MutfakSeyahatYaşam

Manevi Yolculuk İçin Yapılan Seyahatlerde Helal Gıda Sorunu

Manevi Yolculuk İçin Yapılan Seyahatlerde Helal Gıda Sorunu yazımızda dini vecibeleri yerine getirmek için yapılan seyahatlerde helal gıda bulmanın önemi, et kesim yerleri olan mezbahalarının kontrolünün yapılmasının zorluğu ve hazır yiyeceklerin üretim yerlerinin temizlik sorununu yazdık.

Manevi Yolculuk İçin Yapılan Seyahatlerde Ruhu Beslemek

Seyahat ile dini vecibeler arasında büyük bir ilişki vardır. Çoğu seyahatler dini gerekçelerle gerçekleşir. Hac, hicret, göç. Çoğu defa seyahatin ibadet tarafını teşkil ederler. Bu tür seyahatlerde fiziki yer değişimi ile ruhi değişim yani manevi yolculuk beraber gerçekleşir. Manevi dereceler düşünülerek yapılan maddi yolculuklar, arka plandaki bazı zorlukları da beraberinde getirirler. Seyahat sırında kişinin nefsi ile mücadelesi başlar. Açlık ve zorlukla olan mücadele kişiyi epey zorlayacaktır. Seyyah (seyahat eden kişi) nefsi karşısındaki konumunu sürekli helal şeyler yiyerek güçlü tutabilir. Aksi halde manevi yürüyüşte mesafe alınamayacaktır.

Manevi yolculuk için yapılan seyahatlerde gidilen yerin kalabalık olması, o bölgenin kendi nüfusunu doyurabilmesi için kendi kaynaklarının yeterli olmayacağı anlamına gelebilmektedir. Yerleşim yeri, ihtiyaçları karşılayabilmek için farklı yerlerden yeni gıdalar temin eder. Yeni gelen gıdaların, bütün süreçlerindeki helallik-haramlık riskini yönetmek bizim elimizde olan bir şey değildir. Özellikle et ve tavuk konusunda hassasiyeti bırakmak, ibadetin ruhuna ulaşmayı zorlaştıracaktır.

Manevi Yolculuk İçin Mezbaha Sorunu

Mezbahaların Kontrolünün Zor Olması

Helal kesim olarak satılan hayvanların etlerinin büyük mezbahalardan geldiğini unutmamak gerekir. Yurt içindeki ve yurt dışındaki mezbahalar genellikle günün erken saatleri kesime başlarlar. Gece 3-4 gibi başlayan kesim işlemi, güneş doğduktan hemen sonra biter. Bu saatler içinde et kesiminin kontrol edilip denetlenmesi, helal şartlarda kesimi onaylaması gereken kişilerin orada olup olmayacakları ciddi bir şüphe konusudur. Kesimi yapan kasapların büyük baş hayvanların bekleme süresinden 5-6 dakika kazanmak için onları usulsüz kesmesi, akması gereken kanı hayvanın etinde bırakması, dünyanın her yerinde rastlanan bir durumdur.

Gıda İsrafı Ne Kadar

Hazır Yiyeceklerin Üretimindeki Temizlik Sorunu

Firmalar, müşterilerinin bazı gıdalara alerjik reaksiyon göstermesi nedeniyle tazminat ödemek zorunda kalabilmektedir. Bu nedenle de kendi ürününde kullanmadığı halde, sistemden geçen başka bir ürünün eseri, kendi ürününe geçebilmektedir. Müşterinin bilmesi için genellikle paket altlarında ve okumak için büyük çapa sarf etmeniz gereken bir noktada “Bu ürün domuz ile aynı sistem kullanılarak üretilmiştir” yazısı olabilmektedir. Hazır yiyeceklerde aynı mantıkla üretilip paketlenmektedir. Mezbahadan tek farkı, bıçakların yerini borular, tezgahların yerini dev kazanlar almaktadır. Mezbahaların temizliği her gün yapılabilirken, hazır gıda sistemlerinin komple temizliği 6 ay gibi uzun zaman dilimlerinde yapılabilmektedir.

Yaygın Olarak Kullanılan, Dikkat Edilmesi Gereken Katkı Maddelerinin Kodları

  • Şellak (E-904)
  • Lesitin (E-910, E-920, E-921)
  • Karmin (E-120)
  • Jelatin (E-441)

İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir