Sağlık

Lösemi Nedir?

Lösemi Nedir? yazımızda löseminin nasıl oluştuğu, hangi çeşitlerinin olduğu, tanısının nasıl koyulduğu, belirtilerinin neler olduğu ve lösemi tedavisinin nasıl yapıldığını yazdık.

Lösemi Nedir? Lösemi Çeşitleri Nelerdir?

Lösemi, kan kanseri olarak bilinmektedir. Löseminin tedavisinde başarı oranı %80’lerin üzerine çıkmıştır. Lösemiler iki gruba ayrılmaktadır. İlk grup akut lösemi, ikinci grup kronik lösemidir. Akut löseminer hastaları tehlikeli olan türdür. Bu grup bilinen en hızlı ilerleyen kanser türüdür. Akut lösemide hasta tedavi edilmediği zaman günler veya haftalar sonra yaşamını yitirmektedir. Kronik lösemi türünde ise yıllar içince yavaş yavaş gelişmektedir. Bu hastalıkta tedavi olunmasa bile çok yavaş ilerlemektedir. Özellikle çocuklarda görülen akut lenfoblastik lösemilerde tedavi kemoterapi ve bir takım özel tedaviler ile son derece yüksek bir iyileşme oranı sağlanmıştır. Çocuklarda bu başarılı tedaviler, yetişkinlerde aynı oranda yakalanamamaktadır. 16-18 yaş üzeri yetişkin olarak kabul edilmektedir. Akut myeloblastik löseminin görülme sıklığı ilerleyen yaş ile birlikte artmaktadır.

Kanser Tedavisi-Kanserin çoğalması

Lösemi Nedir? Lösemi Belirtisi

Akut lösemi hastalığı çok hızlı gelişmektedir. Bu hastalığın belirtileri de çok kısa sürede açığa çıkmaktadır. Çocuklarda ve yetişkinlerde löseminin belirtilerinde bir değişiklik yoktur. Birden bire kanser hücreleri kemik iliğini işgal ediyor ve kemik iliği çalışamaz hale geliyor. Kan sisteminin bozulmasıyla birlikte, sistem hızlı bir şekilde duruyor ve lösemi başlamış oluyor. Bu nedenle kansızlık meydana gelmektedir. Enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır. Birden bire oluşan kanamalarla hastalık kendini belli etmektedir. Bu sorunların gelişmesi çok kısa bir sürede olduğu için hemen hastaneye başvurulması gerekir. Vücutta kendiliğinden oluşan morluklar da belirtilerindendir.

Kalp Yetmezliği-Kansızlık

Lösemi Tanısı

Hastanede kan sayımı yapılarak, hastanın lösemi olup olmadığı belirlenebilmektedir. Lösemi denilen hücreler kemik iliğinde çoğalmaktadır. Çok kısa süre içerisinde kana çıkmaktadırlar. Kana çıktıklarında anormal bir hücre popülasyonunu oluşturmaktadırlar. Kan sayımı yapıldığında iki şey görülmektedir. Birincisi kan hücrelerinin normal sayısından az olduğu, ikincisi ise kan da bulunmaması gereken kanserli hücrelerin arttığı görülmektedir. Lösemi tanısını koymak bu işlemle çok kolaydır. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve Akut miyeloblastik lösemi (AML) türlerinin de kendine ait 20’ye yakın alt grubu bulunmaktadır. Bu grupların lösemi tedavisine cevapları farklıdır. Farklı tedaviler ve ilaçlar kullanılmaktadır.

Geleneksel Tıp Tedavileri-Kan Vermek

Lösemi Tedavisi

Lösemi tedavisi için kemik iliğine biyopsi yapılarak, oradan bir örnek alınmaktadır. Kanserli hücrelerin yayılışı burada görülmektedir. İkinci aşamada kanserli hücrelerin hangi alt gruba ait olduğu belirlenmektedir. ALL ve AML lösemi kanserlerinden hangisi olduğu belirlenmektedir. Bunlar belirlendikten sonra bu türlerin alt tipleri belirlenir. Erken tanı koymak tedavi de büyük önem taşımaktadır. Hastalık kendisini çok iyi belli ettiği için hemen tedavisine başlanmaktadır. Tedavide tüm hastalara başta standart tedavi uygulanır, daha sonra yapılan analizlere göre ayırıcı tedaviler uygulanır. Kişiye özel tedaviler ile löseminin durdurulmasına ve hastanın iyileşmesine çalışılır. Kemik iliği nakli de yaparak hastalığın tam anlamıyla iyileşmesi sağlanmaktadır.

Lösemi Nedir?-Prof. Dr. İhsan Karadoğan’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir