Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun Yerine Başkası Gelmeden Ayrıldı, Ülkedeki Kriz Derinleşti

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun Yerine Başkası Gelmeden Ayrıldı

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun Yerine Başkası Gelmeden Ayrıldı, Ülkedeki Kriz Derinleşti

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun Yerine Başkası Gelmeden Ayrıldı

Cumhurbaşkanı Michel Aoun Pazar günü Lübnan cumhurbaşkanlığı sarayından ayrıldı ve altı yıllık görev süresinin sona erdiğini belirterek, küçük ülkeyi tarihi ekonomik çöküşünü daha da kötüleştirmesi muhtemel bir siyasi boşlukta bıraktı.

Aoun’un görev süresi sona ererken, Başbakan adayı Najib Mikati’nin 15 Mayıs parlamento seçimlerinden sonra yeni bir Kabine kuramamasının ardından ülke geçici bir hükümet tarafından yönetiliyor. Aoun ve destekçileri, böyle bir hükümetin ülkeyi yönetmek için tam yetkiye sahip olmadığı konusunda uyarıyor ve önümüzde haftalar süren “anayasal kaos” olduğunu söylüyorlar.

Aoun, sarayın dışında yaptığı konuşmada binlerce destekçisine Mikati hükümetinin istifasını kabul ettiğini söyledi. Hareketin, geçici yönetimi meşruiyetten daha da mahrum bırakması ve ülkedeki mevcut siyasi gerilimleri daha da kötüleştirmesi muhtemel.

Mikati kısa bir süre sonra ofisinden yaptığı açıklamada, hükümetinin anayasaya uygun olarak görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini belirten bir açıklama yaptı.

Pek çok kişi, genişletilmiş bir güç boşluğunun, Uluslararası Para Fonu ile Lübnan’a yaklaşık 3 milyar dolarlık yardım sağlayacak bir anlaşmayı sonuçlandırma girişimlerini daha da geciktirebileceğinden korkuyor ve bu, yaygın olarak ülkenin üç yıllık bir mali krizden çıkmasına yardımcı olmak için önemli bir adım olarak görülüyor. Bu da nüfusun dörtte üçünü yoksulluk içinde bıraktı.

Lübnan parlamentosunun cumhurbaşkanlığı süresinin sonuna kadar bir halef atamaması ilk kez olmasa da, ilk kez hem cumhurbaşkanı hem de sınırlı yetkilere sahip bir geçici kabine olmayacak.

Lübnan anayasası, kabinenin normal koşullarda hükümeti yönetmesine izin veriyor, ancak bunun geçici bir hükümet için geçerli olup olmadığı açık değil.

Beyrut’taki St. Joseph Üniversitesi’nde anayasa hukuku profesörü olan Wissam Lahham, verdiği demeçte, ülkenin karşı karşıya kalacağı yönetişim sorunlarının yasal olmaktan çok siyasi olduğunu söyledi.

Anayasa “başkan yoksa emanetçi hükümetin hareket edebileceğini açıkça söylemese de, mantıksal olarak, anayasal olarak bunu kabul etmek gerekir çünkü… devlet ve kurumlar, kamu hizmetlerinin sürekliliği ilkesine göre işlemeye devam etmelidir, “dedi.

Lübnanlılar, 87 yaşındaki Maruni Hristiyan ve eski ordu komutanı Aoun konusunda derinden bölünmüş durumda. Rakipleri onu 1975-90 iç savaşındaki rolü ve özellikle ülkenin en güçlü askeri ve siyasi gücü olan İran destekli Hizbullah ile değişen ittifakları nedeniyle eleştiriyor. Ayrıca, damadını onun yerine koyması için tımar ettiği için ateşe tutuldu ve çoğu, onlarca yıllık yolsuzluk ve kötü yönetime dayanan ekonomik kriz için onu suçluyor.

Lübnan’ın 1943’te Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana 13. cumhurbaşkanı olan Aoun, Beyrut’un petrol zengini körfez ülkeleriyle tarihi ilişkilerinin Hizbullah’ın yetkileri ve Ağustos 2020’de Beyrut limanında 200’den fazla kişinin ölümüne neden olan dünyanın en büyük nükleer olmayan patlamalarından biri nedeniyle bozulduğunu gördü.

