İçeriğe geç
Anasayfa » Sağlık » Mangal Dumanı Zararları

Mangal Dumanı Zararları

Mangal Dumanı

Mangal Dumanı Zararları yazımızda mangal ve diğer unsurların neden olduğu zararlı dumanların havaya karışarak insanların akciğerlerine dolmasının zararlarını ve yaz gelince yapılan mangallardan çıkan dumanlara karşı tedbir almayı yazdık.

Kirli Havanın Akciğerlere Dolmasının Zararları

Mangal yapıldığında pişen etten dökülen yağlar kömür ile temas ettiğinde polisiklik aromatik hidrokarbonlar denilen maddeler dumanla birlikte havaya yükselmektedir. Bunun haricinde egzoz dumanından, endüstriyel motor yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan nitrik oksitler, bir takım uçucu organik maddeler, nitratlar, sülfür dioksitler gibi birçok kimyasal maddeler havaya karışmaktadır. Bu maddelerin hepsi havadaki dumanın içinde olup insanların akciğerlerine nefes alma yolu ile gelerek orada bir yanma başlatmaktadır. Bu yanma sonucunda da o dokuya zarar vermektedirler. Partiküllerin çapına göre zarar oranı değişmektedir. Bu partiküller arasında çok çok ince olanları solunum yolundan dolaşım sistemine de geçmektedir.

Bu şekilde sadece akciğerlerde değil, damarların iç dokusunda da yangı yaparak hasar verir, kalp damar plakları varsa o plakların artmasına, aşınmasına ve azmasına neden olur. Sadece solunum hastalığına neden olmazlar, kalp-damar hastalığı ve diğer birçok organa zararları olur. Dumanların her türlüsü zararlıdır. Özellikle tütün ürünlerinden çıkan duman en tehlikelisidir.

Mangalda Tuzda Balık Yapımı

Mangal Dumanı Zararları ve Tedbir Almak

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kendimiz için veya restoranlarda mangal yapılmaktadır. Özellikle ocak başında çalışanların havalandırmasına ve sürekli mangal kokusuna maruz kalmamaya dikkat etmesi gerekir. Ayda yılda bir yapılan mangal ise bizlere zarar vermez. Fakat mangaldan çıkan dumanın direkt solunmamasında fayda vardır. Mangalların daha nadir ve sağlıklı bir şekilde pişirilmesinde fayda vardır. Sürekli mangal dumanına maruz kalmamak işin püf noktasıdır. Mangalı açık havada yapmak ve dumanın çabucak dağılmasını sağlamak iyi bir tedbirdir.

Küçük çocukların mangalların yanında uyutulmaması ve çocukların mangal dumanına maruz kalmaması gerekir. Çocuklar mangal yapmayı uzak mesafeden öğrenebilirler. Akciğerlerine mangal dumanı fazla gitmemelidir. Çocukların akciğerleri gelişme aşamasında olduğu için bu dumanlara daha hassas olacaklardır. Çocukların akciğer gelişimi 18 yaşına kadar devam etmektedir. İleride yaşanabilecek akciğer rahatsızlıklarının birkaçı çocuklukta yaşanılan bu tür zararlı dumanlara maruz kalma ile oluştuğu belirtilmektedir. Çocuklarda akciğer gelişimi de temiz bölgelerde daha hızlıdır. Hava kirliliği olan bölgelerde ise akciğer gelişimi yavaştır. Sağlığımız yaşadığımız çevre ile çok ilgilidir ve çevrenin temiz tutulması çok önemlidir. Akciğeri tam gelişemeyen çocukların ileride akciğer hastalıklarına yakalanma ve çeşitli alerjik sorunlara maruz kalma ihtimalleri yükselmektedir. Sigara içmeyenler hava kirliliği nedeniyle kanser olabilmektedir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sibel Yurt ve Doç. Dr. Mehmet Atilla Uysal’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir