin planı daha siz girerken başlar.
Reyon Dizimi
İşin uzmanları, reyonları alelade bir sırayla dizmez. Örneğin, abur-cubur tarzı denilen çikolata, kek, bisküvi, cips, şekerleme gibi ürünler, giriş kapısına en yakın reyona dizilirler. Bu ürünler renkleri, şekilleri, eğer daha önce tattıysanız beyninizde uyardıkları tat alanları ve daha siz markete gelmeden evinizde otururken televizyondaki cezbedici reklamlarının etkisiyle, ilgiyi bir anda üzerlerine çeker. Bu tarz ürünlerin ambalajında genellikle kırmızı-sarı-turuncu renkler kullanılır. Çünkü bu tür renkler beynimizin açlık bölgesini uyararak acıkmamızı sağlar. Bir anda oluşan bu açlık nedeniyle onlardan almadan duramazsınız. Kapıya yakın yere koyulmaları, markete girme düşünceniz yoksa bile, önünden geçerken onları görmenizi ve hipnotize olmuş gibi bir anda markete girmenizi sağlar.
Göz Önünde Olmayan Ürünler
Marketlerin çoğu temizlik ya da bakliyat ürünlerini göz önündeki reyonlara koymaz. Çünkü bunlar sadece ihtiyaç duyulduğunda alınan ürünlerdir. Paketteki görüntüsüne bakıp canı kuru fasulye çeken var mıdır? Ya da “Deterjan da çok güzel görünüyor bir tane alayım.” diyen? İhtiyacı olan bu ürünleri arayıp bulur zaten. Bu tür ürünler önceden planlanmıştır ve markette alınır. Marketler için önemli olan planlanmayanları aldırmaktır.
Müziğin Etkisi
Müzik, insanı kendi dünyasından koparıp, gerçeklikten tamamen sıyırıp bambaşka bir ruh haline girmesine sebep olmaktadır. Beyni kontrol etmenin en etkili yollarından biridir. Bu şekilde insanları istedikleri şekilde yönlendirebilirler. Marketlerde sürekli müzik çalınmasının sebebi yönlendirme yapmaktır. Marketten eve geldiğinizde, aldıklarınıza bakıp, “Buna ihtiyacım yoktu.”, “Tüketebileceğimden fazla almışım.” diye düşünüyor, yaptığınız gereksiz harcama için biraz da olsa pişmanlık yaşıyorsanız, marketteki müziğin etkisi altında kalmış olabilirsiniz. Eğer sağlam temellere dayanmış bir iradeye sahip değilseniz, bu müziklerin alışverişinize yön vermesi kaçınılmazdır. Bundan kurtulmak için markette kulaklık takıp başka şeyler dinleyebilirsiniz.
Marketlerin İnsanların Daha Fazla Alışveriş Yapmasını Sağlayan En Önemli Etken İndirimler
Bir üründe gerçekten indirim olsun olmasın, üzerine bir eski bir de yeni fiyat yazıp, indirim levhası koyulduğunda, o ürün sizin gözünüzde indirimli üründür. İndirimler daha siz markete girmeden kapıda başlar. Hatta apartmanınızda ve sokak başlarındaki broşürlerde indirimler gözünüze çarpar. Reklamlar size indirimleri haber verir. Hiç ihtiyacınız yokken, reklamlarda indirim görüp markete gitmişliğiniz vardır. Ancak inandırıcılığı sağlamak için indirim bahanesi üretilir. Örneğin “sezon sonu indirim”, “yeni yıl indirimi”, “anneler günü indirimi”, “şu kadar alışverişe bu kadar indirim” vs. Çoğunlukla bu şekilde müşteriler indirim olduğuna ikna edilmeye çalışılır. İndirim için seher vakti kalkıp marketin kapısında sıra oluşturanlar, girişte yaşanan izdihamda canında olanlar bile bulunmaktadır. Haberlerde bu tür olayları izlemişizdir. Marketlerin stratejilerinden en iyisi indirimdir.
Satış hilelerin bazıları bunlardır. Mühim olan satış hilelerinin sizi etkisi altına almasına müsaade etmemektir.
Marketlerin İnsanların Daha Fazla Alışveriş Yapması İçin Uyguladıkları Taktikler-Yardımcı Kaynak: Helali Arama Stratejileri-İnsan ve Hayat Kitaplığı