Aoun, siyasi muhaliflerini kınadı ve İsviçre, Fransa, Lüksemburg ve Lihtenştayn da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde kara para aklama ve zimmete para geçirme iddialarıyla soruşturulan merkez bankası başkanı Riad Salameh’i adalete teslim etmesini engellediklerini söyledi.

Aoun, “Soyulan bir ülkeyi terk ediyorum” diyen Aoun, tüm Lübnanlıların yerel bankalardaki hayat birikimlerini kaybederek zarar gördüğünü de sözlerine ekledi. Bazı politikacıların limandaki patlamayla ilgili soruşturmayı engellediğini de sözlerine ekledi.

Siyasi parti üyeleri dışındaki krizden siyasi rakiplerini ve diğerlerini sorumlu tutan Aoun, daha sonra sarayı terk ederek Beyrut’un kuzey banliyösü Rabieh’deki evine gitti.

Aoun’un en büyük başarısı geçen hafta geldi. İsrail ile Beyrut’un Akdeniz’de gaz aramasına yol açmasını umduğu, ABD’nin aracılık ettiği bir deniz sınırı anlaşması imzaladı. Bu muhtemelen Lübnan’ın Dünya Bankası tarafından 1850’lerden bu yana dünyanın tanık olduğu en kötü krizlerden biri olarak tanımlanan ekonomik krizinden çıkmasına yardımcı olacaktır.

Parlamento, cumhurbaşkanını seçmek için Eylül ayının sonundan bu yana dört toplantı yaptı, ancak hiçbir aday gerekli oyların üçte iki çoğunluğunu alamadı. Önceki oylamalarda olduğu gibi, meclis blokları, meclisteki hiçbir ittifakın çoğunluk koltuklarını kontrol etmemesi nedeniyle ülkenin en üst makamı için bir konsensüs adayı üzerinde anlaşmak zorunda kalacak.

Aoun, iki yılı aşkın bir sürenin ardından 2016 yılında seçilmişti. O zamanlar Hizbullah’ın desteğine rağmen, Aoun, yalnızca başlıca rakipleri olan Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi ve eski Başbakan Saad Hariri’nin bloğunun desteğini aldıktan sonra seçildi.

Lübnan’ın yetki paylaşımı anlaşmasına göre, cumhurbaşkanının Maruni bir Hıristiyan, meclis başkanının bir Şii ve başbakanın bir Sünni Müslüman olması gerekiyor. Kabine ve hükümet koltukları Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında eşit olarak bölünmüştür. Hristiyanlar, Sünniler ve Şiiler, Lübnan’ın 5 milyonluk nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Ekonomik çöküş Ekim 2019’da ülke çapında protestolarla başladığından beri, iç savaşın sona ermesinden bu yana hüküm süren Lübnan’ın siyasi sınıfı, uluslararası toplumun talep ettiği ve milyarlarca dolarlık kredi ve yatırımın güvence altına alınmasına yardımcı olabilecek reformlara direndi.

Lübnan hükümeti ile IMF arasında Mayıs 2020’de başlayan ve Nisan ayında personel düzeyinde bir anlaşmaya varan görüşmelerde çok az ilerleme kaydedildi.

Lübnan hükümeti, bir kurtarma programını tamamlamadan önce zorunlu olan IMF’nin anlaşmadan birkaç talebini hayata geçirdi. Bunlar arasında Lübnan’ın can çekişen finans sektörünün yeniden yapılandırılması, mali reformların uygulanması, dış kamu borcunun yeniden yapılandırılması ve güçlü yolsuzlukla mücadele ve kara para aklamayla mücadele önlemlerinin uygulanması yer alıyor.

Ekonomist ve eski Ekonomi Bakanı Nasser Saidi, “Bir IMF anlaşmasının umutları, yaklaşan güç boşluğu ve Aoun’un ayrılmasından önce zaten zayıftı” dedi. “Reformları üstlenmek için siyasi irade ve istek yok.”

“Aoun’un gidişi tabutta bir çivi daha” dedi. “İşlevsel olmayan, başarısız bir devletin ve tamamen etkisiz bir yönetimin temellerini değiştirmez” dedi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun Yerine Başkası Gelmeden Ayrıldı, Ülkedeki Kriz Derinleşti-Kaynak: ap.org

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir